Skocz do zawartości

[hamulce wybór] Shimano Deore XT BR-M8100 vs Deore BR-M6120

abra

Rekomendowane odpowiedzi

7 godzin temu, abra napisał:

Nie bardzo rozumiem. Piszesz żeby nie wchodzić w 2 tłoczki ale ten XT właśnie ma 2 tłoczki.

Bo ja bym Deore 4 tłoczkowego nie kupił tylko jak już SLX albo XT. I nie koniecznie idzie o kwestie techniczne by nie drążyć tematu. Czyli z tej dwójki ja nadal wolę XT a 4 tłoczki jak już to tylko od SLX w górę. 

A co do "bo mi się wydaje" to jak zwykle bez pudła Shimano wypada bezapelacyjnie jak idzie o cena-jakość-zadowolenie. Gdybym przechodził na inną markę raczej bankowo Hayes'y. Nie trzeba czytać pitolenia farmazonów z laboratorium by wiedzieć co w trawie piszczy. 

A możesz jakoś uzasadnić tą niechęć do 6120? Mam 2 ich w komplety + 2 komplety 4-tłoczkowych mt520. Niedawno kupiłem za 130EUR (w sumie tylko dlatego) komplet m8120 i różnicy nie ma między nimi nawet na wadze.

Edytowane przez Dokumosa

Panowie jedyne kłopoty jakie dawien dawna miałem z jakimkolwiek typem osprzętu Shimano to było zawsze Deore i coś tam raz SLX. Jeśli zatem mam wszystko min XT to nie kupił bym 4 tłoczków Deore tylko jak już min SLX. A jeśli bym nie kupił to z tej konkretnej dwójki logicznie kupił bym te XT bo są jak pisałem nawet dla mnie dość wystarczające. Tylko jakie to ma znaczenie jak dziś z racji mnogości oferty 4 tłoczków nawet na zmarszczki wielu pcha ludziom 4 zamiast dwóch tłoków? A może kolega kupi i będzie miał z tylu głowy albo ktoś mu po fakcie ktoś powie "trzeba było 4 tłoki" i będzie lipa. Ogólnie temat takich wyborów jest dość śliski bo nikt z nas tutaj nie ma podglądu gdzie ktoś konkretnie jeżdzi i jak hamuje. 

• +1 pomógł 1

Tak trochę nie w temat wyboru konkretnego modelu, a raczej różnicy pomiędzy 2 i 4 tłoczkowymi zaciskami. Pamiętam jak kilka lat temu, shimano na stronie produktu - zacisku XT czy też XTR zachwalało 4 tłoczkowy model - na dole strony była adnotacja, że 4 tłoczki dają 30% większą siłę hamownia od 2 tłoczkowych. Najwyraźniej ktoś z góry opieprzył dział marketingu i teraz już tej informacji nie uświadczycie. Za to uświadczycie różnicę cenową:

bike-discount:

XT BR-M8100 Post-Mount z klockami G03A - 2 tłoczki: 39.99 euro

XT BR-M8120 Post-Mount z klockami N03A - 4 tłoczki: 82.99 euro

Czyli bądź jeleniem i za +30% większej mocy płać drugie tyle ;)

Czyli chodzi o homogeniczność osprzętu ;)

Odnośnie awaryjności to z hebli shimano miałem trochę posikanych zacisków m785, m765 i klamek m8000. W deorkach, chociaż użytkuję/użytkowałem wszystkie modele od m615 do współczesnych (również 4-tłoczkowe) nic się nie działo. Nawet taki crap jak mt200 mam w bułkowozie od 5 lat, rower stoi praktycznie pod chmurką cały rok a hamulce działają jak nowe.

4 minuty temu, Charvel napisał:

Tak trochę nie w temat wyboru konkretnego modelu, a raczej różnicy pomiędzy 2 i 4 tłoczkowymi zaciskami. Pamiętam jak kilka lat temu, shimano na stronie produktu - zacisku XT czy też XTR zachwalało 4 tłoczkowy model - na dole strony była adnotacja, że 4 tłoczki dają 30% większą siłę hamownia od 2 tłoczkowych. Najwyraźniej ktoś z góry opieprzył dział marketingu i teraz już tej informacji nie uświadczycie. Za to uświadczycie różnicę cenową:

bike-discount:

XT BR-M8100 Post-Mount z klockami G03A - 2 tłoczki: 39.99 euro

XT BR-M8120 Post-Mount z klockami N03A - 4 tłoczki: 82.99 euro

Czyli bądź jeleniem i za +30% większej mocy płać drugie tyle ;)

Konstrukcyjnie, w stosunku do 2-tłoczkowych XT/SLX jest przyrost siły 16% z małym hakiem. Te 30% to do niższych grup np. 2-tłoczkowe Deore.