Skocz do zawartości

[2000 -3000] Wygodny MTB

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, 

szukam MTB dla siebie w granicach 2-3 tys zł - geometria zdecydowanie preferowana w komfort, 29", 185 cm wzrostu, waga ~ 120kg, rower ma służyć 60 procent miasto 40 las lekki teren raczej ubite ścieżki niż błoto, trochę piachu. 

Chciałbym żeby w rowerze była możliwość montażu bagażnika. Na długą jazdę na asfalcie wyciągam Treka Domane więc ten ma pełnić rolę smigania wokoło komina oraz wjazdu tam gdzie Domane szkoda - lasy itp jak wyżej. 

Z rowerów które dotychczas obejrzałem pasował mi Unibike Shadow, L-ka była wygodnym sprzętem dla mnie, ale jednak zniechęca amorek i korba na kwadrat.

Po przejrzeniu postów na forum mocno wybrzmiewa "Bierz Race700", co nieco pojawiał się też  Unibike Fusion. w race zachęca konfig ale geometria i moja waga nie zbyt mam wrażenie pasuje do amorka który tam jest.  Ktoś poleci jakieś alternatywy ? Jestem z okolic Strzelec Opolskich, dobrej używki nie wykluczam.

Nie chciałbym by rower rzucał się za nadto w oczy gdyż będzie parkowany w bloku (SPECIALIZED na ramie tego nie ułatwi, jaki konfig by to nie był ;) ) 

Edit :  stoi jeszcze taka Indiana w mojej okolicy tylko czy to ma sens ? X-Pilser5.9

Edytowane przez Speedster2000
Dodanie indiany

A myślisz, że znajdziesz solidniejszy amortyzator w tej cenie?

https://allegro.pl/oferta/rower-gorski-mtb-rockrider-explore-540-29-xl-13751924079 

Unibike`i są bardzo solidne, mają dużą DMC i napęd bardziej odpowiadający Twoim wymaganiom.

EDIT. @Speedster2000, ktoś linkował niedawno ciekawy MTB z napędem 2x10 i powietrznym XCR, ale sobie nie przypomnę.  @keltu, nie Ty?

Co do korby - 32t może być mało na Twoje jazdy. Do zwykłej główki coraz mniej dobrych amortyzatorów...

Edytowane przez chudzinki
  • +1 pomógł 1

@chudzinki myślę czy nie kupić czegoś ~ 2500 i od razu wymienić amor, do 3500 mogę się nagiąć jak będzie to warte świeczki ;) Też otarłem się ze w explore są solidnejsze widły, nie przyszło mi poszukać deca na alledrogo, przyznam ;) 

Za czymś jeszcze warto się rozejrzeć ? 540 fajnie wygląda  ale korba chyba na wejście musiałaby wpaść 32 oile to nie będzie maławo, w domane uzywam tylko dużego blatu ale fakt to inny świat.  Unibike Czy shadow czy fusion niema taperowanej główki, jak wygląda temat zmiany widelca na coś z powietrzem na stary wymiar ? 

Do takiej jazdy absolutnie nie. Wiadomo, że lepiej mieć niż nie mieć, ale nie powinien to być priorytet. Oczywiście - taperowana główka i sztywna oś to zdecydowanie większy wybór amortyzatorów i kół, ale nie można mieć wszystkiego 🙂.

Ten Torrent fajny tylko dopytaj o DMC.

15 godzin temu, Speedster2000 napisał:

nawet z uwagi na moją mase te ośki ? ;)

Unibike (i nie tylko) robi rowery na QR o bardzo dużej DMC. Kiedyś w ogóle nie było sztywnych osi i jakoś wszyscy jeździli.

Tym bardziej do takiej jazdy:

20 godzin temu, Speedster2000 napisał:

rower ma służyć 60 procent miasto 40 las lekki teren raczej ubite ścieżki niż błoto, trochę piachu. 

Jakbyś chciał pojeździć ambitniej to już inna sprawa 🙂.

@chudzinki Kiedyś po głowie chodziły mi jakieś skolnity ale to raczej nie na hardtailu ;)  Ktoś jest w stanie ocenić czy EXPL540 i Shadow mają podobną geometrię ? Jeździłem na shadow 21 cali i bardzo przyjemnie mi się na nim latało, nie mam nigdzie do przymiarki expl540, nawet niema do wypożyczenia, zostaje zakup w ciemno na allegro 😕 chyba że ktoś ma jakiś pomysł jak to rozegrać ? 

Sama geometria Explore jest deko bardziej agresywna. Pozostaje kwestia mostka i kierownicy.

Jak nie mają na stanie w sklepie to możesz zamówić do domu, przymierzyć się i oddać w sklepie 🙂.

Zastanów się tylko czy wystarczy Ci zębatka 30-32t na Twoje jazdy.

@chudzinkiJa coś czuję że będę kombinował 34 zęby na wejście tak naprawdę ale domane robie średnie koło 25 więc ścigantem nie jestem ;) 

shadow jak pamiętam mostek miał w górę niezbyt długi. Sześciokątne osie w piastach to wymysł deca czy standard ? 

A jak się ma merida big ninie 300 do expl540 ? Nią też wczoraj jeździłem w rozmiarze XL i mam jakiś obraz, niestety zeby przejechać się EXPL musiałbym go kupić (np na allegro pay ;)) i mogę oddać stacjonarnie 

Merida promo na 3800 u lokalnego sprzedawcy. 

W treku mam okrągłe ośki, tu są imbusy, rozumiem ze nie bede skazany imbusami tylko na piasty deca albo jakbym chciał te koła założyć do innej ramy to będą pasować ? 
34T widziałem że sporo info o tym jest że ludzie zakładają, pytałem na chacie ponoć mozna oddać stacjonarnie. 

Mam XC100 niedaleko siebie do przymiarki, Będzie to jakkolwiek miarodajne jeśli się do niego przymierzę ? 

Nie bardzo XC100 do Explore.

Tam są normalne osie... Ktoś chyba źle przetłumaczył. Wszystko jest kompatybilne.

Wg mnie ta Merida zdecydowanie lepsza pod Twoje jazdy. Wszystkie obecne standardy, podstawowy powietrzny amortyzator, napęd 2x.

Nie wiem, ja "nieblokowy" 😀.

Odnośnie porównania XC100 do Explore 540 - niech się wypowie ktoś mądrzejszy, bo patrząc na XL (choć nie wiem czy dla Ciebie nie L) to XC jest krótsza, ale niższa, a Explore dłuższa, ale wyższa... Nie wiem jak to się przełoży na ogólną pozycję. Pomijam oczywiście elementy wymienne, czyli mostek i kierownicę.

@chudzinki jeździłem na uni fusion 19" i bylo mało, shadow 21 był okej, merida podlinkowana w XL była spoko z lekkim wyciągnięciem do przodu ale akceptowalnie, tyle mogę ułatwić rozmowę ;)  EXPL540 w L będzie już ciężko więc jakby XL okazała się za duża to wracamy do początku 😕 

Torrent w fajnej kasie ale zabierając 700 zł traci się ogrom a tak naprawdę  nie wiem jak mi wyjdzie jazda w teren... Z jednej strony mogę się wciągnąć z drugiej skończyć rowerem głownie na mieście, na razie wygłodniały odskoczni po 3 latach tylko na asfalcie  

W tym budżecie raczej standardem są sprężynowe widelce, QR-y, Alivio/Altus i niestety bardzo często prosta główka ramy. Ja bym wybierał między Focusem Whistler 3.8, Rockriderem Expl 540, Rockriderem xc100 (teraz się nazywa Race 700 i jest w fenomenalnej promocji za 3200 zł) a tą lokalną Meridą o której pisał autor. Unibike mi się wizualnie zdecydowanie nie podobają, choć mają opinię pancernych. Bagażnik, jak nie ma fabrycznych mocowań, zawsze można na obejmy czy na sztycę przymocować. Są też zaciski sztycy z mocowaniami bagażnika więc to nie powinno zawężać wyboru. Chyba bym rozważał w kolejności: Merida, xc100/Race700, Whistler 3.8, Expl540

Edit. Ja kupiłem używanego niespełna rocznego Kellysa Gate 30 za 3 tys. zł ale to było jeszcze w czasach pandemii, pod koniec 2021 roku, gdzie nie było zbytnio wyboru w sklepach a jak już coś było to w chorych cenach :)

Edytowane przez Greg1
  • +1 pomógł 2

Nie jeździłem na Exp100 ani Expl540 ale generalnie z założenia Expl540 ma być niby bardziej wygodna bo jest to z założenia taki trochę bardzier rower do łazęgostwa, eksploarcji (stąd Expl w nazwie) a xc100 to jest maszyna bardziej nastawiona na sport, wyścigi xc i z bardziej agresywną geometrią. Tyle teoria, w praktyce nawet do xc100 możesz wsadzić regulowany mostek, ustawić go pinowo i mieć dziadkowóz z niemalże wyprostowaną pozycją jak na trekingu.

Na konkurencyjnym forum jest baaaardzo długi wątek odnośnie xc100 i Expl540:

Rockrider Explore 540 29" vs XC 100 29" - Jaki rower kupić do X złotych? - Forum Rowerowe Porady

nie musisz czytać całego, wystarczy kilka ostatnich stron :)