Clover93 Napisano 20 Maja Udostępnij Napisano 20 Maja Spoiler Cześć, Zastanawiam się nad sensem zakupu pierwszej szosy. Obecnie jeżdżę na gravelu Kross Esker 1.0 2021 (przednia opona Victoria Zaffiro Pro V G2. 0 700x32C, tylna Maxxis Receptor 700x40C). Średnia prędkość z jaką na nim jeżdżę w komforcie to 20-22km/h, standardowo średnia około 22-24km/h (odcinkowo zdarza się 30-32km/h). Chętnie brałbym udział w jakiś lokalnych ustawkach, lecz standardowe w spokojnym tempie to około 28km/h. Zastanawia mnie czy szosa da taką różnicę względem tego gravela (oczywiście wtedy wybierając tylko asfaltowe drogi). Jeśli ma sens możecie coś polecić? Chciałabym hamulce tarczowe (najlepiej hydrauliczne). Budżet około 5-6 tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 20 Maja Udostępnij Napisano 20 Maja Po pierwsze - interesujący dobór opon! Wąska szosowa na przodzie, szeroka gravelowa na tyle... Jaki w tym sens i cel? Po drugie - do jazdy 28km/h wystarczy zmienić opony na szosowe i spokojnie ogarniesz takie ustawki na gravelu. U nas na lokalnych mazowieckich jazdach nawet w grupach "kawowych" zakładamy średnią nie niższą niż 30km/h. Na gravelach dawali też radę w szybszych grupach, oczywiście wioząc się na kole, ale jednak. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Clover93 Napisano 20 Maja Autor Udostępnij Napisano 20 Maja Co do do doboru opon to na tyle też miałem tą Maxxisa, ale już zakończyła żywot. Przód też docelowo myślałem zmienić na coś bardziej gravelowego ale na razie się jeszcze trzyma w niezłej formie. Przy planach zakupu szosy, gravel chciałem utrzymać jako typowy gravel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hulk14 Napisano 20 Maja Udostępnij Napisano 20 Maja Jakie masz średnie na trasach 100% asfalt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Clover93 Napisano 20 Maja Autor Udostępnij Napisano 20 Maja Przy mocnym tempie 50km jestem w stanie utrzymać około 25-26km/h, ale tak bardziej komfortowo to 23-24km/h raczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hulk14 Napisano 20 Maja Udostępnij Napisano 20 Maja To w grupie powinieneś zrobić średnią 28 km/h Na razie kup sobie opony continental gp 5000 i załóż sobie je do testów. To opony robią największą różnicę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krypto.Szosowiec Napisano 20 Maja Udostępnij Napisano 20 Maja Zdziwisz się, jak mało zyskasz zmieniając rower. Wsadź opony szosowe i będziesz miał rower, którym zrobisz wyniki niewiele gorsze niż na typowej szosie. Szosa będzie prawdopodobnie nieco szybsza ( w sumie to jeszcze zależy jaka...), ale nie będzie to wielka różnica. Jeżeli nie utrzymasz się na ustawce na Gravelu z szosowymi oponami, to szosa tego nie zmieni. Pomijam już fakt, sensu kupna szosy gdy ma się Gravela. Jeszcze jak kupisz jakiś Road+ bo stwierdzisz że chcesz np 32c, to możesz już teraz wywalić te pieniądze w błoto, bo zyski będą podobne. Oczywiście piszę cały czas o rowerach w podanym zakresie cenowym. Ewentualnie możesz sobie kupić szosę na szczękach. W Decathlon masz EDR 105 lub możesz poszukać Sensa Romagna, ale mają dużo gorsze koła. Ten EDR 105 to już naprawdę fajny rower i przy tym lekki jak na dzisiejsze "spasione" standardy. Oczywiście jeżeli jesteś w stanie zaakceptować szczęki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 20 Maja Udostępnij Napisano 20 Maja 40 minut temu, hulk14 napisał: gp 5000 i Też wsadziłem do gravela i ożył. Moja żona ma rok gravela a już bąka o szosie, na razie ją nawracam na wymianę opon - też jej polecam GP 5000. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Clover93 Napisano 20 Maja Autor Udostępnij Napisano 20 Maja Może faktycznie pomyślę o dwóch kompletach opon/kół (bo też nie chciałbym porzucać gravelovania). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hulk14 Napisano 20 Maja Udostępnij Napisano 20 Maja Tylko przy 2 kompletach kół do jednego roweru musisz pamiętać, że najlepiej aby oba zestawy kół były na tych samych piastach, inaczej może być potrzebna regulacja zacisków hamulcowych przy każdej zmianie zestawu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Clover93 Napisano 20 Maja Autor Udostępnij Napisano 20 Maja Co masz na myśli że na tych samych? Konkretnie ten sam model czy że typ/rozmiar? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 20 Maja Udostępnij Napisano 20 Maja Ten sam model 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi