spidelli Napisano 16 Maja Napisano 16 Maja Panowie, borykam się z taką irytującą przypadłością - podłączam coś do podładowania powerbankiem, po czym po chwili - kilku minutach - ładowanie jest przerwane. Domyślam się, że te chińskie powerbanki to głównie szmlec a z drugiej strony telefony mogą mieć jakieś algorytmy, żeby ładować niskim prądem oszczędzając baterię, - telefon obniża prąd, co powerbank odbiera jako koniec ładowania? A może to powerbank ma jakieś zabezpieczenia przed takim szczątkowym upływem prądu? Podobny problem mam z lampkami - czy to przednie, czy tylnie - zostawienie na dłuższą chwilę kończy się przerywanym ładowaniem. Może wcześniej tego nie dostrzegałem bo w terenie podłącza się coś na chwilę, korzystając z przerwy, a na noclegach ładuje się z gniazdka jak jest ale czasami chcę coś podładować zostawiając na dłużej podpięty PB i lipa. Mam tych powerbanków kilka i praktycznie wszystkie przerywają ładowanie. O co tu chodzi i czy możecie coś polecić co nie przerywa ładowania? Cytuj
pecio Napisano 16 Maja Napisano 16 Maja Miałem kiedyś taki sam problem. Winny okazał się kabel. Ja mam dwa " energetyczne banki" jeden sam sobie zrobiłem z ogniw starego laptopa, drugi mam Samsunga. Generalnie teraz elektronika " negocjuje" parametry ładowania z zasilaniem. Może być tak ,że telefon chce wyrwać max z powerbanka i jeżeli ma zabezpieczenia to po przekroczeniu któregoś parametru odcina. Cytuj
spidelli Napisano 16 Maja Autor Napisano 16 Maja Z telefonem to rozumiem ale lampki? Kabli mam multum, w ciąglej rotacji, chyba można wykluczyć... Cytuj
PiotrSz Napisano 17 Maja Napisano 17 Maja Obecnie większość powerbanków nie potrafi ładować małymi prądami. A lampki ładują się wg starych standardów USB dość małym prądem. Trzeba szukać powerbanku, który ma w opisie co najmniej jedno wyjście z obsługą małych prądów. Cytuj
rowerowe_lowe Napisano 17 Maja Napisano 17 Maja kup porządny powerbank ja np mam ten https://greencell.global/pl/powerbanki/3636-green-cell-power-bank-20000mah-18w-pd-usb-c-gc-powerplay20-z-szybkim-ladowaniem-do-iphone-15-14-13-12-11-x-samsung-galaxy-ipad.html i zawsze mi ,,działa ,,podro Cytuj
spidelli Napisano 17 Maja Autor Napisano 17 Maja A zanim coś kupię, to sprawdzę.... datasheet_everactive_uc100_pl z ogniwem 18650. Akurat mam bo kiedyś potrzebowałem a teraz leży. Cytuj
chrismel Napisano 19 Maja Napisano 19 Maja Pooglądaj filmy diodka na YT. Robił testy różnych chińskich ogniw. To się nadaje tylko do zaśmiecania planety. https://www.youtube.com/@Diodek/videos A w powerbankach masz pełny przekrój tego badziewia. Jak masz coś kupować to kup coś naprawdę markowego, np. od Samsunga. Cytuj
spidelli Napisano 20 Maja Autor Napisano 20 Maja (edytowane) A nie zgodzę się, ładowanie owszem zdarza mu się przerwać - zegarek przerwał, telefon ładował. Mam już, bo kiedyś kupiłem takie dwa pojedyncze w czasach kiedy stawiałem na sprzęt zasilany AA/AAA/18650. - i wszystkie te aku można spokojnie ładować. Potem doszedłem do wniosku, że może urządzenia z wbudowanym aku żyją krócej ale mniej szpeju trzeba wozić ze sobą. Wszystko co teraz zabieram to Powerbank, miniUSB, USB-C i ładowarkę. Jedyne paluszki to te w eTrex, ale do ich ładowania kupiłem taką ładowarkę: Magnetyczna, nie trzeba się martwić o polaryzację. Malutka i leciutka. Edytowane 20 Maja przez spidelli Cytuj
spidelli Napisano 1 Czerwca Autor Napisano 1 Czerwca Od czasów fascynacji latarkami Convoy jestem posiadaczem 3 ogniw 18560 i dlatego postanowiłem je wykorzystać. Kupiłem Ledlenser Flex 7 na dwa ogniwa: Moje ogniwa z latarek jednak nie pasują, bo są z jakiegoś demontażu i są za krótkie; tu w komplecie przyszły porządne, przypominające zwykłe ogniwa AA czy AAA, z wyraźnym "plusem" (u mnie tych plusowych końcówek nie ma i jest za dużo luzu). Na "plus": - działa i wszystko ładuje, - dość szybko się ładuje, - nie jest zrobiony z wytłoczek po pralinkach, plastik ale wygląda solidnie, chociaż wolałbym go nie upuścić na asfalt. Na "minus": - tylko jedno wyjście USB, jeśli ktoś ma "pająka" z kabli to naładuje kilka rzeczy; chociaż pojemność niczego nie urywa; nie zapisuję tego po stronie wad, bo taki kupiłem, są większe; - dość ciężki, - drogi ale jak będzie trwały to da się przeżyć. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi