Mastodont Napisano 2 Czerwca 2024 Napisano 2 Czerwca 2024 (edytowane) Cześć, Poszukuje nowej manetki do napędu 1x11. Obecnie mam uszkodzoną XT serii 8000. Czy warto kupić deore 5100 czy jednak xt 8000 to jest kozak, a przepaść między nimi jest ogromna? Piszą, że posiadają identyczne opcje. Wiadomo, cenowo to deore ponad dwa/trzy razy tańsze, stąd moje zapytanie. Edytowane 2 Czerwca 2024 przez Mastodont Cytuj
Mastodont Napisano 2 Czerwca 2024 Autor Napisano 2 Czerwca 2024 A może SL-M7000 ? Cenowo prawie jak SL-M5100 Cytuj
LSkiper Napisano 2 Czerwca 2024 Napisano 2 Czerwca 2024 Manetki Deore/SLX i XT nie mają tych samych opcji. Jedyne co mają wspólnego to Two Way Release, ale nie mają Multi i Instant Release. Deore/SLX mają dźwignie na ślizgach (Boleśnie się przekonałem jak SL-M670 dosłownie rozleciała mi się na trasie Hel-Gdańsk), SLX może delikatnie lepiej chodzi od Deore ale w stosunku do XT szczególnie jak masz mocniej skręcone sprzęgło to czuć różnicę w pracy. Moim zdaniem warto dopłacić, choć moja opinia jest na bazie doświadczeń z Sl-M610, M670 i M780 czyli 10s. 1 Cytuj
Mastodont Napisano 2 Czerwca 2024 Autor Napisano 2 Czerwca 2024 Dziękuję za odpowiedź. W starych seriach były różnice i to znaczące. W nowych seriach podobno to jeden czort. Stąd poszukuje opinii osób, które mają przećwiczone nowe serie. Cytuj
LSkiper Napisano 2 Czerwca 2024 Napisano 2 Czerwca 2024 Na stronie Shimano raczej nie chwali się, żeby w SLX i Deore były funkcje z XT. Jeżeli brak tych funkcji Ci nie przeszkadza to ja bym brał najtańszą, która obsłuży 11s czy to M5100 czy M7000 Cytuj
Mastodont Napisano 2 Czerwca 2024 Autor Napisano 2 Czerwca 2024 Własnie przeglądam karty katalogowe i instant release ma tylko XT. W sumie to nie wiem jak działa zmieniarka/przerzutka bez tej funkcji. Max zrzucanie deore oraz slx 3, a XT 4 koronki Cytuj
LSkiper Napisano 2 Czerwca 2024 Napisano 2 Czerwca 2024 Instant release odpowiada za wrzucenie wyższego biegu poprzez samo naciśnięcie dźwigni - W SLX i Deore musisz pociągnąć dźwignię i ją odpuścić by wrzucić bieg. To się przydaje jak jedziesz w mocnym błocie bo przerzutka działa bardziej zdecydowanie. Multi Release odpowiada za możliwość wrzucenia 4 biegów w górę kasety i 2 w dół (Multi Release ogólnie odpowiada tylko za przerzucanie 2 biegów w dół kasety ale manetki z tą funkcją zawsze mają możliwość wrzucenia 4 w górę). W SLX i niżej możesz maksymalnie przerzucić 1 w dół kasety i 3 w górę. Tak jak mówię, jeżeli nie zależy Ci na tym to bierz Deore 1 Cytuj
Dokumosa Napisano 2 Czerwca 2024 Napisano 2 Czerwca 2024 (edytowane) Multirelease jest znacznie bardziej pożądaną funkcją niż instant. W sobotę zrobiłem w terenie 45km rowerem z manetką m6100 - nie mogłem się przyzwyczić do braku multi... Nie mniej stojąc przed wyborem pamiętaj, że manetki stare jak m7 czy m8000 gryzą się z nowymi klamkami hamulcowymi jak m4100, m6100, m7100 itd. Edytowane 2 Czerwca 2024 przez Dokumosa 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi