Kr.exe Napisano 23 Maja 2024 Napisano 23 Maja 2024 (edytowane) Cześć wszystkim, stałem się szczęśliwym posiadaczem e-roweru Orbea Rise H30. Jego największym minusem to hamulce a mianowicie klamki mt401. Natrafiła mi się okazja kupienia klamek z servem deore m6100 w dobrej cenie. Czytałem, że taki upgrade potrafi dać dużego kopa zaciskom i znacznie zwiększa moc hamowania. Moje pytanie brzmi - czy m6100 będzie kompatybilne z zaciskiem oraz wężykiem od mt401? Wystarczy tylko odkręcić starą klamkę, przykręcić nową, odpowietrzyć i można zacząć jeździć? Edytowane 23 Maja 2024 przez Kr.exe Cytuj
seba8121 Napisano 24 Maja 2024 Napisano 24 Maja 2024 Będzie pasować wszystko, niewielkie szanse są, że baryłka się drugi raz nie uszczelni, ale to rzadkość. Bardziej bym się zastanawiał czy same klamki zdziałają cuda. Pomyślałbym przede wszystkim o jakiś solidnych tarczach. Cytuj
roberthd79 Napisano 4 Czerwca 2024 Napisano 4 Czerwca 2024 (edytowane) Cudów nie będzie,ale znaczna poprawa. Wymieniłem w jednym z moich enduro gdzie były czterotłoczkowe m420 na m6000 samą klamkę bo chciałem krótsze,a przy okazji jest teraz mocniejsza przy mniejszym nacisku jednego palca i dłonie tak się nie męczą Edytowane 4 Czerwca 2024 przez roberthd79 Cytuj
Kr.exe Napisano 23 Czerwca 2024 Autor Napisano 23 Czerwca 2024 (edytowane) Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Wymieniłem u siebie te klamki i siła hamowania może nie jest większa ale teraz jednym palcem można uzyskać taką samą siłę jak wcześniej dwoma. Od siebie dla potomnych mogę polecić upgrade Edytowane 23 Czerwca 2024 przez Kr.exe Cytuj
tobo Napisano 23 Czerwca 2024 Napisano 23 Czerwca 2024 Skoro używasz 1 palca zamiast 2 to siła jest większa. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi