Sting10 Napisano 12 Czerwca Udostępnij Napisano 12 Czerwca (edytowane) Posiadam od 4 lat Indiana Storm X7, ostatnio lekko centrowałem tylne koło, aby zmniejszyć bicie, a dodatkowo lubię trochę więcej przypakować atmosfer(~4,5bar), niż jest zalecane na oponie (2-4bar). I podczas porannej jazdy na jednym z zakrętów po prostu z hukiem podskoczyłem lekko, a biorąc pod uwagę Moją wagę z obciążeniem (~115kg) nie było to do przewidzenia nawet. 1)Który z czynników był głównym powodem tego uszkodzenia? Aby w razie czego ustrzec się w przyszłości przed tym. 2)Jaką polecacie zaplecioną obręcz z piastą w zamian, w cenie budżetowej do okolic może ~400zł? (Jestem gotów wydać więcej dla odczuwalnego komfortu jazdy) Obręcz WTB STP i23 | WNL-3512 | 23-622 | 29"/700C Piasta Shimano Deore FH-M6010 Preferowałbym gotową obręcz, bo zaplatanie wraz z centrowaniem jest dosyć czasochłonne i zawsze coś można zrobić w efekcie końcowym źle. Szkoda trochę piasty, ale jeszcze jej wyrzucać nie będę. Na głównym temacie o obręczach w tym dziale, jest tabelka na której podejrzałem na jaki zakres opon mogę sobie pozwolić, w tym momencie mam 2,15" przy 23mm wewnętrzynej obręczy, dodatkowo mam tarczę hamulcową na centerlock oraz 10-rz kasetę. Trochę przejrzałem alledrogo i prawdopodobnie będzie pasować coś takiego (https://allegro.pl/oferta/kolo-29-tyl-xmx-alu-tarcza-centerlock-8-9-10rz-13912614527), tanie i powinna pasować, mimo, że jest 21mm. Edytowane 12 Czerwca przez Sting10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leejoonidas Napisano 12 Czerwca Udostępnij Napisano 12 Czerwca Dobre. Tak rozwalonej obręczy od nadmiaru ciśnienia w oponie jeszcze nie widziałem, zazwyczaj obręcze pękają od środka wzdłuż, a tu tak ładnie rozwarstwiła się z obu stron. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano 12 Czerwca Udostępnij Napisano 12 Czerwca Nie tylko opona ma maksymalne ciśnienie, ale też obręcz i to jest zależne od szerokości opony. W moich obręczach DT Swiss, to 4,7 bara dla opony 47mm. Dla opony 2,8 to już tylko 2 bary. Dodatkowo ciśnienie w trakcie jazdy wzrasta pod obciążeniem i od uderzeń. Jak chcesz większe ciśnienia, stosuj węższe opony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sting10 Napisano 12 Czerwca Autor Udostępnij Napisano 12 Czerwca https://allegro.pl/oferta/kolo-tyl-shimano-wh-mt500-29-cali-czarne-qr-15662290841 Ten już ma piastę deorkę i wcale nie jest jakoś droższy, nawet szerszy o 1mm od Mojego oryginalnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolek Napisano 12 Czerwca Udostępnij Napisano 12 Czerwca Do tego roweru potrzebujesz koła z piastą pod sztywną oś boost. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sting10 Napisano 13 Czerwca Autor Udostępnij Napisano 13 Czerwca (edytowane) @wolekMożesz Mi podpowiedzieć jak coś takiego rozpoznać? W sensie, że dłuższa piasta do 160mm? Moja oryginalna ma 142mm coś jak to (https://allegro.pl/oferta/kolo-tyl-piasta-shimano-fh-m510-29-12x148-micro-spline-31mm-12-rzedow-15675633750) Edytowane 13 Czerwca przez Sting10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sting10 Napisano 13 Czerwca Autor Udostępnij Napisano 13 Czerwca Mam oryginalną sztywną oś, to potrzebuję po prostu piasty z prześwitem w środku na nią, powyższy model to spełnia, z tego co widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolek Napisano 13 Czerwca Udostępnij Napisano 13 Czerwca Piasta OK, bębenek nie ten, kasety nie założysz. Piasta 12x148, bębenek HG. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sting10 Napisano 13 Czerwca Autor Udostępnij Napisano 13 Czerwca (edytowane) @wolekA kaseta 12rzędowa z shimano z deore to co najmniej kolejne 250zł Czyli poszukiwanie kompletnego koła potrwa dłużej. Dziękuję serdecznie za spostrzegawczość, wyciągnę z tego na pewno lekcję (https://allegro.pl/oferta/kolo-tyl-shimano-wh-mt500-29-8-11rz-cl-mtb-12x148-boost-15467920636) (https://allegro.pl/oferta/kolo-tyl-shimano-wh-mt500-29-12x148mm-boost-15800751973) Ten wygląda w porządku, centerlock, na ośkę boost(e-thru), na kasetę 10 rzędową, nawet rozmiar 24-622 prawie identyczny do oryginalnego, jedynie znacząca różnica w ilości szprych z 32 do 24. Edytowane 13 Czerwca przez Sting10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sting10 Napisano 14 Czerwca Autor Udostępnij Napisano 14 Czerwca ref Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sting10 Napisano 14 Czerwca Autor Udostępnij Napisano 14 Czerwca ref Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sting10 Napisano 16 Czerwca Autor Udostępnij Napisano 16 Czerwca ref Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi