amatork Napisano 1 Czerwca Udostępnij Napisano 1 Czerwca Cześć rowerowe świry! Przymierzam się do zakupu roweru crossowego i myślę o tych konkretnie: Trek Dual Sport 2 Gen 5 2023 (3299zł) Canyon Pathlite 6 (4199zł) Który byście wybrali i dlaczego właśnie ten, czy może macie jakiś inny do polecenia a na pewno macie i chętnie zobacze inne modele. Miałem gravela i się go pozbyłem ze względu na pozycję pochyloną i zdecydowałem, że kierownica typu baranek nie jest dla mnie W tym roku chciałbym jeździć w mieszane trasy tak po 60km, 50% szosy, 40-50% szutry, drogi polne, lasy, 5-10% trudne tereny a później do rekreacyjnej jazdy po mieście i na obrzeżach. Najbardziej przemawia za mną trek ze wzgledu po prostu na cene, jednak chętnie poczytam Wasze opinie. Chciałbym wydać do 3500zł ale jeżeli jest jakaś wielka różnica w jakości mógłbym dozbierać do 5000zł. Z góry dziękuję! 🙏🏼 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amatork Napisano 1 Czerwca Autor Udostępnij Napisano 1 Czerwca Jeszcze zobaczyłem te rowery Merida Speeder 100 ( tutaj chyba z terenem ciężko?) FX 2 Disc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miro1970 Napisano 2 Czerwca Udostępnij Napisano 2 Czerwca (edytowane) Pytasz o geometrię roweru czy o osprzęt? Zadajesz bardzo ogólne pytanie. Bo napisałeś, że gravel Ci nie spasował ze względu na geometrię. Czyli szukasz lepszego roweru pod kątem geometrii? A może pod kątem ceny lub jakości? Bo wszystkie te kryteria wymieniasz. Warto precyzować kryteria. Edytowane 2 Czerwca przez Miro1970 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amatork Napisano 2 Czerwca Autor Udostępnij Napisano 2 Czerwca Okej wybacz, masz racje. Chodzi o geometrie. Fajnie gdybym był w miare wyprostowany jeżdząc nim. Jednak też chciałbym nie czuć się za *sztywno* zdjeżdzając np asfaltem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek.B Napisano 2 Czerwca Udostępnij Napisano 2 Czerwca To jeszcze zadaj pytanie sam sobie: Jak ekran telefonu, czy komputera miałby powiedzieć Ci, który rower będzie dla Ciebie wygodny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amatork Napisano 2 Czerwca Autor Udostępnij Napisano 2 Czerwca Rozumiem Cie i zgadzam się, musze się dostawić do roweru i wypróbować jednak wcześniej chce wiedzieć jakich rowerów stacjonarnie szukać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 2 Czerwca Mod Team Udostępnij Napisano 2 Czerwca Nie chce mi się teraz szukać (wybacz, leniwa niedziela), ale skup się na wysokiej główce ramy - wtedy już na starcie, i bez kombinowania z regulowanymi mostkami, pozycja jest bardziej wyprostowana. Z tego co pamiętam, to któryś Trek ma taką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amatork Napisano 2 Czerwca Autor Udostępnij Napisano 2 Czerwca Bardzo proszę o pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 2 Czerwca Mod Team Udostępnij Napisano 2 Czerwca Z grubsza chodzi o rowery w tym stylu (wysoka główka ramy) : Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek.B Napisano 2 Czerwca Udostępnij Napisano 2 Czerwca Tak, ale wklejone zdjęcie Sirrusa nie nest najlepszym przykładem, bo tu wysoka główka ma za zadanie zrekompensować brak amora, a pozycja na nim i tak będzie pochylona. Zobacz coś co ma w standardzie regulowany mostek i relatywnie krótką górną rurę. Np. Crossowe Unibike. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Impress Napisano 2 Czerwca Udostępnij Napisano 2 Czerwca (edytowane) A ja ze swojej skromnej perspektywy polecam Treka. Mam ten sam model o ktory pytasz z tym że gen 4, który różni się jedynie widelcem w porównaniu z gen5. Niecały rok temu go kupiłem, przejechałem nim prawie 2000km i jestem bardzo zadowolony. Bez problemu wytrzymuje moje prawie 120kg. Geometria przyjazna dla pleców mimo umiarkowanie pochylonej sylwetki. W swoim rowerze zmieniłem suport i korbę ale to bardziej fanaberia bo domyślne rozwiązanie na kwadrat nie sprawiało problemów i jakiejś wielkiej poprawy sztywności nie zauważyłem. Dodatkowo wymieniłem gripy na ergon go5 z rogami i to poprawiło baaaardzo komfort jazdy. W razie pytań służę pomocą. Edytowane 2 Czerwca przez Impress 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 5 Czerwca Mod Team Udostępnij Napisano 5 Czerwca Zamykam - autor zmienił budżet : 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi