miki11 Napisano 6 Czerwca 2024 Napisano 6 Czerwca 2024 To będą moje pierwsze buty wpinane. Jazda turystyczna, asfaltowa, 70-150km dziennie, bez ścigania i leśnych ścieżek. Dobrze by było móc także w nich nieco pochodzić. Czytam, że kilka modeli jest dość wąskich, tych bym unikał. Co proponujecie na dobry początek, najlepiej w niższym budżecie. Muszę sprawdzić, czy SPD się u mnie przyjmie 🙂 To nie muszą być trzewiki od Shimano. Cytuj
Greg1 Napisano 6 Czerwca 2024 Napisano 6 Czerwca 2024 Szukaj butów z kategorii "turystyczne", typu NORTHWAVE Corsair, Shimano mt3, Shimano mt5. Generalnie Northwave ma sporo takich modeli, Leatt i Giro też Cytuj
dfq Napisano 6 Czerwca 2024 Napisano 6 Czerwca 2024 (edytowane) Mam shimano mt3 i mt5. Mt3 bardzo fajne, nieżle wentylowane, w miarę szerokie { jak nie jeżdze latem w sandałach spd shimano (polecam na upały, też świetnie leżą) to je własnie używam }, mt5 są węższe. Mam normalną stopę. Niestety obawiam się że mt3 trudno może być dostać. Mam jeszcze jakieś Northwave ale niestety wąskawe, grubsze i bardziej pancerne niż shimanki. Na gorące dni nie nadają się. Z tym chodzeniem to sobie za dużo nie wyobrażaj. owszem można kawałek przejsc ale nie jak w turystycznych adidasach po kilkanascie km bo przeważnie podeszwa znacznie sztywniejsza i nie ta amortyzacja. Edytowane 6 Czerwca 2024 przez dfq Cytuj
pecio Napisano 7 Czerwca 2024 Napisano 7 Czerwca 2024 (edytowane) @miki11 najlepiej zrobiłbyś udając się do jakiegoś sklepu stacjonarnego i tam poprzymierzał parę modeli. Każda firma ma swoje specyficzne " kopyto" jedni świetnie się czują w Fizikach inni w Shimamo .....tak dla przykładu. W Shimamo jak chcesz na szerszą stopę to szukaj modeli z dopiskiem WIDE . Choć buty rekreacyjne raczej wszystkie są na szerszą i są bardzo wygodne , spokojnie można w nich chodzić prawie jak w cywilkach. Edytowane 7 Czerwca 2024 przez pecio Cytuj
RafalxM Napisano 7 Czerwca 2024 Napisano 7 Czerwca 2024 Mam stary model turystyczny Shimano MT43 , są na szerokość bardzo wygodne, ale na wysokość mój zwyczajowy rozmiar 43 uwierał strasznie. Musiałem kupić 44. Można w nich normalnie chodzić, jedynie bloki SPD rozłupują najmniejsze kamyczki, więc hałasują. Cytuj
miki11 Napisano 10 Czerwca 2024 Autor Napisano 10 Czerwca 2024 W dniu 7.06.2024 o 07:45, pecio napisał: @miki11 najlepiej zrobiłbyś udając się do jakiegoś sklepu stacjonarnego i tam poprzymierzał parę modeli... Ba! Pewnie, że najlepiej, tylko gdzie są takie sklepy z butami na półkach? Mam wrażenie, że (poza budżetowymi trzewikami z Decathlonu) nikt tego nie bierze "na stan magazynowy", bo taki towar jest mało chodliwy. Dużo modeli, rozmiarów, marek, a klient wybredny... Cytuj
Przecietny Napisano 11 Czerwca 2024 Napisano 11 Czerwca 2024 Hejka jeśli chodzi o wygodne buty to mogę polecić xc100 od Shimano, wg moich odczuc są jak zwykle buty. Też swego czasu szukałem czegoś w czym mógłbym jezdzic długie kilkudniowe wycieczki i te się sprawdziły. Cytuj
Przecietny Napisano 11 Czerwca 2024 Napisano 11 Czerwca 2024 One są niby ze sztucznej skóry i jest ona dość miekka, sam mam problemy z waskimi butami a w tych nie odczuwam dyskomfortu. Cytuj
miki11 Napisano 20 Czerwca 2024 Autor Napisano 20 Czerwca 2024 A jak z chodzeniem w tych XC100? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi