Czarnuch94 Napisano 27 Maja 2024 Napisano 27 Maja 2024 Cześć, Wczoraj, podczas wycieczki rowerowej mojej znajomej, pękła zębatka SRAM 3315 24T 1/2. Niestety, nie mogę znaleźć oryginału – jedyny, który znalazłem, jest na brytyjskiej stronie, ale już niedostępny. Czy mogę użyć zamiennika? Na razie nie wiem, jaka jest dokładnie przerzutka; będę wiedział wieczorem. Rower to miejski elektryk. Pozdrawiam Cytuj
TheJW Napisano 27 Maja 2024 Napisano 27 Maja 2024 Oczywiście, że możesz. Podejdź do najbliższego sklepu z tą pękniętą, to ci dobiorą odpowiednią nową. Cytuj
HSM Napisano 27 Maja 2024 Napisano 27 Maja 2024 (edytowane) Tam najprawdopodobniej jest jakaś bardzo prosta piasta w stylu 3-biegowego Stumrey Archer lub Sachs (SRAM przejął kiedyś Sachsa i powoli zlikwidował niemal całą jego ofertę - stąd tam była nabita marka SRAMa na tej zębatce - i to co się ostało widuje się pod marką SRAMa np. w mieszczuchach, choć te nieliczne wyjątki dawno już wypadły z katalogu SRAMa). Potrzebujesz dowolnej zębatki z mocowaniem na trzy wypusty, najlepiej z takim offsetem jak oryginał, żeby zachować w miarę linię łańcucha). Jak nie znajdziesz oryginału - https://hollandbikeshop.com/pl-pl/bicycle-parts-city-bike/bicycle-sprockets/rear-sprocket-sram/sram-rear-sprocket-24-teeth-flat-threadless-black-630598/ to zobacz podobne produkty innych producentów. Wydaje się, że tu mogłaby pasować nawet 3-wypustowa zębatka od Shimano (alfine/nexus). EDYTOWANE: Ponieważ wspominasz o miejskim elektryku, to może to być też zębatka do SRAMowskiego napędu e-matic (czyli silnika w tylnej piaście z automatycznym przełączaniem między 2 biegami - kiedyś wypuścili takie połączenie hub drive'a z ich automatixem). Oryginalne zestawy zębatek (zębatka, sprężynujący pierścień mocujący oraz osłony) są dostępne na bikeinn https://www.tradeinn.com/bikeinn/pl/sram-e-matic-sprocket-accessory-kit-kaseta/137778863/p?utm_source=google_products&utm_medium=merchant&id_producte=11740370&country=pl&gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMI6N2wkMWthgMVgBiiAx3yNwFmEAQYASABEgIo9_D_BwE&gclsrc=aw.ds ale nie ma tam wersji 24T. Inna sprawa, że to nadal są standardowe zębatki do piast 3-wypustowych SA/Sachcsa/SRAMa, więc możesz użyć dowolnego zamiennika... Edytowane 27 Maja 2024 przez HSM 1 Cytuj
Czarnuch94 Napisano 30 Maja 2024 Autor Napisano 30 Maja 2024 Okazało się, że w tym rowerze siedzi przerzutka shimano. Temat załatwiony. Dzięki za pomoc! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi