Skocz do zawartości

[rower do 9k] uniwersalny mtb

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

zwracam się z pytaniem jaki wybrać rower do jazdy na ścieżki rowerowo, las, ogólnie tereny płaskie. Mam do wyboru,

Zaciekawiły mnie dwa modele,

Cannondale Trail SL 1 29 | Rower górski Rowery górskie Cannondale Trail SL (greenbike.pl)

Giant XTC SLR 29 1 | Rower górski Giant - Zobacz (greenbike.pl)

Wzrost 196 cm, waga: 90 kg,

Rozmiar XL lub XXL?

Rower będzie miał zamocowany fotelik dla dziecka. 

Czy dwa powyższe modele nadadzą się czy lepiej wybrać np. 

The ROSE BONERO 3 | Your Perfect Bike at the Best Price (rosebikes.pl)

Specialized Chisel Comp, red tint fade over silver/tarmac black/white | BIKER-BOARDER.DE

BIG.NINE TR LIMITED - MERIDA BIKES (merida-bikes.com)

JEALOUS AL 10.0 2023 – RADON Bikes (radon-bikes.de)

Szukam czegoś na dobrym osprzęcie. Tylko aluminium. 

Pozdrawiam,

Łukasz 

Edytowane przez Pietjuhh
dodatnie nowych modeli rowerów

• Mod Team

Traile do jazdy na płaskim to przerost formy nad treścią. Ich predyspozycje do zjazdów i trudniejszego terenu nie przydadzą się, a są cięższe. Zostaje Giant i Radon. Radon jest lżejszy i ma leszy amortyzator.

Do jazdy rekreacyjnej tańszy Radon w zupełności wystarczy.

Cube ma ramę carbonową, której nie chce więc..

Zastanawia mnie jedynie kwestia ogólnej wagi, ponieważ na stronie Radon napisane jest, że masa całkowita nie może przekroczyć 115 kg. Moja waga + fotelik + dziecko wychodzi +/- 120 kg, pytanie czy tak będzie można jeździć? 

W przypadku tej Meridy BIG.NINE TR LIMITED - MERIDA BIKES (merida-bikes.com) producent podaje ograniczenie wagowe 135kg (z uwzględnieniem masy roweru).

Określenie wymagań wagowych wynika też z warunku spełnienia norm ISO - ile wytrzyma rower i jego poszczególne elementy ciężko powiedzieć.

P.S. Z dzieckiem w krzesełku na pewno nie szalejesz ;), więc granica powinna być po bezpiecznej stronie.

Zobacz wątek, który ja założyłem oraz typu rowerów tam zawarte.

Dla mnie Grand Canyon 9 nie jest tak opłacalny jak Grand Canyon 8. Wcześniej GC 9 kosztował 8199,00 zł, a ostatnio cena wzrosła na 8399,00 zł (zadziałało prawo rynku).

Dodatkowo główka ramy przy rozmiarze XL ma aż 145mm wysokości - to będzie źle wyglądało.

Kolega ma 196cm wzrostu, więc główka ramy 145mm jest atutem, a nie minusem. Rowery w rozmiarach XL-XXL rzadko wyglądają tak dobrze jak M-L, ale lepsza dobrze dobrana rama, niż późniejsze kombinowanie z mostkami-wynalazkami.

Mam tyle samo wzrostu co OP i mocno rozważałbym tego Canyona właśnie ze względu na geometrię.