tobo Napisano 17 Maja Udostępnij Napisano 17 Maja Od kiedy bawię się w składanie kół kilkukrotnie miałem dość ciekawy problem. Występuje on właściwie w każdej opcji komponentów nowego koła: zarówno gdy wszystkie elementy są nowe, ale także gdy niektóre z nich są używane a inne nowe (przeplot/zaplot np nowej piasty). Opis przypadku: - składam koło. Stara i nowa piasta są identyczne co do wymiarów - tak wychodzi z wszystkich, pomiarów. Szprychy są używane, ale wszystkie prawe i lewe sprawdzone co do zgodności długości dla każdej ze stron, więc nie są zdeformowane, naciągnięte, wyciągnięte. Zaplatam koło zakładając szprychy identycznie jak były czyli te które miały łebki od wewnątrz teraz też je mają od wewnątrz więc szprychy podgięte lekko na piewszych dwóch centymetrach żeby ułozyć się na kołnierzach ułożone są tak samo. Po zapleceniu dociągam nyple do końca gwintu, teoretycznie i praktycznie (?) wszystkie powinny namacalnie mieć taki sam naciąg, albo przynajmniej zbliżony. Jednak okazuje się że np 2 czy 3 są bardzo luźne i kompletnie "wiszą". Żeby wstępnie uzyskać podobny "naciąg" tych luźnych muszę obrócić nypel o kilka, czasami nawet więcej obrotów. - identyczne sytuacjie miewam niekiedy z kołami zbudowaymi z kompletnie nowych składowych. Pomiar obręczy, szprych, pomiary robione więcej niż raz. Sytuacja jak wyżej. Takich przypadków miałem do tej pory kilka (powiedzmy że raz na 20 kół). Nie używam tanich obręczy, piasty są praktycznie zawsze od normalnych producentów. Nyple i szprychy to sapim w przypadku nowych i różne, gdy przeplatam koła używane. Uzywanych zweryfikować nie jestem w stanie w każdym przypadku jednak nowe są ogólnie dobrej jakości Efekt jest taki jakby szprychy różniły się czasem nawet o kilka mm długości ale na pewno tak nie jest. Jakieś pomysły ?.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaido2 Napisano 17 Maja Udostępnij Napisano 17 Maja (edytowane) Też niejednokrotnie się z tym spotkałem. Jak się okazuje obręcze nie są idealnie okrągłe, a miejsca ( ścianki i otwory ) również mają delikatne odchyłki w normie i bywa, ze w jednym miejscu nypel zejdzie niżej, a w innym oprze się wyżej. Edytowane 17 Maja przez kaido2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi