soulafein Napisano 29 Maja Udostępnij Napisano 29 Maja Witam. Mam problem z ustawieniem i regulacją przerzutki przedniej. Do rzeczy. Kupiłem dla syna używany rower Unibike Flash z podstawowym wyposażeniem sprzed 10 lat. Przełożyłem do niego moje części z roweru górskiego, którym mało co jeździłem, w składzie (wówczas działało bardzo dobrze): - klamkomanetki ALIVIO m410 3x8 - przerzutka przednia ALIVIO m430 - korba ALIVIO m430 na kwadrat - przerzutka tylna ALIVIO m430 - kaseta Shimano 8 rzędów Przełożyłem i za choinkę nie udaje się poprawnie ustawić działania przerzutki przedniej tzn. wrzucanie 1->2->3 działa bezproblemowo, natomiast nie chce zrzucać z 3->2, ociera i nie zrzuca. Jak wrzucę na manetce 1 to przeskakuje bez problemu na 1. Ustawiałem wg przewodników, filmików: - wymieniłem linki i pancerze - wozik przerzutki ustawiony 2 mm powyżej zębatki górnej, równolegle - ograniczniki H i L, łańcuch nie spada - suport wg specyfikacji I dalej nie działa. Już myslałem, że połączenie klamkomanetek m410 z osprzętem m430 ma znaczenie, ale chyba nie z przednią przerzutką ? Kupiłem nawet klucz dynamometryczny, żeby z odpowiednią siłą dokrecić korbę, bo myslałem, że może zbyt mocno wkręciłem, ale nic nie daje. Mimo nalepki na korbie MTB FC-m430 zastanawiam się czy to nie jest korba do trekkingu (m431), która ma dłuższy suport... Ktoś ma jeszcze jakieś pomysły bo części jeszcze nie zajechane i pewnie posłużą, ale ta przerzutka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi