Skocz do zawartości

[Trenażer Wahoo Kickr Core] + Garmin Edge 530 pierwsze uruchomienie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Dzisiaj pierwszy uruchomiłem trenażer WAHOO KICKR Core i czuje się zagubiony :). 

Mam:

WAHOO KICKR Core

Garmin Edge 530

Pomiar mocy inpeak 

Czujnik tętna Garmin HRM Dual 

Mam kilka pytań:

1. Uruchomiłem trenażer rowerowy w Garminie, wybrałem "realizuj kurs", dałem start, ale nie działa prawidłowo mapa, widać że próbuje pobrać sygnał z GPS.

2. Czy trenażer wymaga jakieś kalibracji?, usiałem pierwszy raz, przejechałem 10 km i mam wrażenie jakbym siły stracił, może to kwestia przyzwyczajenia?.

3. Czy korzystając z aplikacji Zwift mogę jednocześnie zapisać sobie trening na Garminie edge?. 

1. Tak to nie działa z Garminem.

2. Tak wymaga kalibracji. Przeczytaj instrukcję tam masz wszystko.

3. Tak możesz równocześnie robić trening na Zwifcie np. na komputerze i słać dane na Garmina i w nim zapisywać  tą samą aktywność. Możesz też w tym samym czasie na jakąś apkę na telefonie. Z tym nie ma problemów. Zakładam , że masz " dongla" ANT+ wpiętego w komputer. BO JAK CHCESZ W TYM SAMYM CZASIE TRANSMITOWAĆ SYGNAŁ Z WAHOO I DODATKOWO Z CZUJNIKA TĘTNA I JESZCZE INPEAKA TO JEST TO NIEZBĘDNE.

Dziękuję, dongla ANT+ jeszcze nie mam, a co do pkt.1 to powinno działać przesuwanie po mapie, znalazłem opis na stronie http://www.goultra.pl/licznik-garmin-trenazer/ 

"Szybkość przesuwania pozycji na mapie jest zależna od generowanych watów i nachylenia, a w trakcie treningu aktywna jest funkcja CLIMB PRO."

będę jeszcze testował. 

Po pierwsze  w trybie trenażera wyłączasz GPS.  Po drugie musisz mieć już przejechaną/zapisaną trasę  lub wrzuconego gpx/fit.  I dopiero taką trasę  odpalasz do "realizacji " treningowej w Garminie. Oczywiście trenażer sparowany z Garminem.  Tak to działa.   Nie da się odpalić jazdy w "klasycznym" trybie .

W Garminie zrób sobie nowy profil np. "Trenażer" i tam poustawiaj pola szczególne pod ten typ aktywności, domyślnie wyłączony GPS i dane z aktywności np. przebieg będzie leciało na twój trenażer przypięty do Connecta. Oczywiście jak sobie to wszystko ładnie poukładasz i skonfigurujesz.

Edytowane przez pecio