Skocz do zawartości

[9000 zł] Rower trailowy full

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, poszukuję dwóch rowerów trailowych na pełnym zawieszeniu jeden w rozmiarze L dla mężczyzny i jeden w rozmiarze S dla kobiety. Najlepiej koło 29 cali.

Budżet: na jeden rower maksymalnie 9000 zł

Przeznaczenie: trasy, ścieżki rowerowe głównie na górnym slasku oraz w beskidach, 3-4 razy do roku wypad w alpy i dolomity na krótkie tripy po górach, raczej bez bike parków, bez skakania. 

Nie mam zbyt wielkiej wiedzy na temat rowerów typu full, z tego co udało mi się znaleźć w sieci lub w porównywarkach zastanawiałem się nad poniższymi rowerami. Proszę o informację czy warto rozważyć zakup, któryś z tych rowerów lub proszę o propozycje innych w podanym budżecie. 

Rozważałem te rowery:

https://www.rosebikes.pl/rose-ground-control-3-2702037?product_shape=*blue+haze

https://www.rosebikes.pl/rose-root-miller-1-2722683?product_shape=Light+Olive

https://www.canyon.com/pl-pl/rowery-gorskie/rowery-trailowe/neuron/al/neuron-5/3165.html?dwvar_3165_pv_rahmenfarbe=WH%2FBK

Wolałbym kupić nowy rower ale rozważę też świeże rocznikowo używki w bardzo dobrym stanie. 

Zastosowania, o których piszesz są podobne do naszych. Żona ma Gianta Trance 2, ja Canyona Spectrala 125 CF8. Z pokazanych rowerów Neuron jest bardzo właściwy (gdyby żona musiała kupić rower to pewnie Neuron), ale nie AL5, który jest biedny (szczególnie widelec), ale AL6, który w wersji męskiej nie ma obecnie promocji, ale damski ma wyprzedaż i się mieści w twoim budżecie (jak jest rozmiar). Te rose są bardzo opłacalne - teraz pytanie - który? Ground Control przypomina Trance mojej żony, bo ona lubi podjeżdżać a w zjazdach jest ostróżna. Ważna dla niej jest niska masa. Root Miller natomiast był na mojej liście zakupów - ja miałem przez rok Trance, ale wydawał mi się za delikatny - lubię pojechać w dół szybciej i zmierzyć się z trudnościami. Więc pewnie Ground Control na epickie przeprawy, a Root Miler jakby zjazd był ważny. Chcesz Canyona - czekaj na promocję. Dodam, że jeździ z nami córka na Canyonie Spectralu AL6 ze skokiem 150/160 i bynajmniej nie zostaje z tyłu na podjazdach, zaś na zjazdach żadko ją widzę. A i jeszcze - rozmiary nie są porównywalne między producentami - u jednego możesz mieć L, u drugiego XL lub M. Sprawdzaj przynajmniej tabele jak nie można przymierzyć. I jeszcze  - Neuron S ma koła 27,5 - to jest rozmiar mojej żony, ale Giant dla niej to M i koła 29 - taki los.

Ground Control na ten moment ma niespotykany stosunek ceny do wyposażenia. Same koła to około 430 euro. Jeśli waga podana przez producenta jest realna to 13.7 kg nie spowoduje że będziesz się strasznie męczył. Jak nie pędzisz na złamanie karku w dół, to skok 120 mm i dość zachowawcza geometria powinny być ok. 

Z drugiej strony jest Neuron, gdzie jak kolega wyżej napisał by mieć sensowny osprzęt warto poczekać na promocje na modele Al6 i wyżej. Tu dostajesz nieco więcej skoku i geometrię nieznacznie bardziej nastawioną na zjazdy.

Generalnie między tymi dwoma bym rozmyślał.

Root Miller dla mnie jest dziwnym rowerem. Geometrycznie jak trailówka, jedynie z większym skokiem. Osprzetowo też żadna rewelacja.

Edytowane przez NerfMe

Dziękuję za odpowiedzi. Root Miller przekuje mnie jedynie ceną ale wydaje mi się, że ma zdecydowanie gorszy osprzęt w porównaniu do Ground Control przy tej różnicy cenowej. Widziałem także dość dobre przeceny na rowery firmy RADON co o nich myślicie, warto się zainteresować? 

O rowerach full marki Rose jest bardzo mało informacji w Polskim internecie, jak tam jest z jakością? Widziałem, że w Niemczech marka jest dość mocno popularna ale u nas mam wrażenie, że nikt na tym nie jeździ.  

Izzo to też spoko opcja, jeśli cena cię satysfakcjonuję. Z tym, że ja generalnie patrzę pod kątem samej ramy i marki, życie nauczyło mnie stawiać na lepszą ramę (zarówno pod względem jej działania, jak i rozwiązań w niej zawartych, gwarancji producenta itp.) niż na przerzutki XT, które zawsze można sobie kupić. To na co warto zwrócić uwagę to zawieszenie, unikaj wynalazków jak RockShox 35, Recon, wszelkiej maści X-fusionów itp. Generalnie FOX (w tej klsie najczęściej 34) lub RS minimum Pike. Z damperami nieco prościej bo w większości przypadków są dwie mozliwości, albo RS Deluxe albo Fox DPS ale tak samo unikać jakichś Suntourów czy Manitou. 

No i unikaj jak ognia jednej rzeczy która często się ostatnio pojawia: linek prowadzonych przez stery. 

Izzo sam kiedyś rozważałem, z tymże Core 1 ma mega podstawowy napęd.  Dużo czytałem negatywnych opinii o obsłudze w YT. 

Jeffsy to już trochę ciężki zawodnik, w takim wypadku zastanów się nad wrzucanym na forum kiedyś Focusem Jam 6.9. 

Ja do opisanego przez Ciebie zastosowania raczej celowalbym w rower trailowy.

4 godziny temu, santiago420 napisał:

O rowerach full marki Rose jest bardzo mało informacji w Polskim internecie, jak tam jest z jakością? Widziałem, że w Niemczech marka jest dość mocno popularna ale u nas mam wrażenie, że nikt na tym nie jeździ.  

My jesteśmy krajem Treków, Dżajantów czy z wysyłkowych Canyona;) Do tego nadal zdecydowana większość osób jak już chce kupić za nie małą dla nich kasę rower to robią to na miejscu. Rose to maraka wysyłkowa i to jest powodem mniejszej popularności. Jednak nie przypominam sobie jakiś negatywnych kwestii by odradzać. 

Co do Focusa ma zdaje się model trailowy Thron i jak już to w coś takiego trzeba by iść. A przeceny są teraz i stacjonarnie chyba wszędzie na poziomie minus 3-4 tys od katalogu więc jest w czym wybierać. Neuron spoko ale nie podstawa bo na to szkoda zawracać sobie głowy do takiego zastosowania. 

Moja żona jeździ na Rose (co prawda na zwykłym HT). Porządny rower, na b. dobrym osprzęcie (ale kupowała przed pandemią) - Rose nie przycinał na niczym, bo ma nawet gripy Ergona GA i pancerze ham/przerzutek jakieś markowe, nie pamietam teraz jakie, a cały osprzęt to pełne SLX (wszystkie elementy). Obsługa sprzedażowa na niemieckim poziomie - nie wiem jak teraz, ale wątpię żeby się coś zmieniło, bo jak pytałem o parę rzeczy to dostałem b. rzeczowe odpowiedzi.

Mam też FOCUSa Thron, na ktorym jezdze ja - i w gorach, i po lesie. Jak dla mnie, b. fajny rower (ale fakt, trochę ciężki, choć w sumie nie czuć tego az tak).
Tylko polecałbym chyba raczej wersję 6.8, ktora jest XT i FOX'ach (ja mam 6.7, ale wymienilem juz manetkę na XT i damper, wiec w sumie moglem kupić wyzszą wer. i wyszło by na to samo)  

Widzialem kiedyś z takich mniej popularnych marek Commencal'a T.E.M.P.O - tez extra rower, ale nie znam nikogo kto na nim jezdził

Jama przytoczyłem jako alternatywę do wspomnianego przez autora Jeffsiego. 

https://mrozbike.pl/rower-focus-thron-69-mineral-green-roz-l-p-2995.html

Faktycznie Thorn jest ciężki jak na taki osprzęt 😮 

Zostałbym przy modelach Ground Control, Neuron, Izzo (tylko tutaj w przypadku Core1 z czasem napęd do wymiany, też trzeba zwrócić uwagę że tylna piasta ma zwykły bebenek HG, pytanie czy w tych kołach da się zmienić na XD czy Microspline) , chyba że potrzebujesz więcej skoku. 

Edytowane przez NerfMe

Panowie dziękuje za wszystkie wskazówki, Focus nie do końca do mnie przemawia ze względu na to, że w mojej okolicy widuję ich bardzo dużo, chciałbym chyba coś trochę innego. 

Uda mi się wyrwać YT Jeffsy core 1 lub YT Izzo core 1 jednak za mniejsze pieniądze niż wszystkie wymieniowe rowery i rozważam między tymi dwoma,

poza tym ultra mi się podobają 😅 Teraz pytanie, który i czy ten SRAM SX eagle jest aż taki zły? Dodatkowo widzę, że jestem na granicy rozmiarów ram, mam 185 cm wzrostu. Ktoś ma lub miał waham się między L a XL.