forlorn81 Napisano 12 Czerwca Udostępnij Napisano 12 Czerwca Wymieniałem wiele ale to co mnie wczoraj spotkało to masakra... Opona shwwlbe hhrricane i to samo opona halo allroad. Nie mogłem uderwac od obręczy pomagałem sobie łyżka kuchenną i nożem bo łyżki plastikowe pękły. Jak już zdjalem shwalbe i trzeba było założyć allroad to już był dramat. Użyłem noży metalowych kuchennych na żadne skarby opona nie.chciala wskoczyć. Smarowwlem mydl m, płynem i na końcu uczyłem dwóch noży i cudem wskoczyło ale podrapalem obręcz okropnie... Jak zrobić taki serwis w terenie? Niedługo maraton i nie mam na to sposobu, może macie.jakies triki? Aha proszę o polecenie dobrych łyżek do opon... Zaznaczę że opona dobrana obręczy więc tu błędu nie ma. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 12 Czerwca Udostępnij Napisano 12 Czerwca Ja zwykle używam takich łyżek... łyżki do opon m-wave czarne plastikowe 2 szt. - 360 - Aljot Ale 4 dni temu przyszło mi się mierzyć z Conti CrossKing Protection takimi, łamiąc 2 z 3. W dodatku podczas zakładania podwinęła się opaska powodując bicie opony ponad 3cm i nie miałem już czym poprawić. W terenie właśnie, 18km od domu. No i pech chciał, że akurat tego dnia nie miałem przy sobie tych 20cm (bo zwylkle jeżdżą ze mną). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano 12 Czerwca Udostępnij Napisano 12 Czerwca A jak wygląda przekrój obręczy? Zwykle środek jest zagłębiony i jak się zsunie brzegi opony do środka to łatwiej idzie. Jednak są trudne przypadki, a jak walczyłeś z oponami dwóch producentów, to pewnie przypadkiem jest obręcz. Od kilku lat producenci stosują normy ERTRO i wszystko pasuje lepiej, kiedyś bywało różnie. Czy to opony z drutem czy zwijane? Ja w ubiegłym tygodniu też złamałem 2 badziewne łyżki. Kupiłem dobre i założyłem bez bólu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazafaza Napisano 12 Czerwca Udostępnij Napisano 12 Czerwca Polecam Pedro's, ponoć świetne są Unior a konstrukcyjnie są zbliżone. Jeśli guma ciężko wchadza na rawkę to zawsze ją sobie rozgrzewam albo przez leżankę na słońcu albo zimą przez kąpiel we wrzątku. No prawie wrzątku Po pierwszym założeniu, nafukaniu na maksa i krótkiej przejażdżce powinno już być łatwiej ją ściągnąć / założyć. Faktem jednak jest, że istnieją takie połączenia opona - obręcz, że stalowe łyżki Pedro's do DH się wyginały albo krzywiły rant obręczy. Maxxis Hookworm na DT FR2050 - rezultat był taki, że trzeba było wyciąć tą oponę z obręczy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi