Skocz do zawartości

[Przyrząd] do przeciągania pancerzy w ramie

Rekomendowane odpowiedzi

Zanim coś kupisz, to popatrz dokładnie jakie masz "otwory w ramie. Czy są jakieś adaptery, przelotki, które demontujesz i przez to masz więcej miejsca na wejściu i wyjściu pancerza lub linki. Bo może się okazać, że kupione przez Ciebie narzędzie nie w każdym przypadku pomoże. 

Dwa tygodnie temu przeciągałem pancerz i linkę do myk-myka w ramie, która nie była fabrycznie do tego dostosowana. Do tego celu kupiłem narzędzie Jagwire. Ostatecznie się przydało, jednak z uwagi na brak demontowalnej przelotki nie dało się użyć tego narzędzia, żeby łatwo przeciągnąć linkę z punktu A do punktu B. 

Jeszcze z "patentów" dodam koszulki termokurczliwe do połączenia przewodu, który chcemy przeciągnąć, z łebkiem linki od przerzutki.

W taki sposób przeciągałem ostatniu kabel do przedniej lampki w Scott Patron gdzie patenty z magnesami na zewnątrz się nie sprawdzą, bo jest gruba ścianka ramy, a przy okazji jest mega ciasno, bo kabel musi się zmieścić w ciasnym kanaliku pomiędzy innymi przewodami. Ten jag wygląda nieźle, ale do przeciągania przewodów innych niż linki stalowe i tak się nie sprawdzi.

naprawdę musiałbym zwariować abym zapłacił za coś co nazywa się profesjonalnym narzędziem, a działa gorzej niż coś co wala mi się na serwisie pod nogami ;)

ja tam nie kumam za bardzo potrzeb posiadania przyrzadów.... jesli rower ma tylko otwory ...to świetnie sprawdzi sie nitka i odkurzacz....a następnie żyłka mocowana do nitki i na jej koncu przyczepiamy co tam chcemy....przewod hamulcowy? wbijam pin, na jego koncu mocuje zyłke... odrobina cierpliwosci i przejdzie.... przez kazda rame... Tylko zanim wywleczemy stary przewod, ttrzba przeciagnac na jego koncu zyłke lub nitke...

Niektore ramy potrafia tak haczyć, ze zadnym magnesem nie da rady tego przeciagnać nic, np przeciagalem ostatnio przez unibajka MTB flite Boosta hamulcowy i juz myslalem ze bedzie trzeba wywalic suport, żaden magnes by tam nic nie dał..... Inne maja rurki w srodku i w zasdzie wystarczy wpychac pancerz z jednej storny i czekać aż wyjdzie z drugiej.... a sa takie ktore np maja 2 rurki...tj od oski kola  do suportu idzie jedna a od suportu do głowki druga rurka... i w tedy to żadne magnes nie pomoże i trzeba wyjac suport...chyba ze składamy rower od zera i od razu poprowadzimy przewody....lub zanim wyciągniemy  stare to zrobimy to z głowa i przewleczemy cos typu żyłka

Edytowane przez player123

Tydzień temu z córką wymieniałem linkę dropera żony. Wpierw nam uciekł pancerz do ramy przy wyjmowaniu sztycy (dało się go wepchnąć) a potem gorzej przy wkładaniu - byłem wściekły - chwilę. Zaczęliśmy różne próby. Wkładanie pancerza było beznadziejne. Ale linka z zagiętym końcem weszła, przeszła, przeciągnąłem nią pancerz. Wniosek - trzeba uważać przy wymianach, by sobie nie zrobić problemów. Fajny ten myk z odkurzaczem @player123 , muszę spróbować.