miki11 Napisano 6 Czerwca Udostępnij Napisano 6 Czerwca To będą moje pierwsze buty wpinane. Jazda turystyczna, asfaltowa, 70-150km dziennie, bez ścigania i leśnych ścieżek. Dobrze by było móc także w nich nieco pochodzić. Czytam, że kilka modeli jest dość wąskich, tych bym unikał. Co proponujecie na dobry początek, najlepiej w niższym budżecie. Muszę sprawdzić, czy SPD się u mnie przyjmie 🙂 To nie muszą być trzewiki od Shimano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 6 Czerwca Udostępnij Napisano 6 Czerwca Szukaj butów z kategorii "turystyczne", typu NORTHWAVE Corsair, Shimano mt3, Shimano mt5. Generalnie Northwave ma sporo takich modeli, Leatt i Giro też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dfq Napisano 6 Czerwca Udostępnij Napisano 6 Czerwca (edytowane) Mam shimano mt3 i mt5. Mt3 bardzo fajne, nieżle wentylowane, w miarę szerokie { jak nie jeżdze latem w sandałach spd shimano (polecam na upały, też świetnie leżą) to je własnie używam }, mt5 są węższe. Mam normalną stopę. Niestety obawiam się że mt3 trudno może być dostać. Mam jeszcze jakieś Northwave ale niestety wąskawe, grubsze i bardziej pancerne niż shimanki. Na gorące dni nie nadają się. Z tym chodzeniem to sobie za dużo nie wyobrażaj. owszem można kawałek przejsc ale nie jak w turystycznych adidasach po kilkanascie km bo przeważnie podeszwa znacznie sztywniejsza i nie ta amortyzacja. Edytowane 6 Czerwca przez dfq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 7 Czerwca Udostępnij Napisano 7 Czerwca (edytowane) @miki11 najlepiej zrobiłbyś udając się do jakiegoś sklepu stacjonarnego i tam poprzymierzał parę modeli. Każda firma ma swoje specyficzne " kopyto" jedni świetnie się czują w Fizikach inni w Shimamo .....tak dla przykładu. W Shimamo jak chcesz na szerszą stopę to szukaj modeli z dopiskiem WIDE . Choć buty rekreacyjne raczej wszystkie są na szerszą i są bardzo wygodne , spokojnie można w nich chodzić prawie jak w cywilkach. Edytowane 7 Czerwca przez pecio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalxM Napisano 7 Czerwca Udostępnij Napisano 7 Czerwca Mam stary model turystyczny Shimano MT43 , są na szerokość bardzo wygodne, ale na wysokość mój zwyczajowy rozmiar 43 uwierał strasznie. Musiałem kupić 44. Można w nich normalnie chodzić, jedynie bloki SPD rozłupują najmniejsze kamyczki, więc hałasują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miki11 Napisano 10 Czerwca Autor Udostępnij Napisano 10 Czerwca W dniu 7.06.2024 o 07:45, pecio napisał: @miki11 najlepiej zrobiłbyś udając się do jakiegoś sklepu stacjonarnego i tam poprzymierzał parę modeli... Ba! Pewnie, że najlepiej, tylko gdzie są takie sklepy z butami na półkach? Mam wrażenie, że (poza budżetowymi trzewikami z Decathlonu) nikt tego nie bierze "na stan magazynowy", bo taki towar jest mało chodliwy. Dużo modeli, rozmiarów, marek, a klient wybredny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przecietny Napisano 11 Czerwca Udostępnij Napisano 11 Czerwca Hejka jeśli chodzi o wygodne buty to mogę polecić xc100 od Shimano, wg moich odczuc są jak zwykle buty. Też swego czasu szukałem czegoś w czym mógłbym jezdzic długie kilkudniowe wycieczki i te się sprawdziły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miki11 Napisano 11 Czerwca Autor Udostępnij Napisano 11 Czerwca A nie są zbyt wąskie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przecietny Napisano 11 Czerwca Udostępnij Napisano 11 Czerwca One są niby ze sztucznej skóry i jest ona dość miekka, sam mam problemy z waskimi butami a w tych nie odczuwam dyskomfortu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miki11 Napisano 20 Czerwca Autor Udostępnij Napisano 20 Czerwca A jak z chodzeniem w tych XC100? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi