stressedout Napisano 22 Maja 2024 Napisano 22 Maja 2024 Dzień dobry, Jestem posiadaczem Kross Hexagon 3 i chciałbym zamontować bagażnik. Czy ktoś może ma doświadczenie z montażem bagażniku na tym rowerze lub podobnym? Nie mogę znaleźć informacji w internecie czy jest możliwość montażu bagażnika oraz który jest kompatybilny. Jeśli nie bagażnik to może ktoś wie w jaki sposób można rozszerzyć ilość przewożonych rzeczy na tym rowerze? Czasami zdarzają się dłuższe wypady kilkudziesięcio kilometrowe i nie zawsze plecak jest wygodnym rozwiązaniem. Pozdrawiam Cytuj
WaGiant Napisano 22 Maja 2024 Napisano 22 Maja 2024 Zaraz, masz ten rower i nie widzisz czy ma otwory montażowe do bagażnika ? Jeśli są to możesz założyć każdy bagażnik dedykowany do twojego rozmiaru koła . Jeśli nie masz górnych otworów to też można tylko potrzeby jakiś adapter . Jeśli nie ma dolnych otworów to gorzej , potrzebny specjalny bagażnik . Albo daj linka do swojego roweru albo ( lepiej ) wklej zdjęcie . A co do innych sposobów , słyszałeś o bagażnikach montowanych na sztycy , a o bikepackingu ? 1 Cytuj
stressedout Napisano 22 Maja 2024 Autor Napisano 22 Maja 2024 Faktycznie, nie wiedziałem, że jest możliwość montażu bagażnika na sztycy, np. https://allegro.pl/oferta/bagaznik-rowerowy-tylny-aluminium-wytrzymaly-50kg-uniwersalny-xxl-15330077743 Który faktycznie może rozwiązać mój problem jeśli nie można zamontować normalnego. Co do roweru to aktualnie jeszcze leży w piwnicy i czeka na weekend by być przygotowanym na sezon. Na jednym forum przeczytałem, że problem jest z montażem ze względu na hamulec tarczowy na tylnim kole, dlatego pytam czy ktoś montował. Cytuj
wymiennik Napisano 22 Maja 2024 Napisano 22 Maja 2024 (edytowane) Jeśli chodzi o bagażnik z twojego linku, to go nie polecam. Moja córka miała kiedyś taki bagażnik i na pewno nie wytrzyma on 50 kg. Może 5 kg. Problem jest z montażem tych dolnych rurek. Są one zrobione z bardzo cienkiej blachy i pod obciążeniem się wyginają. Do tego te wszystkie połączenia z śrubkami się luzują. Nie polecam. Jeśli zwykły bagażnik będzie kolidował z hamulcem, to są bagażniki dedykowane pod taki hamulec - są szersze. Obecnie w dwóch rowerach żona i córka mają takie bagażniki Sport Arsenal i nic się z nimi nie stało. Były obciążane dużymi sakwami i wszystko z nimi w porządku. Co do bagażników montowanych do sztyc, to dużego obciążenia tam nie oczekuj. Używam czasami bagażnika do sztycy Topeak'a wraz z wsuwaną torbą. Do niedużych obciążeń jest fajny. Do pracy spoko, na krótkie wypady. Ale na jakieś wyprawy, wycieczki wakacyjne, gdzie chcesz zabrać więcej rzeczy to kiepskie rozwiązanie. Lepszy zwykły bagażnik - więcej możliwości przewożenia bagażu. No i są jeszcze torby podsiodłowe do bikepackingu. W tym sezonie kupiłem jedną i przejechałem z nią trasę 40 km. Trzyma się dobrze, ale majta się na boki. 😖 Chyba, że ją źle wypakowałem i ściągnąłem. Edytowane 22 Maja 2024 przez wymiennik Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi