prezes81 Napisano 29 Maja Udostępnij Napisano 29 Maja Witam! Jak pisałem w tytule mam problem z Accent Hero carbon. Podczas pedałowania rower wydaje dziwne dźwięki (w załaczniku plik) Generalnie tylko podczas pedałowania i nasila się to po dłuższej jeździe (wyglądą na to że musi sie rozgrzać), szczególnie podczas wiekszego obciążenia. Czasami jest tak, że ten dzwięk jest cały czas, a po chwili cisza, a za chwilę znowu. Był już trzy razy w serwisie, smarowanie, dokręcanie, dociąganie szprych itp, efektu żadnego. Głos 001.m4a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzesiowu Napisano 29 Maja Udostępnij Napisano 29 Maja a jak pedałujesz stojąc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
prezes81 Napisano 29 Maja Autor Udostępnij Napisano 29 Maja Najbardziej słychać na siedząco, ale na stojąco też. Sztyca sparawdzana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seba8121 Napisano 29 Maja Udostępnij Napisano 29 Maja Może mufa suportu trzeszczy w ramie, albo pękł wkład w środku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
prezes81 Napisano 29 Maja Autor Udostępnij Napisano 29 Maja suport był sprawdzany i przesmarowany. najdziwniejsze jest to, że nie cały czas, im dłużej jadę tym bardziej trzeszczy, a w którymś momencie przestaje, potem znowu.... Jak pisałem wyżej, wygląda na to, że musi sie rozgrzać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 29 Maja Udostępnij Napisano 29 Maja Ramy full suspension bywają krzywe. W zasadzie wszystkie są krzywe, tylko jedne bardziej niż inne. Rozkręcić wahacz i sprawdzić czy otwory pokrywają się idealnie z łożyskami w ramie bez naciągania. Jeśli trzeba naciągać ramę po kilka milimetrów żeby skręcić wahacz to taki zestaw nigdy nie będzie cichy. Kwestia wklejenia mufy suportu była już poruszona i tego się nie sprawdza smarowaniem wkładu suportu tylko inspekcją kleju wokół mufy. Zmierzyć spasowanie wszystkich średnic. Średnica rury podsiodłowej w porównaniu do średnicy sztycy. Średnica endcapów piasty w porównaniu do średnicy haków w ramie. Średnica osi wahacza i łącznika w porównaniu do ich łożyskowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
prezes81 Napisano 31 Maja Autor Udostępnij Napisano 31 Maja rower mam od października 2023 i dopiero od ok miesiąca wydaje te dźwięki... a może łańcuch do wymiany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 31 Maja Udostępnij Napisano 31 Maja To nie Łańcuch. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
prezes81 Napisano 31 Maja Autor Udostępnij Napisano 31 Maja (edytowane) no to już chyba zostaje wysłać do serwisu Accent niech sie bawią... tylko Bóg raczy wiedzieć ile zostane bez roweru😪 Edytowane 31 Maja przez prezes81 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzesiowu Napisano 31 Maja Udostępnij Napisano 31 Maja (edytowane) Skontrolowałbym jeszcze montaż dampera - może coś tam... a łańcuch chm - smarujesz czy jest suchy na wiór? Pancerz od linki tylnej przerz. przewód hamulcowy do tyłu? Łożyskowanie zawieszenia spróbować z innymi pedałami? Edytowane 31 Maja przez grzesiowu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
prezes81 Napisano 31 Maja Autor Udostępnij Napisano 31 Maja Dbam o rower wiec łańcuch jest nasmarowany, rower czyszczony na bieżąco. Wątpię ze coś z damperem bo to tylko podczas pedałowania, w momencie jak przestaję to dźwięku już nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 1 Czerwca Udostępnij Napisano 1 Czerwca Jest różnica czy blokada zawieszenia włączona czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
prezes81 Napisano 1 Czerwca Autor Udostępnij Napisano 1 Czerwca (edytowane) Nie ma różnicy Edytowane 1 Czerwca przez prezes81 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 1 Czerwca Mod Team Udostępnij Napisano 1 Czerwca Osobiście spróbowałbym w pierwszej kolejności wyjąć sztycę, wyczyścić ją a następnie przesmarować pastą do karbonu i złożyć wszystko w całość. Drugi krok to pedały, jeśli masz SPD to porządne czyszczenie i delikatne smarowanie sprężyn powinno pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
prezes81 Napisano 1 Czerwca Autor Udostępnij Napisano 1 Czerwca Sztyca była czyszczona ale jak pisałem wcześniej to jest tylko podczas pedałowania wiec myślę że to na 90% cos z napędem jest nie tak. Pedała mam platformy. Odgłos jest taki jakby coś było mocno napięte jak dla mnie... nie wydaje się że to kwestia ramy bo jak przestaję pedalowac to ten dźwięk ustaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 1 Czerwca Mod Team Udostępnij Napisano 1 Czerwca Miałem tak, że cykało, trzeszczało tylko podczas pedałowania. Od czasu zamontowania sztycy na paście był spokój w temacie dźwięków. W związku z tym nie koniecznie łączyłbym z pedałowaniem tego typu dźwięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
prezes81 Napisano 1 Czerwca Autor Udostępnij Napisano 1 Czerwca no ale na stojąco jak pedałuje to tak sam jest... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kowal1986 Napisano 1 Czerwca Udostępnij Napisano 1 Czerwca (edytowane) Wszystko trzeba metodycznie rozebać i sprawdzić. Mi kiedyś cykało na połączeniu osi piasty, a haka przerzutki, bo pewnie jakieś ziarnko piachu tam utknęło... zanim to znalazłem to pół roweru rozebralem 🤣 Edytowane 1 Czerwca przez Kowal1986 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CoolBreezeOne Napisano 1 Czerwca Udostępnij Napisano 1 Czerwca @prezes81, jakimś tam audiofilem i ekspertem rowerowym nie jestem, ale czy sprawdzałeś może koła/szprychy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
prezes81 Napisano 1 Czerwca Autor Udostępnij Napisano 1 Czerwca Sprawdzane koła i szprycy. Ja też fachowcem nie jestem i na pewno nie będę się brał za rozbieranie roweru... Cóż trudno pozostaje albo wysłać na serwis albo kupic zatyczki do uszu i jeździć dalej😀 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi