xplosion Napisano 2 Czerwca 2024 Napisano 2 Czerwca 2024 witam, W okresie letnim rower trzymam na balkonie, po 3 latach efekt jest taki, że mam pordzewiały łańcuch. Pojadę z tym do serwisu, żeby go wymienili na nowy. Teraz pytanie nigdy w tym rowerze niczego nie smarowałem, zapewne od czasu do czasu powinno się ten łańcuch czymś przesmarować, tak samo jak zębatki, czy jest jakiś smar uniwersalny, który możecie polecić? pozdrawiam Cytuj
Dokumosa Napisano 2 Czerwca 2024 Napisano 2 Czerwca 2024 Jeśli trzymasz przez tygodnie nie jeżdżąc to łańcuch zdejmujesz i zamykasz w pudełku plastikowym miziając go deliktatnie w jakimkolwiek oleju silnikowym, przekładniowym czy nawet hudraulicznym. Cytuj
Sziva Napisano 2 Czerwca 2024 Napisano 2 Czerwca 2024 Najlepiej olej do smarowania łańcuchów pił motorowych się sprawdza. Do nabycia w np. Castoramie za niewielkie stosunkowo pieniądze za 1l. Cytuj
xplosion Napisano 2 Czerwca 2024 Autor Napisano 2 Czerwca 2024 chyba zainwestuje w jakiś pokrowiec na rower, jak będzie stał na balkonie wtedy będę go tym osłaniać, zaraz poszukam jakiś olej dedykowany do łańcuchów Cytuj
Dokumosa Napisano 2 Czerwca 2024 Napisano 2 Czerwca 2024 To orzed rdzą łańcucha nie uchroni. Przy zmianach temp woda skrapla się na elementach metalowych. Cytuj
rowerowe_lowe Napisano 3 Czerwca 2024 Napisano 3 Czerwca 2024 ja używam od lat tanich zestawów Brunox poszukaj na necie pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi