gierallegro Napisano 2 Czerwca 2024 Napisano 2 Czerwca 2024 Witam. Przymierzam się do kupna pierwszych butów szosowych. Wybór padł na shimano bo są wersję poszerzane. Zastanawiam się który model wybrać 300 czy 502 . Ma ktoś doświadczenie w tym temacie ? Cytuj
Mihau_ Napisano 3 Czerwca 2024 Napisano 3 Czerwca 2024 Im wyższy model tym but twardszy i sztywniejszy - więc w teorii lepszy. Nie zmienia to faktu, że musisz przymierzyć obydwa i sprawdzić jak leżą Jeśli potrzebujesz szerokiego buta to sprawdź firmę Lake Cytuj
Krypto.Szosowiec Napisano 3 Czerwca 2024 Napisano 3 Czerwca 2024 Miałem przez chwile XC 300, których twardość jest określana na 5. RC 300 mają 6. Jeżeli jest to ta sama skala dla MTB i Szosowych, to stanowczo odradzam model 300. Podeszwa była niewiele sztywniejsza, niż w nowych "Sneakersach" dopóki się chwilę nie rozchodzą. Ogólnie dramatycznie miękkie. Cytuj
gierallegro Napisano 3 Czerwca 2024 Autor Napisano 3 Czerwca 2024 A co mówicie o rc 702 jeszcze wyzszy model. A jak się ma sztywność do długości jazdy? Moje wyprawy czasem mają po 8-12h Cytuj
Krypto.Szosowiec Napisano 3 Czerwca 2024 Napisano 3 Czerwca 2024 Co kto lubi. Ja lubie sztywne buty, niezależnie czy jeżdżę 30 minut czy 4 godziny. Mogę się mylić, ale sztywny but powoduje że stopa mniej się wygina, przez co nie czujesz takiego zmęczenia. Ja przy miękkich Shimano, zaczynałem odczuwać ból stopy bo opierała się na bloku. No ale to inne buty i inny system. Cytuj
gierallegro Napisano 11 Czerwca 2024 Autor Napisano 11 Czerwca 2024 Miałem okazję przymierzyć shimano rc7. I mam pytanie czy buty się coś na szerokość rozciągają ? Bo lewy wydawał mi się wąski. Wiem też że ten model występuje w wersji poszerzonej ale nie wiem na ile to jest szersze. Obawiam się że może być za szerokie. Wersji szerokiej nie ma w pl ale można zamówić np z niemiec gdzie problem i koszta już będą z ewentualną odsyłką. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.