spcx Napisano 31 Maja 2024 Napisano 31 Maja 2024 Witam, to mój pierwszy post wiec, jeżeli coś nie będzie jasne dajcie znać. Posiadam rower Rockrider 5,1 C1 2013. Mam problem: łańcuch ciągle przeskakuje podczas jazdy, a czasami spada. Biegi nie zmieniają się idealnie. Dodam, że kiedy kupiłem rower stal od kilku lat bez utylizacji w garażu lub na zewnątrz. Zaprowadziłem go do serwisu, tam zostały wymienione linki od przerzutek i hamulców, zaciski hamulcowe, tylna kaseta i łańcuch + regulacja wszystkiego. Wszystko było ok, ale za bardzo nie jeździłem, było to w listopadzie 2023 tuz przed zimą. Niedawno wyciągnąłem rower, ale nie da się na nim jeździć, ciągle coś przeskakuje, strzela… Mieszkam za granicą i naprawa kosztowała mnie sporo pieniędzy wiec tym razem chciałbym naprawić sam zeby zaoszczędzić i się poduczyć. Przesyłam zdjęcia, jeżeli potrzebne są inne, dajcie znać, wstawię. Z góry dzięki. Cytuj
pecio Napisano 31 Maja 2024 Napisano 31 Maja 2024 Regulacja i jeszcze raz regulacja. Po drugie masz za dużo ogniw w łańcuchu , źle dobrana długość łańcucha . Cytuj
spcx Napisano 31 Maja 2024 Autor Napisano 31 Maja 2024 Wiem ze regulacja, chdzi mi o wskazowki jak sie za to zabrac. A co do lancucha to jak to mozliwe ze po wymianie wszystko bylo ok a tu nagle trzeba skrocic lancuch? Jezeli tak to moge kupic przyrzad do skracania. Cytuj
pecio Napisano 31 Maja 2024 Napisano 31 Maja 2024 (edytowane) Wrzuć na największą koronkę z przodu i największą z tylu po czym zrób zdjęcie. Możesz też zrobić na największej z przodu i najmniejszej z tyłu. A regulujesz śrubą baryłkową przy manetkach. Banalnie proste. I zdjęcia rób w normalnej pozycji roweru , nie do góry nogami. Edytowane 31 Maja 2024 przez pecio Cytuj
spcx Napisano 31 Maja 2024 Autor Napisano 31 Maja 2024 DZieki za odpowiedz. Foty na najwiekszych koronkach + najwieksza z porzodu i najmniejsza z tylu. Ciezko bylo wrzucic na najwieksze i najmniejsza, musialem pomoc palcami... Ogolnie ciezko chodza przerzutki. Jeszcze nic nie regulowalem, chce najpierw wszystko wyczyscic i bede dzialal. Jakies rady, wnioski? Cytuj
pecio Napisano 1 Czerwca 2024 Napisano 1 Czerwca 2024 Tu masz SERWISÓWKI SHIMANO . Z nich wszystkiego się dowiesz. Cytuj
spcx Napisano 1 Czerwca 2024 Autor Napisano 1 Czerwca 2024 Dzieki za "serwisowki" gdybym mial mnustwo czasu to nie pisalbym na forum tylko siedzial i przeszukiwal po kolei wszystkie instrukcje obslugi w internecie. Po to tutaj napisalem i zrobilem zdjecia zeby ktos mi doradzil jak wyregulowac konkretny model roweru, przerzutek. Wstawilem foty o jakie prosiles: "największą koronkę z przodu i największą z tylu po czym zrób zdjęcie. Możesz też zrobić na największej z przodu i najmniejszej z tyłu" a w odpowiedzi dostaje link do serii instrukcji ktore nawet nie pasuja do mojego modelu przerzutek... Cytuj
spcx Napisano 1 Czerwca 2024 Autor Napisano 1 Czerwca 2024 Staram sie ustawic przerzutki i 3 koronki z przodu zmieniaja sie bez problemu a z tylu lancuch wchodzi tylko na 4 najmniejsze, na gorne juz nie chce wejsc. Krecilem srubami L i H, dokrecalem i luzowalem linke przerzutki tylnej ale dalej nic, mimo ze jest nastawione na bieg np: 1:1. Co robie zle? Jak ustawic sruby L i H i linke zeby ustawic wszystko od poczatku bo teraz juz tyle razem wszystkim krecilem ze moglem cos namieszac. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi