Byderobo Napisano 1 Czerwca Udostępnij Napisano 1 Czerwca Witam Mam 173cm wzrostu i ważę 95kg i raczej krótkie nogi. Szukam roweru do treningu czyli 1-4 godzinne wypady raczej po asfalcie, może po dobrych drogach szutrowych. Dużo podjazdów. W razie potrzeby - możliwość dołożenia błotników i bagażnika i pojechania 2-3 dniowego wypadu. Jako że wracam do kondycji po 10latach zaniedbań to kolarki i grawele na baranach odpadają szukam czegoś z niewymagajacą dla pleców pozycją i taką geometrią abym mógł ustawić rower idealnie dla kolan. Fajnie jak by pomimo wcześniejszych cech rower zachował zacięcie sportowe - po jakimś czasie chcę spróbować lemondki. Myślę o czymś całkowicie sztywnym rama aluminiowa, widelec karbonowy lub aluminiowy. W tym budżecie nie oczekuję cudów w osprzecie (ten jak się rozkręcę to systematycznie powymieniam). Raczej grupy trekingowe i mtb bo na szosowych przełożeniach jeszcze jakiś czas nie dam rady się na okoliczne górki wtoczyć. Opony raczej węższe i bardziej szosowe. Koła min 27,5'. Puki co wpadły mi w oko następujące modele i prosił bym o opinie o nich i sugestie dotyczace rozmiaru (patrzę po cenach promocyjnych dla tego jakoś się mieszczą w budrzecie): 1. Cannondale Quick 3 2. Specialized Sirrus 3.0 3. Orbea Carpe 20 Jak macie jeszcze jakieś pomysły to chetnie zobaczę:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzesiowu Napisano 1 Czerwca Udostępnij Napisano 1 Czerwca Przepraszam za osobistą wycieczkę ale wzrost/masa sugeruje konkret nadwagę, a piszesz wypady do 4h dużo podjazdów - jesteeś pewny że to dla Ciebie bezpieczne? Co do meritum masz jeszcze Giant Toughroad no ale ciężko w Twoich widełkach cenowych nówkę ewentualnie giant roam, trek dual_sport gen4 - tyle że do nich trzeba by było sztywny wideł kupić a to jest parę stów masz też trek dual_sport gen5 ze sztywnym widłem ale koło 27,5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lapster Napisano 1 Czerwca Udostępnij Napisano 1 Czerwca Nie myślałeś o Unibike ? Uważam, że bardzo dobry stosunek ceny do jakości, a dodatkowo dość mocne rowery. Swojego kupiłem w 2019 ważąc 130kg+ gdzie producent napisał że maksymalne obciążenie to 120kg. Do dnia dzisiejszego jedyne co wymieniłem to łańcuch i kasetę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Byderobo Napisano 1 Czerwca Autor Udostępnij Napisano 1 Czerwca (edytowane) 3 godziny temu, grzesiowu napisał: Przepraszam za osobistą wycieczkę ale wzrost/masa sugeruje konkret nadwagę, a piszesz wypady do 4h dużo podjazdów - jesteeś pewny że to dla Ciebie bezpieczne? Co do meritum masz jeszcze Giant Toughroad no ale ciężko w Twoich widełkach cenowych nówkę ewentualnie giant roam, trek dual_sport gen4 - tyle że do nich trzeba by było sztywny wideł kupić a to jest parę stów masz też trek dual_sport gen5 ze sztywnym widłem ale koło 27,5 Nic nie szkodzi, bardzo dobra odpowiedź i słusznie bo można sobie zrobić krzywdę (apropo mojej wagi.) Fakt jest parę kilo za dużo (idealnie by było zrzucić 20 xD) ale jestem jakimś mutantem i pomimo przerażających cyferek to nie stanowi dla mnie problemu jeżdżenie około 3x w tygodniu na okoliczną górę bez przystanku 20km 500m w górę i 500 w dół na trialowym rowerze 160mm skoku przód i tył na niskich cisnieniach w oponach bo podjazd jest w terenie ;). Zwykle jeszcze dokładam sobie 10km po płaskim. Niestety mój mtb jak bardzo bym go nie uwielbiał to jednak średnio się nadaje na walenie km po asfalcie i budowanie kondycji. (Pozycja, obciążenie kolan, masa rumaka, opory toczenia itp). Za to do mojej starej kolarki się jeszcze wygodnie nie zegnę. Tak więc spokojnie, potrzebuję tego roweru na wycieczki które już robię, tylko na zupelnie nieadekwatnym rowerze 2 godziny temu, Lapster napisał: Nie myślałeś o Unibike ? Uważam, że bardzo dobry stosunek ceny do jakości, a dodatkowo dość mocne rowery. Swojego kupiłem w 2019 ważąc 130kg+ gdzie producent napisał że maksymalne obciążenie to 120kg. Do dnia dzisiejszego jedyne co wymieniłem to łańcuch i kasetę Na szybko spojrzałem i nie znalazłem nic dla siebie. Masz na myśli jakiś konkretny model? Edytowane 1 Czerwca przez Byderobo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur85 Napisano 1 Czerwca Udostępnij Napisano 1 Czerwca Zerknij na rowery Marin Fairfax, Kentfield, Muirwoods czy Dsx. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miro1970 Napisano 2 Czerwca Udostępnij Napisano 2 Czerwca (edytowane) Kentfield na pewno nie do krótkich nóg. Muirwoods też nie, bo jest bardzo wyplaszczony z przodu, nie na trening. PS. Nie umiem usunąć poniższej ramki, coś sknociłem. 21 godzin temu, Byderobo napisał: Edytowane 2 Czerwca przez Miro1970 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Byderobo Napisano 4 Czerwca Autor Udostępnij Napisano 4 Czerwca (edytowane) A gdyby ugryźć temat "po staremu"? Jakie ramy szosowe, crossowe nadawały by się na bazę takiego rowerku? Chodzi mi o ramy używane( producenci i serie) które mają możliwe zrelaksowaną pozycję. Taką aby po dołożeniu prostej lub lekko giętej kierownicy otrzymać to czego szukam. Albo jak taką ramę po zdjęciu i rozmiarze rozpoznać? Edytowane 4 Czerwca przez Byderobo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi