archieee Napisano 18 Maja Udostępnij Napisano 18 Maja Cześć wszystkim Zastanawiam się nad zmianą kół na któreś z oferty dt swiss i zastanawiam się czy posiadając ramę przystosowaną do QR mogę zastosować koła przystosowane do sztywnych osi. Czy wystarczy zastosować zacisk thru axle jak to wygląda. Jak to ugryźć i jakie koła ewentualnie polecacie tej firmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 19 Maja Udostępnij Napisano 19 Maja W przypadku mtb sensu brak - nie użyjesz tych kół w nowym rowerze i spokojnie możesz brać (jeśli musisz) koła pod qr. W szosie/gravelu wspóldzesne standardy mają osie przelotowe takiej samej długości jak te na szybkozamykacz więc komwersja jest możliwa. Wszystkie piasty dt są konwertowalne do qr poprzez wymianę end-capów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 19 Maja Udostępnij Napisano 19 Maja Przy rowerze z osiami qr w zasadzie zostaje zamówienie kół składanych lub zakup gotowych kół gravelowych 12x100/12x142. Jak wyżej wspomniano, ich szerokość jest zgodna z qr 100/135 i w wielu przypadkach wystarczy wymienić endcapy (w novatecku również ośkę z tyłu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
archieee Napisano 19 Maja Autor Udostępnij Napisano 19 Maja Mam gravela z qr 100/142 i zastanawiam się nad dtswiss p1850 spline / czyli wychodzi na to ze potrzebne mi tylko endcapy przód i tył i ta wąska ośka z qr będzie działać bez problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 19 Maja Udostępnij Napisano 19 Maja 100 qr to inne endcapy niż 12x100 thru axle. Nie ma osi 142 qr, jest 135 qr i 141 qr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 19 Maja Udostępnij Napisano 19 Maja Oś 142 = 135 a oś 148 = 141. Kwestia end-capów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi