Skocz do zawartości

[Pedały i buty MTB SPD] Jakie do jazdy turystycznej po asfalcie?

Rekomendowane odpowiedzi

To będą moje pierwsze buty wpinane. Jazda turystyczna, asfaltowa, 70-150km dziennie, bez ścigania i leśnych ścieżek. Dobrze by było móc także w nich nieco pochodzić. Czytam, że kilka modeli jest dość wąskich, tych bym unikał. Co proponujecie na dobry początek, najlepiej w niższym budżecie. Muszę sprawdzić, czy SPD się u mnie przyjmie 🙂 To nie muszą być trzewiki od Shimano.

Mam shimano mt3 i mt5. Mt3 bardzo fajne,  nieżle wentylowane, w miarę szerokie { jak nie jeżdze latem w sandałach spd shimano (polecam na upały, też świetnie leżą) to je własnie używam }, mt5 są węższe. Mam normalną stopę. Niestety obawiam się że mt3 trudno może być dostać. Mam jeszcze jakieś Northwave ale niestety wąskawe, grubsze  i bardziej pancerne niż shimanki. Na gorące dni nie nadają się.

Z tym chodzeniem to sobie za dużo nie wyobrażaj. owszem można kawałek przejsc ale nie jak w turystycznych adidasach po kilkanascie km bo przeważnie podeszwa znacznie sztywniejsza i nie ta amortyzacja.

Edytowane przez dfq

@miki11 najlepiej zrobiłbyś udając się do jakiegoś sklepu stacjonarnego i tam poprzymierzał parę modeli. Każda firma ma swoje specyficzne " kopyto" jedni świetnie się czują w Fizikach inni w Shimamo .....tak dla przykładu. W Shimamo jak chcesz na szerszą stopę to szukaj modeli z dopiskiem WIDE . Choć buty rekreacyjne raczej wszystkie są na szerszą i są bardzo wygodne , spokojnie można w nich chodzić prawie jak w cywilkach.

Edytowane przez pecio

Mam stary model turystyczny Shimano MT43  , są na szerokość bardzo wygodne, ale na wysokość mój zwyczajowy rozmiar 43 uwierał strasznie. Musiałem kupić 44.

Można w nich normalnie chodzić, jedynie bloki SPD rozłupują najmniejsze kamyczki, więc hałasują.

W dniu 7.06.2024 o 07:45, pecio napisał:

@miki11 najlepiej zrobiłbyś udając się do jakiegoś sklepu stacjonarnego i tam poprzymierzał parę modeli...

Ba! Pewnie, że najlepiej, tylko gdzie są takie sklepy z butami na półkach? Mam wrażenie, że (poza budżetowymi trzewikami z Decathlonu) nikt tego nie bierze "na stan magazynowy", bo taki towar jest mało chodliwy. Dużo modeli, rozmiarów, marek, a klient wybredny...

• 2 tygodnie później...