Czarnuch94 Napisano 27 Maja Udostępnij Napisano 27 Maja Cześć, Wczoraj, podczas wycieczki rowerowej mojej znajomej, pękła zębatka SRAM 3315 24T 1/2. Niestety, nie mogę znaleźć oryginału – jedyny, który znalazłem, jest na brytyjskiej stronie, ale już niedostępny. Czy mogę użyć zamiennika? Na razie nie wiem, jaka jest dokładnie przerzutka; będę wiedział wieczorem. Rower to miejski elektryk. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 27 Maja Udostępnij Napisano 27 Maja Oczywiście, że możesz. Podejdź do najbliższego sklepu z tą pękniętą, to ci dobiorą odpowiednią nową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HSM Napisano 27 Maja Udostępnij Napisano 27 Maja (edytowane) Tam najprawdopodobniej jest jakaś bardzo prosta piasta w stylu 3-biegowego Stumrey Archer lub Sachs (SRAM przejął kiedyś Sachsa i powoli zlikwidował niemal całą jego ofertę - stąd tam była nabita marka SRAMa na tej zębatce - i to co się ostało widuje się pod marką SRAMa np. w mieszczuchach, choć te nieliczne wyjątki dawno już wypadły z katalogu SRAMa). Potrzebujesz dowolnej zębatki z mocowaniem na trzy wypusty, najlepiej z takim offsetem jak oryginał, żeby zachować w miarę linię łańcucha). Jak nie znajdziesz oryginału - https://hollandbikeshop.com/pl-pl/bicycle-parts-city-bike/bicycle-sprockets/rear-sprocket-sram/sram-rear-sprocket-24-teeth-flat-threadless-black-630598/ to zobacz podobne produkty innych producentów. Wydaje się, że tu mogłaby pasować nawet 3-wypustowa zębatka od Shimano (alfine/nexus). EDYTOWANE: Ponieważ wspominasz o miejskim elektryku, to może to być też zębatka do SRAMowskiego napędu e-matic (czyli silnika w tylnej piaście z automatycznym przełączaniem między 2 biegami - kiedyś wypuścili takie połączenie hub drive'a z ich automatixem). Oryginalne zestawy zębatek (zębatka, sprężynujący pierścień mocujący oraz osłony) są dostępne na bikeinn https://www.tradeinn.com/bikeinn/pl/sram-e-matic-sprocket-accessory-kit-kaseta/137778863/p?utm_source=google_products&utm_medium=merchant&id_producte=11740370&country=pl&gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMI6N2wkMWthgMVgBiiAx3yNwFmEAQYASABEgIo9_D_BwE&gclsrc=aw.ds ale nie ma tam wersji 24T. Inna sprawa, że to nadal są standardowe zębatki do piast 3-wypustowych SA/Sachcsa/SRAMa, więc możesz użyć dowolnego zamiennika... Edytowane 27 Maja przez HSM 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarnuch94 Napisano 30 Maja Autor Udostępnij Napisano 30 Maja Okazało się, że w tym rowerze siedzi przerzutka shimano. Temat załatwiony. Dzięki za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi