Skocz do zawartości
  • 0

Wymiana pedału

Gość luka2325

Pytanie

Gość luka2325
Napisano

Witam.

Mam problem z wymianą pedału w moim rowerze. Czytałem niejeden poradnik na ten temat, ale w moim przypadku to nie wystarczy, gdyż moje pedały nie były mocowane na śrubę, jak to na każdym poradniku zostało pokazane, lecz poprzez wciśnięcie w otwór. Czy w takiej sytuacji jestem w stanie samemu wymienić pedał w moim rowerze?

Cytat

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Napisano

Prosimy o zdjęcie, bo moja wyobraźnia tego nie ogarnia. Pedały mają od dziesięcioleci takie samo mocowanie - wkręcane są w korbę gwintem - jeden lewym, drugi prawym. Pedał to praktycznie jedyna rzecz, którą można przełożyć z roweru Wigry 2 do roweru Specialized Turbo Levo i będzie pasować (ok, jeszcze gripy). Może masz na myśli korbę i jej mocowanie do osi suportu - tu jest wiele rozwiązań - przynajmniej daj fotkę. W zależności od rozwiązania potrzeba lub nie specjalizowanego narzędzia. Są tez korby zintegrowane na amen z osią.

• 0
Napisano (edytowane)

Spotkalem się kiedyś z pedałami zaprasowanymi w ramionach korby. Nic z tym nie zrobisz. Pozostaje albo wymiana suportu i korby z ramionami albo reanimacja lozysk pedałów jeśli w nich tkwi problem.

U ciebie jednak ten przypadek nie występuje. Masz pedaly wkręcone w ramiona korby. Odkręcisz je odpowiednio dlugim kluczem płaskim. Jak nie idzie, a jesteś pewien że kręcisz w dobra stronę, zalej je penetratorem na noc kładąc rower raz na lewym a raz na prawym boku.

Edytowane przez PawelW84
  • 0
Gość luka2325
Napisano

Gdyby była tam śruba, którą można odkręcić, to bym to zrobił. Tyle że u mnie taka śruba nie występuje, jak na przykład w innym rowerze na klatce schodowej, bo nawet robiłem wzrokowe porównanie.

• 0
Napisano
35 minut temu, Gość luka2325 napisał:

Gdyby była tam śruba, którą można odkręcić, to bym to zrobił. Tyle że u mnie taka śruba nie występuje, jak na przykład w innym rowerze na klatce schodowej, bo nawet robiłem wzrokowe porównanie.

naprawdę nie widzisz tam miejsca na plaski klucz ?

• 0
Gość luka2325
Napisano

Ok, jak wrócę z nocki, to podejmę nową próbę i zobaczę, co dam radę zdziałać 

• 0
Napisano

Musisz być pewny, że kręcisz w dobrą stronę. I musisz mieć dobry klucz, bo jak się omsknie i ręka poleci na tarcze zębate, to jak masakra piłą mechaniczną. Jak od lat nie były odkręcane, to może być dramat, grzanie korby, penetrator, przedłużka. To niby prosta robota, ale mechanik z dobrym kluczem może być pomocny. 

Pedał znajdujący się po lewej stronie roweru (patrząc z pozycji siedzącej rowerzysty) ma gwint lewy. Oznacza to, że chcąc go odkręcić, kręcimy kluczem zgodnie z ruchem wskazówek zegara.

• 0
Napisano (edytowane)

No proszę, fuktycznie, nie pomyślałbym nawet że "dokręcanie pedała" może być źle, no albo poprawnie, ale obraźliwie i inaczej niż zamiar. Widzę że nawet był o tym odrębny temat na tym forum 😃 No i liczba mnoga pedały a nie pedała.

Edytowane przez Mentos
  • +1 pomógł 1
  • 0
Napisano

Ja się poddałam i pojechałam do serwisu. Gościu musiał wsadzić pedalstwo w imadło i je przeciąć czy jakąś tam magię odczarować, a już myślałam że jestem jakaś niedoebana 🤷‍♀️

Gość
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Odpowiedz na pytanie...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Dodaj nową pozycję...