Skocz do zawartości

[do 2500-3000] Rower do przyczepki rowerowej dla kobiety

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

Po długich i dosyć żmudnych poszukiwaniach na forum postanowiłam jednak napisać osobny post..

Potrzebuje porady - czy moj pomysł ma w ogóle sens i jakiego wyboru dokonać w moim wypadku.

LOMG STORY SHORT:

Jestem kobietą, 169cm wzrostu, około 60kg, często spadam do 55kg, dużo spaceruję i to jedyna aktywność fizyczna jaka praktykuje. Poza tym żadnego sportu, jedynie rower (i łyżwy 😅) mi sprawia przyjemność ale nie jeździłam już 4 lata. Mam dwóch synów- 2 latka 14kg, 92cm i 4 latka 18kg 110cm.
W związku z tym ze coraz gorzej z moim kręgosłupem, dźwiganie młodszego czy pchanie wózka z nimi sprawia mi coraz większy problem i zaczynam się bać ze któregoś dnia po prostu nie wstanę z łóżka a jestem z nimi sama totalnie 🙄 Auta nie mam i nie planuje zakupu. Padło na rower bo wiem ze aktywność fizyczna tez pomoże mi ogarnąć mój problem. Oni przejdą sami może 2km, a z wózkiem - jak wspomniałam nie zdaje egzaminu, stan kręgosłupa się pogarsza wtedy niestety. 

Chce w zawiązku z powyższym wsiąść na rower i zacząć chłopaków wozić w przyczepce. Do września tylko tak na przejażdżkę do sklepu po zakupy lub dla zdrowotności. Raczej po mieście, u nas za dużo górek nie ma, niewielkie nachylenia mogę pomijać na trasach 😁 Od września starszak idzie do przedszkola, młodszy od listopada i zamierzam ich wozić jak długo pogoda pozwoli (do przedszkola mamy Ok 4km w jedna stronę, w planach przeprowadzka gdzies bliżej)😊 

Jakich rowerów szukać? Przyznam ze robię research już długo i idzie się pogubić. Budżet mam dosyć ograniczony ale biorę pod uwagę szukanie czegoś używanego z wyższej półki.

wybaczcie ze się rozpisałam ale sytuacja jest dosyć nietypowa, może ktoś miał podobny przypadek i chociaż ukierunkuje gdzie i czego szukać. 

Z gory dzięki za każda wskazówkę. 

Podbijam pytanie, szukam dla partnerki roweru w tym samym celu. Budżet, wymiary, ilość i wiek dzieci, wszystko się zgadza ;) Pytanie jeszcze jaką dwuosobową przyczepkę polecacie? I czy dwójka dzieci w przyczepce ciągniętej przez drobną kobietę to w ogóle dobry pomysł?

• 2 tygodnie później...

Policzmy: drobna kobieta będzie musiała nadawać przyspieszenie i SKUTECZNIE hamować łączną masę; rower - 15 kg, dzieci - 32 kg, przyczepka 2 os. 16 kg: 

ŁĄCZNIE ok. 63 kilogramów przez 8 km + 8 km jazdy bez przyczepki - CODZIENNIE.

Myślę, że to nie pytanie do nas, tylko do dobrego fizjoterapeuty.

Na moje absurd, chyba, że to będzie e-bike. Niestety one są bardzo ciężkie, a rower sam "do piwnicy" nie wjedzie :(

Edytowane przez Jendrass

W dniu 30.05.2024 o 14:52, rAnia napisał:

a z wózkiem - jak wspomniałam nie zdaje egzaminu, stan kręgosłupa się pogarsza wtedy niestety. 

Chce w zawiązku z powyższym wsiąść na rower i zacząć chłopaków wozić w przyczepce.

Nie pozostaje mi nic innego jak napisać...F**k logic