Speedster2000 Napisano 16 Maja Autor Udostępnij Napisano 16 Maja @Greg1 czytałem i wybrzmiało tam że np amor do mojej sporej masy w RC100 to tak średnio ale może źle rozumiem, na plus napęd bo na wejście ma co trzeba ale niema uchwytów na bagażnik a są mile widziane. Wrzucić zębatkę nawet na wejście 34 na front to nie problem a poza napedem większe różnice między RC a expl nie występują zbytnio no i amorem ? Cenowo obecnie wychodzi podobnie bo na allegro jest 540 xl za 3079 wycieczkowiec bardziej odpowiada z założenia temu co potrzebuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Speedster2000 Napisano 16 Maja Autor Udostępnij Napisano 16 Maja Ktoś jest w stanie poradzić jaką zębatkę kupić 34 na front ? Jaka dokładnie grupa siedzi w EXPL540 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 16 Maja Udostępnij Napisano 16 Maja (edytowane) Napęd jest tam 1x10 Deore (chyba m5100, tak to wygląda, Dec nie pisze na swojej stronie tego) a zębatkę możesz kupić jakakolwiek NW żeby się tylko P.C.D. czyli rozstaw śrub zgadzał a w korbie tej wynosi on 96 mm. Shimano przewiduje blat 32T do tej korby więc i tak musisz szukać zamienników, najlepiej na Ali. Coś w tym stylu: Zębatka Narrow Wide 34T 96BCD CZARNA SNAIL - Czarna 34T 96BCD symetryczna - 15371657353 - Allegro.pl Edit. A że tak się niegrzecznie zapytam, ta masa to wynika z "rozmiarów osobistych", mięśni napakowanych czy zamiłowania do przekąsek wszelakich? Może uda się trochę zejść z wagą jeśli to nie mięśnie jak u Pudziana? Edytowane 16 Maja przez Greg1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 16 Maja Udostępnij Napisano 16 Maja (edytowane) Niby piszą, że Deore, ale ja bym się wstrzymał jak rower do Ciebie dojdzie (o ile się na niego zdecydujesz), bo zdarza się, że może być coś innego założone. @greg1 mnie ubiegł 🙂. A odnośnie amortyzatorów - do takiej jazdy każdy wytrzyma, a jakbyś myślał o innej jeździe to albo zwiększać budżet albo z czasem wymienić. Edytowane 16 Maja przez chudzinki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Speedster2000 Napisano 16 Maja Autor Udostępnij Napisano 16 Maja @Greg1 wynika raczej z zasiedzenia, w 2021-2022 dałem się za siebie i zeszło z masy ponad 25 kg, potem zmiana pracy, inne godziny, dojazdy samochodem po godzinę dziennie i wyszło że siedzę na 4 literach non stop prawie,"bo zanim się przebiorę i pójdę do garażu po Domane .....", znowu asfalt, innymi słowy wymówki, MTB ma stać w bloku pod nosem w rowerowni, na zwykłych platformach nie na zatrzaskach jak Domanka, ma maksymalnie likwidować wymówki i chociażbym wrócił do domu dopiero koło 21 po całym dniu zrobić chociaż te 10 km ale regularnie zostawiając plecak w aucie na parkingu Dodatkowo mam sie nie przejmować (możliwie) lataniem nim po mieście oraz tam gdzie mi szkoda drugiego roweru. @chudzinki tak będzie na pewno, chciałem bardziej orientacji czy zębatka czy cała korba kaseta poleci jak już jak się zużyje @Greg1 czemu EXPL540 dopiero 4 miejsce ? Cena na stronie deca czy kwestia blatów ? Do 34T łańcuch do zmiany ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 16 Maja Udostępnij Napisano 16 Maja Czemu czwarte miejsce? Po pierwsze jestem zwolennikiem napędów 2-rzędowych, po drugie jednak na mtb lubię się upodlić i wolę jazdę bardziej sportową, nie interesują mnie bagażniki, blotniki, stopki i takie tam. Do jazdy po mieście mam fitnessa a na nieśpieszne wycieczki po okolicy bliższej i dalszej, tzw. kolarstwo romantyczne, mam grawela. Fitness ma naprawdę świętny napęd 2x11 Deore (świetny dla mnie, inni wolą 1x11 albo 1x12) , podstawowy powietrzny amor, tylko osie QR kłują w oczy. Merida jest dla mnie taką trochę legendą samą w sobie, ten sam podstawowy amor co w Focusie, trochę slabszy napęd 2x10 Deore (ale ciągle dobry, mam go w moim Kellysie), sztywne osie w standarcie boost, czyli najnowszy standard w mtb. RR xc100/Race 700, fajna maszyna wyścigowa, napęd 1x11 bardziej pod zawody, góry, itp. A Expl540 całkiem spoko rower do krajoznawstwa, z powietrznym amorem, sztywnymi osiami, boostem ale napęd "tylko" 1x10, może brakować. Tak naprawdę jakbym mógł sobie pozwolić i mieć fajny rower we wspołczesnym standardzie brałbym Meridę. Jak chcesz mieć takiego "wiernego osiołka" do szlajania sie wszędzie, w miarę wygodnego, z możliwością montowania bagażników ale z wciąż dużą dzielnością terenową jak Ci się zechce poszaleć po lesie - kup Expl540 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalab Napisano 16 Maja Udostępnij Napisano 16 Maja Przymierzałem się do obu rockriderów w sklepie i expl540 ma zdecydowanie wygodniejszą pozycję niż xc100. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Speedster2000 Napisano 16 Maja Autor Udostępnij Napisano 16 Maja @Greg1 Tak wcześniej wybrzmiało w "jakiej kolejności byś rozpatrzył" ale rozumiem preferencję meridy, ostatnim zdaniem dość dobrze podsumowałeś to co mną kieruje Zapewne nie raz pojedzie ze mną w nowo znane tereny na weekend żeby nie ograniczać się w nowym miejscu. XL-ka przy 185 cm będzie okej w EXPL540 ? W domane używam tylko blatu dużego (52 bodaj) więc wydaje mi się że 32 albo 34 na stałe w 540 da radę dla mnie, jak atakowałbym większe podjazdy mogę pomyśleć o innej kasecie a ciekawe też co się trafi czy microshift czy shimano Podjadę chyba jeszcze do sklepu gdzie ostatnio wybór zakończyłem na Shadow'le, zobacze co mają półkę wyżej, ale trudno będzie przebić tego EXPL540 za 3007zł tym bardziej że jest mój rozmiar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 16 Maja Udostępnij Napisano 16 Maja Tak, jeśli to ja miałbym wybierać, Merida byłaby na pierwszym miejscu. W tym Expl540 jesteś na granicy rozmiarów, w takich przypadkach internety mówią, że mniejszy rozmiar jest do jazdy bardziej sportowej a większy do bardziej rekreacyjnej. Musisz jechać do Deca i się poprzymierzać, pojeździć po sklepie jednym i drugim i zobaczyć co Ci bardziej pasuje. A jeszcze lepiej wypożyczyć na dzień czy na weekend jeśli są dostępne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Speedster2000 Napisano 16 Maja Autor Udostępnij Napisano 16 Maja @Greg1 sprawdzałem i niestety nie bardzo jest taka opcja z EXPL540. Przymierzyłem się do Race700 i ewidentnie potrzebna jest XL-ka, dodatkowo wydawał mi sie bardzo niski ale mostek był założony w dół i prosta kiera, w expl jest inaczej. Dodatkowo udało mi się dorwać na przymiarkę Levela 4 na deore 32 i 11-46, powiem że nie najgorzej się tym jechało, miałem fragment 100m prostej do testów to jeszcze zostały chyba 2 lub 3 koronki z tyłu a już przyjemnie to jechało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ekba Napisano 16 Maja Udostępnij Napisano 16 Maja 5 godzin temu, michalab napisał: Przymierzałem się do obu rockriderów w sklepie i expl540 ma zdecydowanie wygodniejszą pozycję niż xc100. Ja miałem na odwrót... naczytałem się o tej pozycji masę postów a jak już wsiadłem to okazało się że różnica jest w moim odczuciu niewielka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Speedster2000 Napisano 17 Maja Autor Udostępnij Napisano 17 Maja Panowie @Greg1 @Ekba @chudzinki ja wykresach geometrii roweru znam się nie dużo, ale dobrze rozumiem że na expl540 będzie bardziej wyciągnięta pozycja jak na meridzie ? Zakladając brak zmiany mostka oczywiście itp - patrzę na same ramy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 17 Maja Udostępnij Napisano 17 Maja (edytowane) Patrząc na L w Explore i XL w Meridzie (bo mają prawie te same długości) to dokładnie tak jak piszesz. Analogicznie przy XL i XXL podobnie tylko z mniejszą różnicą. 11 godzin temu, Speedster2000 napisał: miałem fragment 100m prostej do testów Wg mnie to zdecydowanie za mało... Edytowane 17 Maja przez chudzinki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Speedster2000 Napisano 17 Maja Autor Udostępnij Napisano 17 Maja No mało ale niestety realia sklepowe ;/ Explore musiałbym kupić XL ( dostępność) a i miałem na L rc100 nogi bardzo blisko kiery, Merida była XL'ką i było dobrze. Opcjonalnie w Explore mógłbym skrócić mostek w razie był by za duży czy to nie uratuje sytuacji w jego przypadku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 17 Maja Udostępnij Napisano 17 Maja (edytowane) Hm, tak wynika z cyferek. Chociaż Expl ma wyżej główkę ramy. Edit. Można skrócić mostek, jest 60 mm można dać 40 mm Edytowane 17 Maja przez Greg1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Speedster2000 Napisano 17 Maja Autor Udostępnij Napisano 17 Maja (edytowane) Znalazłem jeszcze coś coś takiego Merida trochę się to kłóci z rowerem mało rzucającym się w oczy, ale może uda się wygospodarować więcej miejsca w piwnicy 😅 Edytowane 17 Maja przez Speedster2000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 17 Maja Udostępnij Napisano 17 Maja (edytowane) Bezsensowny rower w porównaniu do np. 300 Lite... Prosta główka ramy, zwykłe ośki, a do tego kaseta 10-51. Nie wiedziałem, że w ogóle jest możliwe połączenie QR i Microspline... PS. KłÓci 🙂. Edytowane 17 Maja przez chudzinki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Speedster2000 Napisano 17 Maja Autor Udostępnij Napisano 17 Maja Czyli licząc na bardziej wygodną pozycję, komfortową to merida lepszym wyborem niz EXPL ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 17 Maja Udostępnij Napisano 17 Maja Patrząc na samą ramę to tak. Jako kompletny rower z mostkiem i kierownicą raczej nikt Ci tego jednoznacznie nie powie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Speedster2000 Napisano 17 Maja Autor Udostępnij Napisano 17 Maja Reszta to elementy wymienne, wiadomo. Jak myślicie da mi coś wypożyczenie EXPL520 na jazdę ? Kwestia ramy, pozycji rzecz jasna, rama może nie ta sama ale wygląda na podobną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 17 Maja Udostępnij Napisano 17 Maja Wymiary ramy prawie identyczne. Za cenę wypożyczenia masz porządny mostek, ale ja bym na Twoim miejscu pożyczył, bo wciąż nie jestem przekonany do wielkości przedniej zębatki do Twoich jazd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 17 Maja Udostępnij Napisano 17 Maja Wystarczy centymetr różnicy w długości czy wysokości ramy i odczucia z jazdy będą inne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Speedster2000 Napisano 17 Maja Autor Udostępnij Napisano 17 Maja @Greg1 centymetr można ugrać czymkolwiek choćby wspomnianym mostkiem, nie widzę problemu wymienić go po zakupie, jedynie nie chciałbym strzelić jakiegoś dużego babola. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 17 Maja Udostępnij Napisano 17 Maja Ramy rzeczywiście wyglądają podobnie, TT, Reach and Stack sa takie same więc może faktycznie warto spróbować. A co z Meridą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Speedster2000 Napisano 17 Maja Autor Udostępnij Napisano 17 Maja Panowie a coś z używek w okolicy opolskiego ? Nie ukrywam przeglądałem trochę sprzętu i ciężko mi coś dorwać na mój rozmiar i w dobrej cenie (mysle że max 2k bo za 3k juz EXPL) ale może ktoś z was ma lepsze miesca do wynalezienia czegoś Nie ukrywam im mniej na to wydam tym lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi