prezes81 Napisano 29 Maja 2024 Napisano 29 Maja 2024 Witam! Jak pisałem w tytule mam problem z Accent Hero carbon. Podczas pedałowania rower wydaje dziwne dźwięki (w załaczniku plik) Generalnie tylko podczas pedałowania i nasila się to po dłuższej jeździe (wyglądą na to że musi sie rozgrzać), szczególnie podczas wiekszego obciążenia. Czasami jest tak, że ten dzwięk jest cały czas, a po chwili cisza, a za chwilę znowu. Był już trzy razy w serwisie, smarowanie, dokręcanie, dociąganie szprych itp, efektu żadnego. Głos 001.m4a Cytuj
prezes81 Napisano 29 Maja 2024 Autor Napisano 29 Maja 2024 Najbardziej słychać na siedząco, ale na stojąco też. Sztyca sparawdzana Cytuj
seba8121 Napisano 29 Maja 2024 Napisano 29 Maja 2024 Może mufa suportu trzeszczy w ramie, albo pękł wkład w środku. Cytuj
prezes81 Napisano 29 Maja 2024 Autor Napisano 29 Maja 2024 suport był sprawdzany i przesmarowany. najdziwniejsze jest to, że nie cały czas, im dłużej jadę tym bardziej trzeszczy, a w którymś momencie przestaje, potem znowu.... Jak pisałem wyżej, wygląda na to, że musi sie rozgrzać Cytuj
KSikorski Napisano 29 Maja 2024 Napisano 29 Maja 2024 Ramy full suspension bywają krzywe. W zasadzie wszystkie są krzywe, tylko jedne bardziej niż inne. Rozkręcić wahacz i sprawdzić czy otwory pokrywają się idealnie z łożyskami w ramie bez naciągania. Jeśli trzeba naciągać ramę po kilka milimetrów żeby skręcić wahacz to taki zestaw nigdy nie będzie cichy. Kwestia wklejenia mufy suportu była już poruszona i tego się nie sprawdza smarowaniem wkładu suportu tylko inspekcją kleju wokół mufy. Zmierzyć spasowanie wszystkich średnic. Średnica rury podsiodłowej w porównaniu do średnicy sztycy. Średnica endcapów piasty w porównaniu do średnicy haków w ramie. Średnica osi wahacza i łącznika w porównaniu do ich łożyskowania. Cytuj
prezes81 Napisano 31 Maja 2024 Autor Napisano 31 Maja 2024 rower mam od października 2023 i dopiero od ok miesiąca wydaje te dźwięki... a może łańcuch do wymiany? Cytuj
prezes81 Napisano 31 Maja 2024 Autor Napisano 31 Maja 2024 (edytowane) no to już chyba zostaje wysłać do serwisu Accent niech sie bawią... tylko Bóg raczy wiedzieć ile zostane bez roweru😪 Edytowane 31 Maja 2024 przez prezes81 Cytuj
grzesiowu Napisano 31 Maja 2024 Napisano 31 Maja 2024 (edytowane) Skontrolowałbym jeszcze montaż dampera - może coś tam... a łańcuch chm - smarujesz czy jest suchy na wiór? Pancerz od linki tylnej przerz. przewód hamulcowy do tyłu? Łożyskowanie zawieszenia spróbować z innymi pedałami? Edytowane 31 Maja 2024 przez grzesiowu Cytuj
prezes81 Napisano 31 Maja 2024 Autor Napisano 31 Maja 2024 Dbam o rower wiec łańcuch jest nasmarowany, rower czyszczony na bieżąco. Wątpię ze coś z damperem bo to tylko podczas pedałowania, w momencie jak przestaję to dźwięku już nie ma. Cytuj
zekker Napisano 1 Czerwca 2024 Napisano 1 Czerwca 2024 Jest różnica czy blokada zawieszenia włączona czy nie? Cytuj
prezes81 Napisano 1 Czerwca 2024 Autor Napisano 1 Czerwca 2024 (edytowane) Nie ma różnicy Edytowane 1 Czerwca 2024 przez prezes81 Cytuj
Mod Team bogus Napisano 1 Czerwca 2024 Mod Team Napisano 1 Czerwca 2024 Osobiście spróbowałbym w pierwszej kolejności wyjąć sztycę, wyczyścić ją a następnie przesmarować pastą do karbonu i złożyć wszystko w całość. Drugi krok to pedały, jeśli masz SPD to porządne czyszczenie i delikatne smarowanie sprężyn powinno pomóc. Cytuj
prezes81 Napisano 1 Czerwca 2024 Autor Napisano 1 Czerwca 2024 Sztyca była czyszczona ale jak pisałem wcześniej to jest tylko podczas pedałowania wiec myślę że to na 90% cos z napędem jest nie tak. Pedała mam platformy. Odgłos jest taki jakby coś było mocno napięte jak dla mnie... nie wydaje się że to kwestia ramy bo jak przestaję pedalowac to ten dźwięk ustaje Cytuj
Mod Team bogus Napisano 1 Czerwca 2024 Mod Team Napisano 1 Czerwca 2024 Miałem tak, że cykało, trzeszczało tylko podczas pedałowania. Od czasu zamontowania sztycy na paście był spokój w temacie dźwięków. W związku z tym nie koniecznie łączyłbym z pedałowaniem tego typu dźwięki. Cytuj
prezes81 Napisano 1 Czerwca 2024 Autor Napisano 1 Czerwca 2024 no ale na stojąco jak pedałuje to tak sam jest... Cytuj
Kowal1986 Napisano 1 Czerwca 2024 Napisano 1 Czerwca 2024 (edytowane) Wszystko trzeba metodycznie rozebać i sprawdzić. Mi kiedyś cykało na połączeniu osi piasty, a haka przerzutki, bo pewnie jakieś ziarnko piachu tam utknęło... zanim to znalazłem to pół roweru rozebralem 🤣 Edytowane 1 Czerwca 2024 przez Kowal1986 Cytuj
CoolBreezeOne Napisano 1 Czerwca 2024 Napisano 1 Czerwca 2024 @prezes81, jakimś tam audiofilem i ekspertem rowerowym nie jestem, ale czy sprawdzałeś może koła/szprychy? Cytuj
prezes81 Napisano 1 Czerwca 2024 Autor Napisano 1 Czerwca 2024 Sprawdzane koła i szprycy. Ja też fachowcem nie jestem i na pewno nie będę się brał za rozbieranie roweru... Cóż trudno pozostaje albo wysłać na serwis albo kupic zatyczki do uszu i jeździć dalej😀 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi