wr81 Napisano 6 Lipca 2024 Napisano 6 Lipca 2024 Ok na tym filmie kolor nie wygląda tragicznie. Hamulce to bazowe SRAMy jak chociażby w wielu rowerach z Decathlonu dla mnie i tak takie sobie ze względu na DOT. Na plus opony zwijane i pewnie dla niektórych kąt główki 68 - bardziej "współczesnie i progresywnie " niż w Sensie chociażby. Pytanie o koła; piasty rodi tryp 25 czyli raczej akceptowalnie + piasty fastace - tutaj dla mnie zagadka. Jeżeli ktoś chce karbonową ramę to moim zdaniem w obydwu wersjach 5.9 i 6.9 interesująca alternatywa do chociażby ściągania chińskich ram z Aliexpress. Generalnie Lapierre (i cała grupa w której jest) przeżywa ciężki okres (artykuł poniżej). Dodatkowo znaczna część wysoce okazyjnych produktów w ofercie kontrowersyjnego lukesemburskiego outletu RCZ ma swoje źródło w montowniach Lapierre.. https://www.cyclingweekly.com/news/lapierre-and-raleigh-parent-company-said-to-have-unsustainable-finances Cytuj
Mod Team KrissDeValnor Napisano 6 Lipca 2024 Mod Team Napisano 6 Lipca 2024 W normalnych warunkach, czyli przez większą część roku zachmurzenie i mało słońca, to lakier może nawet wyglądać na ciemniejszy niż na filmie, co dla mnie byłoby na plus. Najważniejsze aspekty to właśnie geometria, i budowa ramy, a ściślej tylnego trójkąta - nie jeździłem, ale zgaduję, że w połączeniu z cienką sztycą, pracuje i tłumi to lepiej niż większość ram o typowej budowie. Chińskie ramy to może stały koło tej, ale pewnie za dużo wspólnego z nią nie mają... Cytuj
eliminat83 Napisano 6 Lipca 2024 Napisano 6 Lipca 2024 (edytowane) Witam Sorry ze sie wcinam w dyskusje ale w dalszym ciagu nie znalazlem dla siebie roweru , juz pare modeli chodzilo mi po glowie i nie moge sie przekonac do zadnego, wczoraj przegladajac nasz rodzimy portal aukcyjny trafiłem na karbonowy rower Rinos Gaia 2.0, wizualnie nie powiem bo mi sie podoba ale nie ma w necie zadnych informacji o tej firmie tylko suchy bełkot marketingowy. Wy tu ogarniacie te tematy jak mało kto może ktoś widział zna badz może cos wiecej wypowiedziec sie o tym modelu patrzac na rame , geometrie komponenty , czy warto sie pochylić nad tym modelem i dopłacic wzgledem polecanego tu przez was Lapierre PRORACE CF 5.9?? Pozdrawiam Edytowane 6 Lipca 2024 przez eliminat83 Cytuj
Mod Team KrissDeValnor Napisano 6 Lipca 2024 Mod Team Napisano 6 Lipca 2024 Wczoraj pierwszy raz widziałem tego Rinosa - podobną główkę ramy miał Ghost Lector sprzed kilku lat, więc kto wie... Za 5 k ma Recon'a i osprzęt Deore - o ile dobrze zapamiętałem, więc niby jest przyzwoicie, ale tyłka nie urywa, choć jeżeli faktycznie waży ok.12 kg, to spoko. Marka wygląda na stosunkowo młodą - zaczynają od mowy o gravelach, a to raptem kilka ostatnich lat mody na nie. Cytuj
eliminat83 Napisano 6 Lipca 2024 Napisano 6 Lipca 2024 Założyłem sobie z góry ze nie chciałbym przekraczac 5k, ale jeśli gra warta świeczki to skłonny jestem dołożyc 300-400 zł wiecej i np, wziac Prorace CF 6.9 (chodz tu wydaje sie bedzie problem bo w tej cenie rozmiaru L nie dostane ), badz BH RC 7.0. Ale tu mam kolejny dylemat bo gdzieś czytałem ze Sid jest dużo droższy w serwisowaniu niz np Recon. Chodzil mi po głowie jeszcze Mondraker chrono R. Czy wg was którys konkretny model zasługuje na wieksza uwage ?? Mondraker chrono R Rinos Gaia 2.0 Bh RC 7.0 Prorace CF 5.9 Cytuj
Mod Team KrissDeValnor Napisano 6 Lipca 2024 Mod Team Napisano 6 Lipca 2024 Mondraker to rama alu, ale dla niektórych na plus, że z suportem BSA. Cytuj
eliminat83 Napisano 6 Lipca 2024 Napisano 6 Lipca 2024 Czy mógłbyś wskazać który wg ciebie jest warty pochylenia się nad nim ? Cytuj
Mod Team KrissDeValnor Napisano 6 Lipca 2024 Mod Team Napisano 6 Lipca 2024 Dla mnie BH, co nie znaczy, że dla każdego - najlepiej się przymierzyć i porównać, jeśli jest możliwość. Cytuj
wr81 Napisano 6 Lipca 2024 Napisano 6 Lipca 2024 W rozmiarze L jest jeszcze u tego samego sprzedającego z Żyrardowa od Lapierrów Ghost Lector za 5799 (coraz bliżej Sensy z Centrum Rowerowego) https://allegro.pl/oferta/wyprzedaz-z-11999-nowy-ghost-lector-sf-lc-rama-m-lub-l-carbon-rock-shox-15878227977 Widelec to Recon Gold (prawie że Reba która byłaby chyba optymalna w tym zakresie cenowym). Napęd SX ale korba Stylo. Hamulce Cura. Jako że kolory były dyskutowane o tutaj (moim zdaniem) najbardziej neutralny i elegancki wygląd Weź też pod uwagę że ten wątek zdryfował w stronę korzystnych cenowo karbonowych hardtaili rozpoznawalnych producentów które dzięki obecnej sytuacji rynkowej stały się dostępne jak nigdy - pytanie czy potrzebujesz /chcesz /pożądasz karbonu Cytuj
Yacko Napisano 6 Lipca 2024 Napisano 6 Lipca 2024 Podoba mi się ta fabryczna osłona dolnej rury w Ghost. Kolorystyka również. Cytuj
eliminat83 Napisano 6 Lipca 2024 Napisano 6 Lipca 2024 (edytowane) 55 minut temu, wr81 napisał: W rozmiarze L jest jeszcze u tego samego sprzedającego z Żyrardowa od Lapierrów Ghost Lector za 5799 (coraz bliżej Sensy z Centrum Rowerowego) https://allegro.pl/oferta/wyprzedaz-z-11999-nowy-ghost-lector-sf-lc-rama-m-lub-l-carbon-rock-shox-15878227977 Widelec to Recon Gold (prawie że Reba która byłaby chyba optymalna w tym zakresie cenowym). Napęd SX ale korba Stylo. Hamulce Cura. Jako że kolory były dyskutowane o tutaj (moim zdaniem) najbardziej neutralny i elegancki wygląd Weź też pod uwagę że ten wątek zdryfował w stronę korzystnych cenowo karbonowych hardtaili rozpoznawalnych producentów które dzięki obecnej sytuacji rynkowej stały się dostępne jak nigdy - pytanie czy potrzebujesz /chcesz /pożądasz karbonu Nie jest to wymóg bo brałem pod uwagę Mondrakera a to alu. Założyłem sobie górny pułap 5k i w tym przedziale szukałem najbardziej sensownej opcji do jazdy w koło komina po lasach , górkach czasem wypad do moravy na niebieska czy zielona trasę z synem. Jeśli znalazłbym coś poniżej 5k bliżej 4k i byłoby to warte zakupu nie zawahałbym się, bo ścigać się nie będę a napis na ramię jest drugorzędny stąd zwróciłem uwagę na Rinosa. Wiem tylko tyle że im dłużej poświęcam czas na szukanie tym mniej wiem i jestem bardziej zniechęcony. A tak z czapy to leży mi na sercu Bonero albo laufey od orbei tylko że tam opony szerokie i do toczenia się czasem po mieście nie nadające się - chyba że bym wsadził węższe. Dlatego pytam tu was bo znacie się na tym dużo lepiej. Wiem że ile ludzi tyle opcji modelowych bo każdemu pasi coś innego. Ale gdzieś z tych rozmów i polecen przez was rowerów można wybrać jakaś alternatywę nad którą warto się zastanowić. Ten ghost też mi się podoba ale cena już sporo ponad zakładanym budżetem Edytowane 6 Lipca 2024 przez eliminat83 Cytuj
wr81 Napisano 6 Lipca 2024 Napisano 6 Lipca 2024 Niestety nikt nie wybierze za Ciebie... Co do wspomnianego Rinosa to dla mnie marka o której usłyszałem w tym wątku po raz pierwszy. Moim zdaniem przy obecnych cenach ten model Gaia 4.0 na Deore z Reconem (nie piszą jakim więc dużo wskazuje na Silver) za 4999 to żadne cudo. Różnica cenowa względem rozpoznawalnych marek jest mała a osprzęt nie wybitny. Jakby co Lapierry można pomacać/przymierzyć w CentrumRowerowym (CF 5.9 widziałem we Wrocławiu, w Warszawie wg strony też są) natomiast Lector dostępny jest w Martesie (wydaje mi się że jest na wystawie w dużym Martesie w podkrakowskim centrum Futura/Factory). Cytuj
eliminat83 Napisano 6 Lipca 2024 Napisano 6 Lipca 2024 Czy ten amor Raidon jest coś warty wogole w tym lapierre cf 5.9? Czy musiałbym i na co ewentualnie wymienić ? Cytuj
yooro Napisano 7 Lipca 2024 Autor Napisano 7 Lipca 2024 (edytowane) Wracam z info odnośnie Sensa "jak się jeździ". Co prawda wczesny etap naszej znajomości z rowerem i musiałem ogarnąć parę podstawowych rzeczy (regulacja amorka, znalezienie swojej pozycji, zadbanie o bolący tyłek) ale po pierwszej setce mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że jestem mega zadowolony. Uwielbiałem mój poprzedni rower i obawiałem się zmian, ale tutaj mam mega frajdę i daje mi dużo radości. Dawno nie chichotałem w lesie wyskakując na przypadkowych konarach i całkiem przypadkiem unikając przygody w pobliskim rowie Co prawda brak nóżki mnie morduje ale liczę na to, że kiedyś się oswoję i z tym. Edytowane 7 Lipca 2024 przez yooro 2 Cytuj
wr81 Napisano 7 Lipca 2024 Napisano 7 Lipca 2024 @eliminat83 Co do Raidona to jest to w miarę podstawowy ale powietrzny amortyzator (niżej w Suntourze z powietrznych jest tylko XCR Air). jedni powiedzą że wytarczający inni że złom smarowany smarem itp. Jest na forum dział o Suntourach poczytaj. Wymiana dla samej wymiany np. na RS Judy/Recon Silver nie ma sensu. Za jednoznacznie lepsze w tego typu rowerze są uważane RockShoxy Reba (ew. minimum Recon gold), Fox 32/34SC performance. Jeszcze wyżej/lepiej? to SIDy (z uwzględnieniem pewnych kontrowersji z wersją select) oraz Fox Factory. Trochę mniej popularne obecnie Manitou oferują Markhora (golenie tylko 30mm więc podobno dość wiotki) i Machette ale tu już nie ma żadnej wiedzy. Ile ważysz? Czy jesteś w stanie samodzielnie wykonywać podstawowy serwis (golenie dolne tylko bez tłumika)? Weż pod uwagę że pełny serwis amortyzatora w warsztacie to pareset złotych (powiedzmy z 500 z częściami). To kwota porównywalna a może przewyższająca kwotę którą mógłbyś uzyskać za Raidona przy odsprzedaży zaraz po zakupie. Cytuj
Yacko Napisano 7 Lipca 2024 Napisano 7 Lipca 2024 Alma M30 z wieczystą gwarancją na ramę w tej cenie wydaje się całkiem OK. Trochę niepotrzebnie jak dla mnie przekombinowany kształt górnej rury. https://allegro.pl/oferta/rower-mtb-orbea-alma-m30-l-antracytowy-13149529799 Cytuj
eliminat83 Napisano 7 Lipca 2024 Napisano 7 Lipca 2024 Dlatego wcześniej pisałem o "sidzie" że dość drogi w serwisowaniu z tego co czytałem Reba też wzgledem Judy czy recona i pewnie z moim szczęściem to wolałbym oddać do serwisu, a ważę 89 i analizuje czy taki raidon czy Judy do mojej jazdy bedzie aż nadto , bo tak jak mówiłem ścigać się nie będę i czasówek robić tymbardziej 2 minuty temu, Yacko napisał: Alma M30 z wieczystą gwarancją na ramę w tej cenie wydaje się całkiem OK. Trochę niepotrzebnie jak dla mnie przekombinowany kształt górnej rury. https://allegro.pl/oferta/rower-mtb-orbea-alma-m30-l-antracytowy-13149529799 Ta orbea sporo za dużo jak na mój budżet 14 minut temu, Yacko napisał: Alma M30 z wieczystą gwarancją na ramę w tej cenie wydaje się całkiem OK. Trochę niepotrzebnie jak dla mnie przekombinowany kształt górnej rury. https://allegro.pl/oferta/rower-mtb-orbea-alma-m30-l-antracytowy-13149529799 A czy jest jakis model Orbea w niższym budżecie warty uwagi ?? i nie musi byc to karbon Cytuj
Mod Team KrissDeValnor Napisano 7 Lipca 2024 Mod Team Napisano 7 Lipca 2024 Podpiąłeś się pod temat z wyższym budżetem... Co do amora i materiału ramy, to też chodzi o masę - jak nie jest priorytetem w miarę niska na starcie, to można wybrać cokolwiek, tyle że potem ewentualne odchudzanie raczej tanie nie będzie. Oglądałeś Rockrider'y w Decu ? 1 Cytuj
eliminat83 Napisano 7 Lipca 2024 Napisano 7 Lipca 2024 Jutro chce pojeździć i pomierzyć, przekonać się organoleptycznie między innymi lapierre 5.9 i bh jak będą mieli w salonie w Warszawie, z decatlonu myślałem o Rockrider Race 720 Cytuj
wr81 Napisano 7 Lipca 2024 Napisano 7 Lipca 2024 89 kg to już trochę jest (sam ważę pona 90 żeby nie było) zwłaszcza że wspominasz o jazdach po górach, wizytach w bike parku itp. Pisałeś też o Rose Bonerot i Orbei Laufey. W takim wypadku Judy odpuściłbym (golenie 30mm) i nie schodził poniżej 32mm.. RR Race 720 tez brązowy ale przyznaję dość ładnie ten rower się komponuje z tymi victoriami z jasnym bokiem Cytuj
Jarm1 Napisano 23 Lipca 2024 Napisano 23 Lipca 2024 W dniu 7.07.2024 o 18:57, yooro napisał: Wracam z info odnośnie Sensa "jak się jeździ". Co prawda wczesny etap naszej znajomości z rowerem i musiałem ogarnąć parę podstawowych rzeczy (regulacja amorka, znalezienie swojej pozycji, zadbanie o bolący tyłek) ale po pierwszej setce mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że jestem mega zadowolony. Uwielbiałem mój poprzedni rower i obawiałem się zmian, ale tutaj mam mega frajdę i daje mi dużo radości. Dawno nie chichotałem w lesie wyskakując na przypadkowych konarach i całkiem przypadkiem unikając przygody w pobliskim rowie Co prawda brak nóżki mnie morduje ale liczę na to, że kiedyś się oswoję i z tym. Cześć, trochę odświeżając temat.. Generalnie jeżdżę/trenuję na szosie o sportowej geometrii ale myślę poważnie o kupnie tej Sensy jako uzupełnienia (bardziej w okresach regeneracji i okazjonalnej odmiany od asfaltu). Brak mi doświadczenia w doboru rozmiaru "mtb", a niestety nie mam gdzie przymierzyć. Wg tabeli jestem na granicy rozmiaru 19/21", a mam 189 cm wzrostu i przekrok 92-93 cm. Masz może gdzieś zdjęcie swojej pozycji na rowerze, ewentualnie z doświadczenia z jazdy jak oceniasz dobór rozmiaru do swoich wymiarów. Wiem, że wchodzą jeszcze inne kwestie prócz wzrostu oraz długości nogi ale pytam tak ogólnie. Ewentualnie jeśli ktoś z forumowiczów ma jakieś cenne sugestie to będę zobowiązany. Dziękuję i pozdrawiam Cytuj
yooro Napisano 23 Lipca 2024 Autor Napisano 23 Lipca 2024 (edytowane) Z moim wzrostem 187 i przekrokiem 88 to 19 byłaby dla mnie myślę za mała. Kto jak lubi zapewne i czego oczekujesz - ja przesiadałem się z crossowego roweru więc bardziej szukałem mtb z wygodną pozycją. Mostek sobie musiałem skrócić finalnie bo zbyt sportowo dla mnie było na mostku 100. Jak popatrzysz na rozmiarówkę dwóch dystrybutorów na PL to zwariujesz Dorzucam fotę - sorry za crocsy Edytowane 23 Lipca 2024 przez yooro 1 Cytuj
CoolBreezeOne Napisano 23 Lipca 2024 Napisano 23 Lipca 2024 @yooro, crocsy ok, ale razem ze skałami to już... W temacie. Ja przy 178cm wybrałem 17". Dla mnie idealo. @Jarm1, jesteś na granicy rozmiarów. 19" będzie bardziej sportowa - zwrotniejsza w terenie, 21" będzie bardziej "turystycznie" - to nie oznacza, że w terenie się nie spisze. Kwestia preferencji i techniki. Powracając po dłuższym czasie na rower wybrałem Lkę. Po kilku sezonach bujania się w przeróżnym terenie, uzbieraniu jakiegoś tam doświadczenia, ogarnięcia tematu rozmiarów względem przeznaczenia, finalnie wymieniłem Lke na Mkę. Cytuj
morne Napisano 25 Lipca 2024 Napisano 25 Lipca 2024 Cześć i czołem 🫡 Zastanawiam się nad tymi rowerami: *Sansa Fiori Evo Elite LTD *Radon Jealous 10.0 Al https://www.bike-discount.de/de/radon-jealous-al-10.0-2 *Canyon Exceed CF 5 https://www.canyon.com/pl-pl/rowery-gorskie/rowery-cross-country/exceed/exceed-cf/exceed-cf-5/3435.html Rozważałem jeszcze Grand Canyon 9, ale waga dosyć spora... Czy możecie coś doradzić? Canyon ma 6 lat gwarancji, stosunkowo dużo jak na rower. Cytuj
Mod Team KrissDeValnor Napisano 25 Lipca 2024 Mod Team Napisano 25 Lipca 2024 M -ki Lapierre Prorace 6.9 nadal można kupić za 5.5 k jakby co... Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi