spcx Napisano 31 Maja Udostępnij Napisano 31 Maja Witam, to mój pierwszy post wiec, jeżeli coś nie będzie jasne dajcie znać. Posiadam rower Rockrider 5,1 C1 2013. Mam problem: łańcuch ciągle przeskakuje podczas jazdy, a czasami spada. Biegi nie zmieniają się idealnie. Dodam, że kiedy kupiłem rower stal od kilku lat bez utylizacji w garażu lub na zewnątrz. Zaprowadziłem go do serwisu, tam zostały wymienione linki od przerzutek i hamulców, zaciski hamulcowe, tylna kaseta i łańcuch + regulacja wszystkiego. Wszystko było ok, ale za bardzo nie jeździłem, było to w listopadzie 2023 tuz przed zimą. Niedawno wyciągnąłem rower, ale nie da się na nim jeździć, ciągle coś przeskakuje, strzela… Mieszkam za granicą i naprawa kosztowała mnie sporo pieniędzy wiec tym razem chciałbym naprawić sam zeby zaoszczędzić i się poduczyć. Przesyłam zdjęcia, jeżeli potrzebne są inne, dajcie znać, wstawię. Z góry dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 31 Maja Udostępnij Napisano 31 Maja Regulacja i jeszcze raz regulacja. Po drugie masz za dużo ogniw w łańcuchu , źle dobrana długość łańcucha . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spcx Napisano 31 Maja Autor Udostępnij Napisano 31 Maja Wiem ze regulacja, chdzi mi o wskazowki jak sie za to zabrac. A co do lancucha to jak to mozliwe ze po wymianie wszystko bylo ok a tu nagle trzeba skrocic lancuch? Jezeli tak to moge kupic przyrzad do skracania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 31 Maja Udostępnij Napisano 31 Maja (edytowane) Wrzuć na największą koronkę z przodu i największą z tylu po czym zrób zdjęcie. Możesz też zrobić na największej z przodu i najmniejszej z tyłu. A regulujesz śrubą baryłkową przy manetkach. Banalnie proste. I zdjęcia rób w normalnej pozycji roweru , nie do góry nogami. Edytowane 31 Maja przez pecio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spcx Napisano 31 Maja Autor Udostępnij Napisano 31 Maja DZieki za odpowiedz. Foty na najwiekszych koronkach + najwieksza z porzodu i najmniejsza z tylu. Ciezko bylo wrzucic na najwieksze i najmniejsza, musialem pomoc palcami... Ogolnie ciezko chodza przerzutki. Jeszcze nic nie regulowalem, chce najpierw wszystko wyczyscic i bede dzialal. Jakies rady, wnioski? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 1 Czerwca Udostępnij Napisano 1 Czerwca Tu masz SERWISÓWKI SHIMANO . Z nich wszystkiego się dowiesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spcx Napisano 1 Czerwca Autor Udostępnij Napisano 1 Czerwca Dzieki za "serwisowki" gdybym mial mnustwo czasu to nie pisalbym na forum tylko siedzial i przeszukiwal po kolei wszystkie instrukcje obslugi w internecie. Po to tutaj napisalem i zrobilem zdjecia zeby ktos mi doradzil jak wyregulowac konkretny model roweru, przerzutek. Wstawilem foty o jakie prosiles: "największą koronkę z przodu i największą z tylu po czym zrób zdjęcie. Możesz też zrobić na największej z przodu i najmniejszej z tyłu" a w odpowiedzi dostaje link do serii instrukcji ktore nawet nie pasuja do mojego modelu przerzutek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spcx Napisano 1 Czerwca Autor Udostępnij Napisano 1 Czerwca Staram sie ustawic przerzutki i 3 koronki z przodu zmieniaja sie bez problemu a z tylu lancuch wchodzi tylko na 4 najmniejsze, na gorne juz nie chce wejsc. Krecilem srubami L i H, dokrecalem i luzowalem linke przerzutki tylnej ale dalej nic, mimo ze jest nastawione na bieg np: 1:1. Co robie zle? Jak ustawic sruby L i H i linke zeby ustawic wszystko od poczatku bo teraz juz tyle razem wszystkim krecilem ze moglem cos namieszac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi