krzychu2525 Napisano 4 Czerwca 2024 Napisano 4 Czerwca 2024 Hej wszystkim! Szukam roweru dla mojej dziewczyny, wzrost 158cm. Szykujemy się na dalsze kilkudniowe wycieczki z sakwami, głównie asfalt/utwardzone trasy ale z możliwością zjazdu do lasu. Niestety nie miałem za dużo czasu zorientować się w temacie dlatego zwracam się do was o wskazanie dobrych propozycji oraz wskazanie na co patrzeć przy wyborze. Rzucił mi się w oczy Author Thema z 2023 roku. Pozdrawiam! Cytuj
WaGiant Napisano 4 Czerwca 2024 Napisano 4 Czerwca 2024 (edytowane) Gravel to kierownica typu baranek . Czy twoja dziewczyna jeździła kiedyś z taką ? Jeśli nie to mniejsze prawdopodobieństwo wtopy jest przy rowerze z prostą kierą .Czyli cross . Ten który podlinkowałeś jest , delikatnie mówiąc, średni . Napęd na wolnobiegu jest słabszy niż kaseta , jeśli tam są ośki na QR to pół biedy ale jeśli jest pełna oś skręcana na nakrętki to słabo . Takie rozwiązanie sprawdzi się przy spokojnej jeździe u jeźdźca ok 70kg max . Terenowa jazda objuczonym rowerem może wykończyć ośkę . itp itd . Myślę że zaraz ktoś podeśle ci linki do decathlonu i nie będzie to zły trop . Aha , napisz jeszcze czy trasa będzie w miarę płaska czy planujecie góry . To ważne dla doboru napędu . Edytowane 4 Czerwca 2024 przez WaGiant Cytuj
krzychu2525 Napisano 4 Czerwca 2024 Autor Napisano 4 Czerwca 2024 (edytowane) Dzięki za odpowiedź. Zapomniałem dodać, że dziewczyna waży 54kg, mówi, że raz miała okazję przejechać się z taką kierownicą i bardzo jej to odpowiada. Planujemy trasę głównie płaską z niewielkimi przewyższeniami. Czytając inne tematy rzucił mi się w oczy rower Riverside 500, pojawiały się o nim dobre opinie. Zastanawiam się czy inwestycja dodatkowej kwoty w model 700 miałaby sens? W sobotę planujemy podjechać do decathlonu i zrobić jazdy testowe. Pozdrawiam Edytowane 4 Czerwca 2024 przez krzychu2525 Cytuj
WaGiant Napisano 4 Czerwca 2024 Napisano 4 Czerwca 2024 Na gravela 2tyś to chyba za mało ale w Deca różne cuda się zdarzają . Riv 700 ma 10biegowy napęd z nieco lżejszym przełożeniem . To się może przydać na podjazdach bo w 500 najlżejsze to 1:1 . 700 ma też od razu rogi . Dla mnie to miły dodatek . Innych różnic nie widzę ale coś jeszcze musi być lepszego bo rower jest o 600g lżejszy . Generalnie ja brałbym 700 ale 500 też jest ok jeśli podjazdy nie będą długie i strome . Aha jeśli zaglądniesz na stronę deca to zobaczysz że producent narzucił dość restrykcyjne ograniczenia : Nie prać Nie można stosować żadnych wybielaczy ani odplamiaczy. Nie suszyć w suszarce bębnowej Nie prasować 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi