Loid Napisano 20 Maja Udostępnij Napisano 20 Maja Witam ostatnio zauważyłem że coś mi strzela w tylnym kole podczas kręcenia. Udało mi się nagrać i słychać takie dziwne jakby strzelanie podczas obrotu. Przyznam się że ten problem wystąpił po myciu roweru wężem ogrodowym. Jestem dość zielony w świecie rowerowym i prosiłbym o jakaś radę. Tutaj filmik z tym dźwiękiem https://youtu.be/LRGgays6Y0E?feature=shared Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 20 Maja Udostępnij Napisano 20 Maja Wszystkie dźwięki słyszalne na filmie to z koła...? Bo część z nich słychać gdy koło stoi w miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Loid Napisano 21 Maja Autor Udostępnij Napisano 21 Maja Tak wszystko powinno być z koła. Podrzucam jeszcze jedno nagranie na którym dużo lepiej to słychać. https://youtu.be/2_r-o54KzyE?feature=shared Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 21 Maja Udostępnij Napisano 21 Maja Ściągałeś koło? Nie ma tam jakiegoś luzu np. na kasecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 21 Maja Udostępnij Napisano 21 Maja Jak dla mnie coś ze sprzęgłem w piaście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 21 Maja Udostępnij Napisano 21 Maja Brzmi jakby się coś obluzowanego/urwanego obracało wtórując zapadkom... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 21 Maja Udostępnij Napisano 21 Maja A sprawdź jeszcze czy sprężyna między klockami hamulcowymi się nie podwinęła. Najlepiej zciągnąć koło i prześwietlić wszystko po kolei. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 21 Maja Udostępnij Napisano 21 Maja Chociaż jakby coś było obluzowane to by biło na boki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Loid Napisano 21 Maja Autor Udostępnij Napisano 21 Maja 4 godziny temu, pecio napisał: A sprawdź jeszcze czy sprężyna między klockami hamulcowymi się nie podwinęła. Najlepiej zciągnąć koło i prześwietlić wszystko po kolei. Tak koło ściągnięte i słychać nadal ten dźwięk podczas obrotu, więc klocki odpadają musi być coś z piastą albo kasetą tylko nie wiem czy pchać się w to samemu czy już zawieść koło do serwisu żeby rzucili okiem https://youtu.be/5fkewguorG0?feature=shared Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 21 Maja Udostępnij Napisano 21 Maja Jak masz narzędzia to możesz próbować samemu, najwyższej w ostateczności zaniesiesz do serwisu. Może łożysko się posypało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Loid Napisano 22 Maja Autor Udostępnij Napisano 22 Maja Powiem tak z łożyskiem faktycznie może coś być, bo zanim zaczęło hałasować to nagle na najwyższym biegu czułem takie dziwne wibracje które zignorowałem,więc może to był początek problemu w którym powinienem zacząć reagować,ale już szukam jakiegoś serwisu który by to mi ogarnął plus dodatkowo rower na gwarancji tylko muszę ogarnąć podpis że miesiąc temu był przegląd żeby producent mi ta gwarancję uznał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 22 Maja Udostępnij Napisano 22 Maja Teraz mam piasty na łożyskach maszynowych ale miałem kiedyś rower jeszcze na wolnobiegu, łożysko kulkowe z wianuszkiem i zajechałem piastę - zmieliłem kulkę, zmasakrowałem ząbki, skrzywiłem oś aż mi się koło zakleszczyło. U Ciebie obraca się raczej ładnie więc może dopiero coś się zaczyna dziać. Jak idziesz w gwarancję, to sam nie dłub. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi