Skocz do zawartości

[Napęd] Zmiana napędu / systemu na Di2 w e-bike

Rekomendowane odpowiedzi

Hej

Robię sobie przymiarki do zmiany systemu Hyper Glide, który po 3k km i rotacji 3 łańcuchów coraz częściej przeskakuje, jest za słaby na duży  e-mtb hardtail.

Na pewno chcę przejść na LinkGlide 10 czy 11 rzędów.

Ale zainteresowałem się Di2. Pacjent to Canyon Grand Canyon ON:8

To co wyczytałem to setup byłby jak poniżej:

1. Silnik Shimano EP8 (EP801) - obecny.
  2. SW-EM800-L- lewy przełącznik wspomagania - właśnie ten mam, ale nie wiem czy trzeba zmieniać (tabela kompatybilności Shimano wskazuje, że chyba tak) na przykład na SW-EN600-L (350zł), choć ja mam jeszcze oddzielnie power button EW-SW300 (Satellite system ON/OFF switch), może nie musze nic zmieniać jednak :icon_question:
  3. Komputer, mam SC-E7000, mam nadzieję, że nie musiałbym go zmieniać :icon_question:, ale w różnych tabelach kompatybilności nie było go, a był np. ten SC-EN600.
  4. Tylna przerzutka 10 rzędów CUES Di2 kompatybilna z kasetą linkglide, ewentualnie (+1000 zł), Deore XT RD-M8150-11 też pod linkglide, oba kompatybilne z Auto Shift i Free Shift Di2
  5. Manetka, a właściwie sterowanie przerzutkami SW-EN600-R lub SW-M8150-R
  6. Kable i podłączenie. Kable chyba te EW-SD50, tylko nie mogę doczytać jak to po podłączać, czy przerzutka będzie podłączona bezpośrednio do baterii, tak jest napisane przy  Deore XT RD-M8150-11, ale przy CUES Cues RD-U6050-10 lub Cues RD-U6070-11 tej informacji nic nie znalazłem.
  7. Podłączenia c.d. Czy są potrzebne jakieś "junctions" tego nie wiem, czy to działa wszystko na okablowaniu, czy jest coś bezprzewodowo. 
  8. Najchętniej kupiłbym wszystko co trzeba i dał do zaufanego serwisu do złożenia, bo ja sam nie nadaje się nawet do regulacji przerzutek...

Sporo niewiadomych wciąż..łącznie z tym ile to będzie wszystko kosztować ;-)

Opierałem się m.in. na tym:

image.thumb.png.807c4e1f32394021b120193bc49da815.png

Z góry dzieki za pomoc!

Hehe, chciałem przeprosić za tego posta powyżej i dać znać, że epicko dałem ciała.

Okazało się, że mój silnik EP800, a nie EP801, dlatego prawie wszystkie komponenty były zupełnie inne niż te na dokumencie kompatybilności.

Na dokumencie z EP800 już jest wszystko OK, okazuje się, że upgarde będzie bardzo prosty, trzeba kupić tylko przerzutkę RD-M8050, i manetkę, nie będzie chyba autoshift, ale elektroniczne zmienianie 😉. Podłącza się to po prostu pod komputerek/display....

image.thumb.png.eab763b3c1bf15b396315fb335ca80ba.png

• Mod Team

Temat został usunięty.Prawdopodobna przyczyna usunięcia:- pkt 2b zasad pisania - brak klamrowego nazewnictwa tematu- podobny temat już istnieje- narusza inne postanowienia i zasady regulaminu forum lub/i polityki prywatności.Zasady pisania na forum: http://www.forumrowerowe.org/topic/9018-zasady-pisania/

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...