Feniks1983 Napisano 4 Czerwca 2024 Napisano 4 Czerwca 2024 Dzień dobry, jestem tu nowym członkiem forum i od razu chciałem poprosić o pomoc. Do tej pory jeździłem rowerami "górskimi" zwykłymi bez szału. Ostatnio jednak postanowiłem więcej się przyłożyć do jazdy i zakupić już bardziej porządny rower. Szukam generalnie najbardziej uniwersalnego roweru (jeżdżę głównie po asfalcie, ścieżkach rowerowych, leśny drogach, szutrach bez jakiś ekstremalnych dróg), gdzie robię tak od 30 - 40km do 80-100km za jednym razem. Z tego co poczytałem i się dowiedziałem to Gravel chyba jest najlepszą dla mnie opcją ale może wyprowadzicie mnie z błędu. Co do kwoty, to jak pisałem w tytule chciałbym się zmieścić do 6k ale jakby było warto dołożyć odrobinę, to mogę rozważyć wyższy budżet, jednak bez szaleństw, tym bardziej że chce brać rower w raty. Do tej pory pożyczyłem od znajomego Rometa Boreas 2 i fajnie mi się na nim jeździ. Rozważam go do zakupu i biorę też na ten moment pod uwagę Aspre 2, Eskar 6.0 i Kellys Soot 50. Który z nich będzie według Was dla mnie najbardziej odpowiedni? Dodam że mam około 180cm wzrostu i ważę niecałe 100kg (jestem w trakcie zrzucania :)). A może coś innego zaproponujecie? Z góry dziękuję za odzew i pomoc. Cytuj
Mihau_ Napisano 4 Czerwca 2024 Napisano 4 Czerwca 2024 Cytat Do tej pory pożyczyłem od znajomego Rometa Boreas 2 i fajnie mi się na nim jeździ. Rozważam go do zakupu Z jakiego rocznika? Bo się na obecny sezon rama zmieniła i ma zupełnie inną geometrię niż wcześniej. Ale ogólnie jako model boreas ok (choć ja bym tam wolał coś z napędem 2x), aspre też ok, esker też ok. Soot spoko ale trzeba sprawdzić czy wkładają już odpowiedni ekspander rury sterowej (albo wymienić we własnym zakresie) i zwróć w tym przypadku uwagę na opony - są mocno agresywne więc przy twojej jeździe będą tworzyć niepotrzebne opory - raczej do wymiany a kupno sensownych opon to 300-400 dołożone na start Cytuj
Greg1 Napisano 4 Czerwca 2024 Napisano 4 Czerwca 2024 Nie wiem jakie były wcześniej te ekspandery jak jeszcze uszkadzały rurę sterową ale teraz są takie mniej więcej 3 cm długości. Ja nie chciałem ryzykować i od razu wymieniłem na ekspander Pro o długości 5 cm. Szkoda, że nie zrobiłem zdjęcia porównawczego Cytuj
Feniks1983 Napisano 4 Czerwca 2024 Autor Napisano 4 Czerwca 2024 4 godziny temu, Mihau_ napisał: Z jakiego rocznika? Bo się na obecny sezon rama zmieniła i ma zupełnie inną geometrię niż wcześniej. Ale ogólnie jako model boreas ok (choć ja bym tam wolał coś z napędem 2x), aspre też ok, esker też ok. Soot spoko ale trzeba sprawdzić czy wkładają już odpowiedni ekspander rury sterowej (albo wymienić we własnym zakresie) i zwróć w tym przypadku uwagę na opony - są mocno agresywne więc przy twojej jeździe będą tworzyć niepotrzebne opory - raczej do wymiany a kupno sensownych opon to 300-400 dołożone na start Znajomy ma Boreasa z 2023 roku. Znalazłem taki też za 5800 PLN i ma dwa blaty z przodu i jest na Shimano. Esker wychodzi najdrożej, z kolei Aspre 2 z tego roku mogę mieć za 5500. Jutro pojadę się przymierzyć i zobaczę. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi