Dblski Napisano 15 Maja Udostępnij Napisano 15 Maja Cześć! Zamówiłem sobie przez internet tytułowe pedały, dziś dotarły. Po wyciągnięciu z pudełka pierwsze co zauważyłem to fakt, że są dosyć mocno upaćkane olejem z zewnątrz. To moje pierwsze pedaly SPD - to taki standard w nich? Tak ma być? Może jednak coś poszło nie tak i przed montażem powinienem je jednak odtłuścić? Dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 16 Maja Udostępnij Napisano 16 Maja (edytowane) To normalne. Znaczy obecnie. Kiedyś tak mocno uwalone smarem nie były, ale teraz to najwidoczniej standard. Też ze dwa tygodnie temu kupując kolejne byłem zdziwiony, bo nie przypominam sobie, żeby dwa poprzednie komplety takie były. Weź kawałek szmatki, lekko nasącz benzyną ekstrakcyjną (lub zwykłą) albo IPA i przetrzyj. Edytowane 16 Maja przez TheJW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dblski Napisano 16 Maja Autor Udostępnij Napisano 16 Maja Bardzo dziękuję za odpowiedź, tak też zrobię w takim razie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seba8121 Napisano 16 Maja Udostępnij Napisano 16 Maja Być może zaszły jakieś zmiany w materiale z którego są produkowane i potrzebują smaru transportowego, żeby rudego koloru nie nabrały w czasie podróży do klienta. Też nie kojarzę, żeby poprzednio były mocno nasączane. Przed montażem w takim razie jak najbardziej odtłuszczanie wskazane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dblski Napisano 16 Maja Autor Udostępnij Napisano 16 Maja Nie mam pojęcia, możliwe że zmienili cos w materiałach używanych podczas produkcji, natomiast zdziwiłem się na tyle, że przez chwilę myślałem czy nie są to używane pedały po np zwrocie. W każdym razie, trzeba odtłuścić i montować do roweru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rowerowe_lowe Napisano 16 Maja Udostępnij Napisano 16 Maja powiem szczerze że kilka razy już kupowałem pedała ale takiej sytuacji nie miałem:)pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krypto.Szosowiec Napisano 16 Maja Udostępnij Napisano 16 Maja @rowerowe_lowe pedała? Jeżeli mówimy o częściach rowerowych, to pedał lub pedały. Ja już przestałem zwracać na to uwagę. Wszystko co ma napis Shimano idzie do odtłuszczenia od razu po wyjęciu z pudełka. Zapewne chodzi o zabezpieczenie w transporcie. Czasami jest tak ( a przynajmniej było), że jest jakaś większa porcja smaru, żeby użyć go przy montażu. Z tego co pamiętam, to w korbach HT2 był smar w środku osi, tak jakby wycisnąć trochę z tubki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi