meteka123 Napisano 30 Maja Udostępnij Napisano 30 Maja Cześć! Z racji, że sprzedałem swój poprzedni rower, czas na kupno nowego. Szukam czegoś do kwoty 5500 zł i w oczy rzuciła mi się aktualna promocja na Romet Aspre 2 z 2024 roku - czy w tej cenie znajdę coś lepszego/jakąś alternatywę? Głównie dojazdy do pracy ok. 10km dziennie + wycieczki rowerowe 2/3 dni po 200-300 KM raz na miesiąc/dwa. Przy okazji Aspre 2 - mam 174 cm wzrostu i mierzyłem się do niego w rozmiarze 52 i 54. 52 wyglądał troszkę jak rower dla młodszego brata, natomiast przy 54 czułem, że przestrzeni nad ramą przy rozkroku jest praktycznie na styk. Przejechałem się na obu rozmiarach "na szybko" w sklepie, bez regulacji i faktycznie to 52 wydawało się trochę za małe - ktoś ma podobne doświadczenia co do ramy w tym rowerze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meteka123 Napisano 30 Maja Autor Udostępnij Napisano 30 Maja Niestety nie widzę możliwości edycji posta: Czy między Aspre 2 a Cannondale Topstone 4 (Cannondale Topstone 4 2022 | Rower szutrowy Rowery gravel (greenbike.pl)) któryś z nich jest ewidentnym kandydatem do "mistrzostwa"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 30 Maja Udostępnij Napisano 30 Maja Topstone to przy aspre gruz jeśli chodzi o osprzęt Zapomnij o 54, wyłącznie 52 To normalne, że przy przesiadce na szosę/gravela rama wydaje się mała 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur85 Napisano 30 Maja Udostępnij Napisano 30 Maja Topstone ma jedną zaletę, naprawdę fajna i lekka rama, czy dobrej jakości lakier. Mam Topstone 4, rower w M fabrycznie waży poniżej 11kg, co biorąc pod uwagę że opony są drutowane, korba np. waży 1,2kg a koła ok 2,3kg, jest naprawdę dobrym wynikiem, więc jest fajny potencjał na rozbudowę. Napęd jest akurat całkiem fajny, prosty, niezawodny z szerokim zakresem i dziurawy wg mnie to i tak lepszy wybór niż np. Claris. Hamulce natomiast po prostu są. Ogólnie jest to poziom Eskera 2.0 MS, którego można kupić za 3,5k, więc z Aspre nie ma zupełnie co go zestawiać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meteka123 Napisano 30 Maja Autor Udostępnij Napisano 30 Maja Czyli rozumiem, że śmiało mogę wydać kasę na Aspre 2 i nie mieć poczucia "bycia oszukanym"? Takie też opinie widywałem. Do tej pory miałem Rometa Finale (jako entry-level do graveli) i byłem zadowolony. 2 godziny temu, Mihau_ napisał: Topstone to przy aspre gruz jeśli chodzi o osprzęt Zapomnij o 54, wyłącznie 52 To normalne, że przy przesiadce na szosę/gravela rama wydaje się mała Rozumiem w takim razie, że to poczucie "małego roweru" przy 52 to tylko moje wyobrażenie i różnica ze względu na kształt ramy. Dzięki za upewnienie mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
clavdivs Napisano 30 Maja Udostępnij Napisano 30 Maja Co jest nie tak z Romet Finale? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meteka123 Napisano 30 Maja Autor Udostępnij Napisano 30 Maja @clavdivs Właściwie to nic - byłem zadowolony jak na swój użytek. Chciałbym po prostu coś lepszego, wraz z rozwijaniem swojego hobby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 30 Maja Udostępnij Napisano 30 Maja (edytowane) 7 godzin temu, meteka123 napisał: czy w tej cenie znajdę coś lepszego/jakąś alternatywę? Nie wiem czy lepszy ale ewentualną alternatywą w tej cenie może być Kelly's Soot 50 i Author Ronin. Jednak Kellys nie ma mocowań na widelcu i pod bagażnik chyba też nie a Author jest stalowy - dla niektórych to zaleta Edytowane 30 Maja przez Greg1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meteka123 Napisano 31 Maja Autor Udostępnij Napisano 31 Maja (edytowane) W dniu 30.05.2024 o 16:53, Mihau_ napisał: Topstone to przy aspre gruz jeśli chodzi o osprzęt Zapomnij o 54, wyłącznie 52 To normalne, że przy przesiadce na szosę/gravela rama wydaje się mała Chciałbym wrócić na chwilkę do tematu, jeśli masz moment. Dosyć śmiało odradziłeś 54 - czy nie byłby on w moim przypadku bardziej komfortowy pod kątem bikepackingu? Właściwie to gdzie nie spojrzę, tam inna opinia, na przemian - jeden sugeruje 52, drugi 54. W poprzednim Romet Finale jeździłem na 52 i byłem zadowolony, natomiast może nowa pozycja wymaga przyzwyczajenia. Edytowane 31 Maja przez meteka123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 1 Czerwca Udostępnij Napisano 1 Czerwca 1. Za duży rower ma być bardziej komfortowy akurat pod kątem bikepackingu 🙃 Ciekawa teoria 2. Weź sobie już nie rób jaj. Masz tylko 174 wzrostu, dla niskich osób są małe rozmiary a nie L-ki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi