Skocz do zawartości

[4000] Dylemat pomiędzy dwoma rowerami

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, od kilku dni poszukuję swojego pierwszego roweru szosowego. Będzie to przesiadka na świeżo z trekkingu który był dla mnie trochę za mały. Szukam roweru trochę bardziej skierowanego pod endurance niż race. Trafiłem na stronę szybkierowery.pl gdzie znalazłem dwie bardzo interesujące propozycje. 
1. https://szybkierowery.pl/produkt/cannondale-caad-12-shimano-105-r-56/
2. https://szybkierowery.pl/produkt/centurion-hyperdrive-ultegra/
Z tego co udało mi się wyczytać rowery są przywiezione z wypożyczalni z zagranicy, więc pewnie mają już sporo przejechane, ale opinie o rowerach jak i sklepie wydają się być generalnie pozytywne.
Który rower wg was byłby lepszy na pierwszą szosówke oraz czy w ogóle warto kupować taki rower trochę niewiadomego pochodzenia.

Cytat

Szukam roweru trochę bardziej skierowanego pod endurance niż race. 

Więc w sumie żaden z tej dwójki. Albo inaczej, caad odpada całkowicie a centurion można rozważyć jako coś pośredniego między race a endurance. Poza tym rowery mają rozmiary i wypada je prawidłowo dobierać do parametrów swojego ciała. 

Cytat

Z tego co udało mi się wyczytać rowery są przywiezione z wypożyczalni z zagranicy, więc pewnie mają już sporo przejechane,

A dlaczego nie podejść do tematu z innej strony - jeśli rowery są z wypożyczalni to musiały być w 100% sprawne i bezpieczne dla użytkowników. 

3 minuty temu, Mihau_ napisał:

Więc w sumie żaden z tej dwójki. Albo inaczej, caad odpada całkowicie a centurion można rozważyć jako coś pośredniego między race a endurance. Poza tym rowery mają rozmiary i wypada je prawidłowo dobierać do parametrów swojego ciała. 

No właśnie z racji że to mój pierwszy rower szosowy to plan mam taki, że kupiłbym jeden z tych dwóch (patrząc na geomertrię roweru też bardziej celowałbym w centuriona) i sprawdził jak się na nim czuję, a jeśli mi nie spasuję to go zwrócę (jest taka możliwość).

A skąd masz wiedzieć "jak powinieneś się czuć" skoro nie masz żadnego doświadczenia z takimi rowerami? Żeby się przekonać czy konkretna geometria jest dla ciebie ok trzeba przejechać kilkaset kilometrów, przetestować ustawienia itd. To nie trekking, tutaj każde 5mm ma znaczenie 

1 minutę temu, Mihau_ napisał:

A skąd masz wiedzieć "jak powinieneś się czuć" skoro nie masz żadnego doświadczenia z takimi rowerami? Żeby się przekonać czy konkretna geometria jest dla ciebie ok trzeba przejechać kilkaset kilometrów, przetestować ustawienia itd. To nie trekking, tutaj każde 5mm ma znaczenie 

No niestety nie jestem profesjonalnym bike fitterem, gdzieś to doświadczenie muszę zdobyć. Masz może jakąś lepszą propozycję jak dobrać pod siebie rower nie mając kompletnie doświadczenia na rowerze szosowym? Lub może jakąś lepszą opcję w tej cenie?

Wypożyczyć w Decathlonie, pojeździć 1-2 dni. Potem kupić jakiś używany i zrobić na nim co najmniej kilkaset km a najlepiej 1000-2000. Wtedy będziesz mógł z grubsza określić czego potrzebujesz (rozmiar, geometria). Bez doświadczenia, bazując tylko na tabeli rozmiarów producenta czy opinii sprzedawcy jest spora szansa że nie trafisz na ten właściwy. Ratowanie się później fittingiem, wymianą mostka, kierownicy może być kosztowne i nie przynieść pożądanego rezultatu.

1 godzinę temu, Jakubbbb napisał:

Masz może jakąś lepszą propozycję jak dobrać pod siebie rower nie mając kompletnie doświadczenia na rowerze szosowym? Lub może jakąś lepszą opcję w tej cenie? 

Zacznij od podania wzrostu i przekroku.

Za 4k masz na szybkiechrowerach nówki sztuki sensy na hydraulicznej tiagrze