Zulugyxije Napisano 7 Czerwca 2024 Napisano 7 Czerwca 2024 Cześć, mam Eskera 7 i zastanawiam się nad wymianą fabrycznych kół (DT G540 + Shimano RS470) na coś innego – może aluminium, może karbon. Nie ważyłem fabrycznych dokładnie, ale według opinii innych ważą niemal 2,2 kg, a więc lekkie nie są. Oczywiście wiem, że ta masa nie jest taka istotna, ale kiedyś mając przełajówkę kupiłem składane koła, jeździłem na DT460/DT470 i piastach DT350. Przyznam, że jeździło się na nich świetnie, nigdy nie robiły problemów a i serwis był prosty. I to jest coś, co mnie przyciąga do podobnego zestawu. Problemem jest wybór: obecne koła mają szerokie obręcze (24mm wewnętrznie) co jest jak dla mnie sporą zaletą przy jeździe po szutrach na oponach typu 700x40c. Sprawdzałem i większość innych aluminiowych jest albo węższa, albo w sumie zmiana wagi byłaby bardzo niewielka. W obecnych kołach najcięższe (i zarazem najbardziej problemowe) są piasty, więc może warto je po prostu wymienić na np. DT350 lub coś podobnego? Inna opcja to karbon – tutaj można byłoby mieć lżejszą wagę. Nie zależy mi na wysokim stożku (35mm to raczej max). Nie wiem natomiast jak z obsługą takich kół: czy są wrażliwe na uderzenia kamieni, co zdarza się w trasie? Czy trzeba uważać zakładając / ściągając opony gdy korzysta się z łyżek? Nie chcę wydawać na coś, co potem miałoby mi generować sporo problemów. Zakładam raczej jeżdżenie na lekkich dętkach TPU, kilka razy w życiu miałem zestawy tubeless i nie lubię tego rozwiązania, nigdy nie było pewne i nie mam do niego zaufania. Maksymalny budżet to około 4500 zł. Dodam, że tygodniowy przebieg będzie pewnie w granicach 100-120 km a i nie za szybko… nie za wiele, bo po dwóch latach przerwy wróciłem do roweru, ale głównym hobby są biegi ultra. Mogę sobie jednak na to pozwolić, jestem ciekawy no i… powiedzmy że to kaprys, spełnianie marzeń Mimo wszystko nieco biję się z myślami czy warto Jakieś propozycje? Cytuj
nossy Napisano 7 Czerwca 2024 Napisano 7 Czerwca 2024 Ta masa jednak jest nieco istotna...moja szutrówka po zmianie kół z ciężkich 2,2kg na 1,7kg zaczęła latać. Każde depnięcie, każde przyśpieszenie, każdy podjazd to inny rower. Ja jednak nie zdecydowałem się na karbon (koła), w szutrówce pozostaje przy alu...na nieco wyższym stożku 32mm. Cytuj
Zulugyxije Napisano 7 Czerwca 2024 Autor Napisano 7 Czerwca 2024 A co takiego brałeś, że z takim stożkiem masz taką wagę? Jak się rozglądam to biorę pod uwagę jeszcze np. GR531, albo systemowe G1600 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi