Skocz do zawartości

[Dla dziecka] Woom 6 air vs FLY 27,5 disc

Rekomendowane odpowiedzi

https://www.woombikes.pl/products/offair6

https://www.centrumrowerowe.pl/rower-mlodziezowy-superior-f-l-y-27-pd30781/?v_Id=195805&utm_source=google&utm_medium=cpc&gad_source=1&gclid=CjwKCAjw9IayBhBJEiwAVuc3fhMYippFavd3FkOVB_CQvRVq9HtLkUfXycJlOoQ_wqcP0OizIqc3IBoC0O0QAvD_BwE

Córka przejeździła kilka rowerów, te dwa dotarły do finału ze wskazaniem na FLY, ale wiadomo tatusiowi podoba się amortyzator w Woomie.

Trasy na jakich jeździmy to raczej lasy, szutry, polne drogi, dojazdówki asfaltowe.

Czy warto dopłacać do amortyzatora (powietrzny) w takim przypadku?

140cm 30kg

W sumie nic nie braliśmy pod uwagę oprócz tego, że koło 24. Córka wsiadała na wszystko co było w centrum rowerowe, KuBikes nie było, co mnie zdziwiło odrzuciła wszystko co na 24 calowych kołach oprócz Woom5 off air, w międzyczasie wsiadła na Woom6 , bardzo dobrze jej poszło, to zaczęła testować z większymi kołami.

Następnie poszło Woom 6 off i Woom 6 off air (jej opinia: Woom 6 że sztywnym widelcem lepiej skręca ale lepiej się się jeździ na tym z amortyzatorem), no i daliśmy jej na próbę FLY 27,5. Szok, wcześniej testowała FLY 24 i wogóle jej nie przypadował, a tu najczęściej do niego wracała, Woom 5 air całkiem odpadł, mega wahanie między 6 air a FLY 27,5, jednak FLY jednak lepszy bo nie słychać terkotanie na luzie ;)

W sklepie jednak tor, mimo zrobionych przeszkód, jednak trochę cieplarniane warunki i zastanawia czy amortyzator to nie lepsze rozwiązanie na leśne, polne drogi.

(Testowała też np Romety na kołach 26, nie mogła ich podnieść, plus inna jakość, to jednak wolę przerzucić się na chleb ze smalcem i dopłacić do tych dużo lżejszych rowerów)

Jeszcze żona coś takiego podesłała, ale nie testowaliśmy:

https://trojansportlato.pl/rower-superior-racer-xc-27-white-blue-yellow-27-5-2024.html

Z moich obserwacji, niestety amortyzator nawet powietrzny nie działa prawidłowo pod osobami o masie mniejszej niż 40kg.

W tym przypadku nic nie zastąpi dobrze dobranej sprężyny, a z tym wiemy jak jest, czyli nie ma za bardzo gdzie.

Moja najstarsza pociecha jeździ na Spinner 300 80mm skoku. Przy ciśnieniu 35psi ma prawidłowy sag w zakresie 20%, jednak amortyzator nie ma siły "wstać po przeszkodzie" - zostaje ugięty. Napompowanie go do 50psi (minimum producenta) powoduje, że pracuje w zakresie ok. 15-25 mm skoku (bez sagu). Waga około 22kg.

Więcej działam z ciśnieniem w oponach, aby było "miękko" niż z samym amortyzatorem.

Wiem jedno, im lżejszy rower tym większa radość z jazdy ;).

• +1 pomógł 2

FLY 24 ujeżdża mój syn. Dobija do 140 cm i waży trochę ponad 30 kg. Jest na styk. Miał około 130 cm jak na niego wsiadał. Sąsiada dzieci jeżdżą na FLY 27,5 i są bardzo zadowoleni. Na amortyzator jest jeszcze czas zwłaszcza, że za dwa maks. trzy lata pewnie i tak będzie trzeba zmienić rower na większy, bo rama będzie za mała. Teraz więcej skorzysta z niższej wagi roweru niż amora głównie do ozdoby.

Wcześniej mieliśmy WOOMa na 16" i był spoko. Mieliśmy dylemat z kolejnym WOOM czy Sup. Syn wybrał Supa.

• +1 pomógł 1

Napisano (edytowane)

Kupiłem FLY. Amulet wizualnie masywniejszy, wygląd jak dla mnie dla chłopca, FLY wizualnie delikatniejszy. 

Podnosiłem obydwa stojące koło siebie, subiektywnie FLY lżejszy, waga nie ciągnie ani do przodu ani do tyłu, w Amulecie zdecydowanie po podniesieniu tył opada na ziemię.

Obydwa wizualnie bardzo dobrze się prezentują, jeśli miałbym chłopaka kupiłbym Amuleta, ale mam dziewczynę, świetnie jej się jeździło na FLY, więc jest FLY.

Edytowane przez spiwor