Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Hej,

obecnie mam Rometa Orkan 5 z 2022 i zastanawiam się nad sprzedażą i zmianą na coś innego.

Wymagania: sztywny widelec (karbonowego w tej cenie chyba nie znajde?), waga poniżej 13 kg (im mniej tym lepiej), jednorzędowa korba, nastawienie na szosę, geometria taka między crossem a szosą/gravelem. 

Rower ma służyć do szybkiego poruszania się po mieście, raz na jakiś czas dalszy wypad po asfalcie. Mam 173 cm.

W oko wpadł mi Marin DSX, tam byłyby do zmiany opony z 45 na 35 lub węższe (teraz w Romecie mam 35. Ogólnie ten DSX wygląda spoko.

Widziałem też Orbea Carpe 20, również biorę pod uwagę :)

Czy znajdę w tym budżecie coś lepszego?

Edytowane przez wiesiors4
Napisano

Okej, pogrzebałem trochę i choć nie było łatwo to coś znalazłem 🙂

Oprócz Marina DSX 2024 i Orbea Carpe 20 2024 widzę też Cannondale Quick Disc 4 2023 i Specialized Sirrus X 3.0. 

Swoim Rometem jeżdżę praktycznie cały czas na 3 biegu z przodu (48T) 5-6 na tyle (17 i 19). Ogólnie to kaseta ma przełożenia 11-13-15-17-19-21-24-28-32T. 

Jako że nie znam się na technikaliach, wziąłem pod uwagę korbę i opony i jak dla mnie wygrywa to Orbea, przez korbę 42t i opony 700x38. Na drugim miejscu Sirrus za korbę 40t, Cannondale trzeci i ostatni DSX.

Czy wy mając o wiele większą wiedzę ode mnie podzielacie to zdanie? 🙂

Napisano

https://www.centrumrowerowe.pl/rower-fitness-felt-verza-speed-20-pd38838/?v_Id=213589&utm_source=google&utm_medium=cpc&gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwpNuyBhCuARIsANJqL9PISWpfnEIkuG4lQtFUwf4LXKkJoz5yDGsJ4aVGjKuFrV8xbveN9w4aAoAlEALw_wcB

6 godzin temu, wiesiors4 napisał:

Swoim Rometem jeżdżę praktycznie cały czas na 3 biegu z przodu (48T) 5-6 na tyle (17 i 19).

Brak odpowiedniej techniki jazdy 

Zapoznaj się z terminem kadencja 

Kolarstwo to sport wytrzymałościowy a nie siłowy 

Chcesz kupić rower do szybkiego poruszania się a takie gniecenie na niskich biegach nie ma nic wspólnego z dynamiką jazdy 

Napisano

Wiem co to kadencja 🙂

Średnia prędkość moim rowerkiem to 27-30 km/h, więc chyba jeżdżę z odpowiednią kadencją? 

Ten Felt to bardzo ciekawa propozycja, ma karbonowy widelec i korbę 50 🙂 poszukam gdzieś u siebie w mieście i przymierzę się do niego 🙂

Screenshot_20240531_112518_Zepp Life.jpg

Napisano
W dniu 30.05.2024 o 07:11, Mihau_ napisał:

Chcesz kupić rower do szybkiego poruszania się a takie gniecenie na niskich biegach nie ma nic wspólnego z dynamiką jazdy 

Mihau_, zapoznaj się z terminem "niski bieg" i nie pleć bzdur.

Przełożenie 48/19 na oponie 35c, przy kadencji 85 obr/min (to w żadnym razie nie jest już niska kadencja) daje prędkość 28 km/h.

Przełożenie 48/17 na tej samej oponie i kadencji 85 obr/min daje prędkość 31.2 km/h.

W dniu 30.05.2024 o 00:25, wiesiors4 napisał:

Swoim Rometem jeżdżę praktycznie cały czas na 3 biegu z przodu (48T) 5-6 na tyle (17 i 19). Ogólnie to kaseta ma przełożenia 11-13-15-17-19-21-24-28-32T.

Do ruszania i na podjazdach jednak sugeruję częściej korzystać ze średniej tarczy i/lub większych zębatek kasety.