czajaaa Napisano 4 Czerwca 2024 Napisano 4 Czerwca 2024 Cześć! Podczas wyprawy rowerowej po standardowych drogach na 83km przy skoku z krawężnika (tak, z krawężnika) i zablokowanym do połowy amortyzatorze pękła mi w trzech miejscach rama karbonowa w Scott Spark RC 900 PRO. Zastanawiam się co w tej sytuacji lepiej zrobić, ponieważ chodzi mi po głowie rama aluminiowa zamiast karbonowej ze względu na łatwiejszy transport na bagażnikach rowerowych. Czasami podróżuję z kumplami, którzy mają standardowe uchwyty zaciskowe na ramę, których nie powinno stosować się przy karbonie. Rower zdecydowanie częściej wykorzystuję do dłuższych przejazdów po nietrudnym terenie i jakiś "spokojnych" singlach. Tak więc nie wykorzystywałem w pełni potencjału tego Scotta. Miałem po prostu super opcję na ten rower, ponieważ brat przesiadał się na motocykl Co radzicie w tej sytuacji z budżetem do maks 5000 zł (im mniej tym lepiej, ale zostawiam opcję karbonu): 1. Kupić nową ramę aluminiową i przełożyć cały osprzęt? 2. Kupić taniej jakiś używany rower i przełożyć obecny osprzęt? 3. Zostać przy karbonie? 4. Jakiś inny pomysł? Opcja 1 najbardziej mnie kusi na ten moment. Jaką ramę aluminiową dla fulla byście polecili do tego osprzętu ze Scotta? Cytuj
Mod Team bogus Napisano 5 Czerwca 2024 Mod Team Napisano 5 Czerwca 2024 Zakup ramy to nie taka prosta sprawa, bo mało który producent oferuje gołe ramy w wolnej sprzedaży. Po drugie to całej imprezy może dojść koszt samplera z uwagi na inną długość czy sposób montażu. Ponadto do 5000 zł nie będzie łatwo znaleźć jakąkolwiek nową ramę typu full. Cytuj
Mentos Napisano 5 Czerwca 2024 Napisano 5 Czerwca 2024 ad. 4 Zdecydowanie najłatwiej Ci będzie kupić nowy rower i co najwyżej z tego złamanego poprzekładać co się da a z tego nowego rozsprzedać nowe części. Nowe rowery teraz tanieją bo zaprane są magazyny, więc będziesz mógł ustrzelić na pewno za 2-3 miesiące niezłą promkę. Cytuj
slavi Napisano 5 Czerwca 2024 Napisano 5 Czerwca 2024 a nie masz tam 5cio letniej gwarancji na ramę? Cytuj
Maciorra Napisano 5 Czerwca 2024 Napisano 5 Czerwca 2024 8 godzin temu, bogus napisał: Zakup ramy to nie taka prosta sprawa, bo mało który producent oferuje gołe ramy w wolnej sprzedaży. Bez przesady, całkiem wielu producentów oferuje same ramy, chociażby Scott:) Ale reszta Twojego posta jak najbardziej słuszna - zakup samej ramy to droga albo bardzo droga impreza (np rzeczony Scott ma chyba same koszmarnie drogie ramy...) No i potem dochodzi temat kompatybilności obecnego osprzętu z nową ramą... Cytuj
marcin_ostrów Napisano 5 Czerwca 2024 Napisano 5 Czerwca 2024 Nie no jasne że wielu producentów ma ramy solo. Ale pokaż mi takiego fula za 5 tys Cytuj
przemeg Napisano 5 Czerwca 2024 Napisano 5 Czerwca 2024 A co się dokładnie stało tej ramie? Może najlepiej to po prostu oddać do naprawy, karbon to nie alu. Cytuj
Maciorra Napisano 5 Czerwca 2024 Napisano 5 Czerwca 2024 23 minuty temu, marcin_ostrów napisał: Nie no jasne że wielu producentów ma ramy solo. Ale pokaż mi takiego fula za 5 tys Może być za 5700? Pa na to: https://www.specialized.com/pl/pl/stumpjumper-evo-alloy-frameset/p/200526?color=336228-200526 Gdyby nie to, że a) nie ma mojego rozmiaru, b) nie podobają mi się Spece, to za te pieniądze już by do mnie jechała. Cytuj
marcin_ostrów Napisano 5 Czerwca 2024 Napisano 5 Czerwca 2024 Może być , nawet fajny Ale autorowi tematu cięzko bedzie ubrać Stumpiego w graty Sparka Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi