Skocz do zawartości

[Łańcuch] Ociera o następną następna zębatkę

Rekomendowane odpowiedzi

Dobry wieczór. Mam problem z łańcuchem, który ociera w trakcie jazdy o następną zębatkę (wyższą zębatkę, niższy bieg) ma to miejsce w większości przełożeń. Rower jest nowy, chwilę przed pojawieniem się problemu miał on regulowaną przednią przerzutkę z powodu nadmiernego trymowania (nie przez przekosy), przednia kaseta ciut pływa ale ledwo zauważalnie. Łańcuch wygląda jakby przód trochę ściągał go do wewnątrz. W czym może być problem i potencjalne rozwiązanie? A no i zapomniałem napisać, że w trakcie jazdy czuć na pedałach dziwne "chrupanie" a może jakieś tarcie, słychać je raz przy każdym obrocie. Pozdrawiam i liczę na pomoc.
image.png

Edytowane przez donjm
Zapomniałem dodać informacji

Ruchy baryłką są potrzebne gdy terkocze dół, pod kasetą, gdy gra góra - trzeba poczekać zrobić przebieg,   a na razie rzeczywiście zetrzeć szmatą  boki łańcucha raz i drugi, ... smar nowego łańcucha łapie szybko piach, dlatego nie musi oblepiać go na około, ale po kilku starciach zrobi  bez burz i jazdy na poligonie  czy Camel Trophy spokojnie 200-400 pierwszych km.  Jeśli rower jest składany przez jakiegoś partacza może mieć łańcuch 7-8s na 9 s kasecie.... można sprawdzić nazwę....  to działa i terkocze długo, choć na końcu się ułoży.... 

Przy nowym rowerze z planami na używanie intensywne ( końskie naparzanie w korbę) - warto na starcie kupić nowy łańcuch wysokiej jakości... niskie shimano czy sramy nie hałasują, ale szybko rozciągają się,  przyspieszając zużycie reszty. Generalnie dobrze mieć od początku najlepszy możliwy łańcuch (w granicach rozsądku)

Chińskie kaseta z ali , albo  tani  wolnobieg potrafią czasami pracować źle w porównaniu  z normalnym  niewyszukanym Shimano. A zęby na oko ładne i nowe. I to potrafi hałasować.

Podaj specyfikację: ilość biegów i model łańcucha, bo to że rower ma nawet fabryczną specyfikację nie gwarantuje, że wszystko jest takie jakie ma być ;)

Po drugie zrób fotkę z większej odległości, ale z takiego samego ujęcia, bo mam wrażenie, że masz krzywy hak (chyba, że ma taki profil). Jakiekolwiek regulacje zaczyna się od prostowania haka właśnie.

Chrupanie to ewidentnie piach przyklejony do zbyt tłustego łańcucha.

Edytowane przez Maciek.B