meteka123 Napisano 30 Maja 2024 Napisano 30 Maja 2024 Cześć! Z racji, że sprzedałem swój poprzedni rower, czas na kupno nowego. Szukam czegoś do kwoty 5500 zł i w oczy rzuciła mi się aktualna promocja na Romet Aspre 2 z 2024 roku - czy w tej cenie znajdę coś lepszego/jakąś alternatywę? Głównie dojazdy do pracy ok. 10km dziennie + wycieczki rowerowe 2/3 dni po 200-300 KM raz na miesiąc/dwa. Przy okazji Aspre 2 - mam 174 cm wzrostu i mierzyłem się do niego w rozmiarze 52 i 54. 52 wyglądał troszkę jak rower dla młodszego brata, natomiast przy 54 czułem, że przestrzeni nad ramą przy rozkroku jest praktycznie na styk. Przejechałem się na obu rozmiarach "na szybko" w sklepie, bez regulacji i faktycznie to 52 wydawało się trochę za małe - ktoś ma podobne doświadczenia co do ramy w tym rowerze? Cytuj
meteka123 Napisano 30 Maja 2024 Autor Napisano 30 Maja 2024 Niestety nie widzę możliwości edycji posta: Czy między Aspre 2 a Cannondale Topstone 4 (Cannondale Topstone 4 2022 | Rower szutrowy Rowery gravel (greenbike.pl)) któryś z nich jest ewidentnym kandydatem do "mistrzostwa"? Cytuj
Mihau_ Napisano 30 Maja 2024 Napisano 30 Maja 2024 Topstone to przy aspre gruz jeśli chodzi o osprzęt Zapomnij o 54, wyłącznie 52 To normalne, że przy przesiadce na szosę/gravela rama wydaje się mała 1 Cytuj
Artur85 Napisano 30 Maja 2024 Napisano 30 Maja 2024 Topstone ma jedną zaletę, naprawdę fajna i lekka rama, czy dobrej jakości lakier. Mam Topstone 4, rower w M fabrycznie waży poniżej 11kg, co biorąc pod uwagę że opony są drutowane, korba np. waży 1,2kg a koła ok 2,3kg, jest naprawdę dobrym wynikiem, więc jest fajny potencjał na rozbudowę. Napęd jest akurat całkiem fajny, prosty, niezawodny z szerokim zakresem i dziurawy wg mnie to i tak lepszy wybór niż np. Claris. Hamulce natomiast po prostu są. Ogólnie jest to poziom Eskera 2.0 MS, którego można kupić za 3,5k, więc z Aspre nie ma zupełnie co go zestawiać. 1 Cytuj
meteka123 Napisano 30 Maja 2024 Autor Napisano 30 Maja 2024 Czyli rozumiem, że śmiało mogę wydać kasę na Aspre 2 i nie mieć poczucia "bycia oszukanym"? Takie też opinie widywałem. Do tej pory miałem Rometa Finale (jako entry-level do graveli) i byłem zadowolony. 2 godziny temu, Mihau_ napisał: Topstone to przy aspre gruz jeśli chodzi o osprzęt Zapomnij o 54, wyłącznie 52 To normalne, że przy przesiadce na szosę/gravela rama wydaje się mała Rozumiem w takim razie, że to poczucie "małego roweru" przy 52 to tylko moje wyobrażenie i różnica ze względu na kształt ramy. Dzięki za upewnienie mnie. Cytuj
meteka123 Napisano 30 Maja 2024 Autor Napisano 30 Maja 2024 @clavdivs Właściwie to nic - byłem zadowolony jak na swój użytek. Chciałbym po prostu coś lepszego, wraz z rozwijaniem swojego hobby. Cytuj
Greg1 Napisano 30 Maja 2024 Napisano 30 Maja 2024 (edytowane) 7 godzin temu, meteka123 napisał: czy w tej cenie znajdę coś lepszego/jakąś alternatywę? Nie wiem czy lepszy ale ewentualną alternatywą w tej cenie może być Kelly's Soot 50 i Author Ronin. Jednak Kellys nie ma mocowań na widelcu i pod bagażnik chyba też nie a Author jest stalowy - dla niektórych to zaleta Edytowane 30 Maja 2024 przez Greg1 Cytuj
meteka123 Napisano 31 Maja 2024 Autor Napisano 31 Maja 2024 (edytowane) W dniu 30.05.2024 o 16:53, Mihau_ napisał: Topstone to przy aspre gruz jeśli chodzi o osprzęt Zapomnij o 54, wyłącznie 52 To normalne, że przy przesiadce na szosę/gravela rama wydaje się mała Chciałbym wrócić na chwilkę do tematu, jeśli masz moment. Dosyć śmiało odradziłeś 54 - czy nie byłby on w moim przypadku bardziej komfortowy pod kątem bikepackingu? Właściwie to gdzie nie spojrzę, tam inna opinia, na przemian - jeden sugeruje 52, drugi 54. W poprzednim Romet Finale jeździłem na 52 i byłem zadowolony, natomiast może nowa pozycja wymaga przyzwyczajenia. Edytowane 31 Maja 2024 przez meteka123 Cytuj
Mihau_ Napisano 1 Czerwca 2024 Napisano 1 Czerwca 2024 1. Za duży rower ma być bardziej komfortowy akurat pod kątem bikepackingu 🙃 Ciekawa teoria 2. Weź sobie już nie rób jaj. Masz tylko 174 wzrostu, dla niskich osób są małe rozmiary a nie L-ki Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi