Skocz do zawartości

[Napęd] Problem z napędem po wymianie serwisowej.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, w zeszłym miesiącu oddałem rower do  serwisu rowerowego. Chciałem wymienic napęd na kompletny napęd grx. Odebrałem rower i zauważyłem problem ze zmianą przełożeń, najniższe i nawyższe przełożenia na kasecie wchodziły albo z trudem albo strasznie hałasowały. Serwis stwierdził że wszystko jest ok. Wczoraj odkryłem że zamontowano korbę grx 600 10s 46-30 do tego zamontowana jest kaseta 11 rzędowa. Czy korba 10 rzędowa może w ogóle obsłużyć tego rodzaju kasetę? Drugi problem jest taki że panowie zamontowali mi korbę 175mm przy czym wiedzieli że mój wzrost to 182cm.  Teraz chciałbym zmienić korbę na grx 810 bo pozostały osprzęt jest z tej grupy, i mam pytanie czy korba 810 48-31 zamiast obecnej 46-30 wymusi wymianę łańcucha bo ten okarze się za krótki? Czy dobrze zakładam że korba przy moim wzroście powinna mieć 172,5mm?

Długość korby nie zależy od wzrostu, lecz od kątów kolan osiąganych podczas kręcenia, a te zależą od długości kości udowej i piszczelowej. Niemniej jeśli jesteś proporcjonalny, to dobranie "na oko" 175mm przy Twoim wzroście nie razi, raczej wygląda na dobry strzał. Osobiście na przestrzeni lat nie odczułem żadnej różnicy między 170, 175 i 172,5. Co więcej, na co dzień jeżdżę zamiennie dwoma rowerami, w jednym mam 170  w drugim 175 i w ogóle to nie robi.

Korba FC-RX600 występuje w wersji 10 i 11 biegowej. Na schemacie z poniższego linku widać różnice:
https://dassets.shimano.com/content/dam/global/cg1SHICCycling/final/ev/ev/EV-FC-RX600-4579A.pdf

Korba jest ta sama, mała zębatka jest ta sama, jakaś różnica jest w dużej zębatce. Prawdopodobnie różnią się nadrukiem.

Z całą pewnością zastosowana korba nie jest przyczyną Twoich problemów.

• +1 pomógł 1