chudzinki Napisano 11 Maja Udostępnij Napisano 11 Maja Polecacie coś konkretnego czy każdym zestawem się ogarnie? Rozumiem, że jeżeli chodzi o przewody do hydrauliki to najlepiej włożyć do środka linkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek.B Napisano 11 Maja Udostępnij Napisano 11 Maja Mając pod ręką zestaw Park Tool'a za 350 zł i tak używamy pierwszej lepszej linki, pancerza, a ostatnio przepychaliśmy nawet drutem od suszarki do prania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siemalysy Napisano 11 Maja Udostępnij Napisano 11 Maja Zanim coś kupisz, to popatrz dokładnie jakie masz "otwory w ramie. Czy są jakieś adaptery, przelotki, które demontujesz i przez to masz więcej miejsca na wejściu i wyjściu pancerza lub linki. Bo może się okazać, że kupione przez Ciebie narzędzie nie w każdym przypadku pomoże. Dwa tygodnie temu przeciągałem pancerz i linkę do myk-myka w ramie, która nie była fabrycznie do tego dostosowana. Do tego celu kupiłem narzędzie Jagwire. Ostatecznie się przydało, jednak z uwagi na brak demontowalnej przelotki nie dało się użyć tego narzędzia, żeby łatwo przeciągnąć linkę z punktu A do punktu B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raven82 Napisano 12 Maja Udostępnij Napisano 12 Maja ja ostatnio używałem sznurka z gwoździem na końcu + silny magnes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek.B Napisano 12 Maja Udostępnij Napisano 12 Maja Jeszcze z "patentów" dodam koszulki termokurczliwe do połączenia przewodu, który chcemy przeciągnąć, z łebkiem linki od przerzutki. W taki sposób przeciągałem ostatniu kabel do przedniej lampki w Scott Patron gdzie patenty z magnesami na zewnątrz się nie sprawdzą, bo jest gruba ścianka ramy, a przy okazji jest mega ciasno, bo kabel musi się zmieścić w ciasnym kanaliku pomiędzy innymi przewodami. Ten jag wygląda nieźle, ale do przeciągania przewodów innych niż linki stalowe i tak się nie sprawdzi. naprawdę musiałbym zwariować abym zapłacił za coś co nazywa się profesjonalnym narzędziem, a działa gorzej niż coś co wala mi się na serwisie pod nogami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 13 Maja Autor Udostępnij Napisano 13 Maja @siemalysy, w tym ramach nie ma nic oprócz otworów. Rozumiem, że w takim przypadku tylko metody chałupnicze jak podpowiadają inni? 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
player123 Napisano 13 Maja Udostępnij Napisano 13 Maja (edytowane) ja tam nie kumam za bardzo potrzeb posiadania przyrzadów.... jesli rower ma tylko otwory ...to świetnie sprawdzi sie nitka i odkurzacz....a następnie żyłka mocowana do nitki i na jej koncu przyczepiamy co tam chcemy....przewod hamulcowy? wbijam pin, na jego koncu mocuje zyłke... odrobina cierpliwosci i przejdzie.... przez kazda rame... Tylko zanim wywleczemy stary przewod, ttrzba przeciagnac na jego koncu zyłke lub nitke... Niektore ramy potrafia tak haczyć, ze zadnym magnesem nie da rady tego przeciagnać nic, np przeciagalem ostatnio przez unibajka MTB flite Boosta hamulcowy i juz myslalem ze bedzie trzeba wywalic suport, żaden magnes by tam nic nie dał..... Inne maja rurki w srodku i w zasdzie wystarczy wpychac pancerz z jednej storny i czekać aż wyjdzie z drugiej.... a sa takie ktore np maja 2 rurki...tj od oski kola do suportu idzie jedna a od suportu do głowki druga rurka... i w tedy to żadne magnes nie pomoże i trzeba wyjac suport...chyba ze składamy rower od zera i od razu poprowadzimy przewody....lub zanim wyciągniemy stare to zrobimy to z głowa i przewleczemy cos typu żyłka Edytowane 13 Maja przez player123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raven82 Napisano 13 Maja Udostępnij Napisano 13 Maja nie wiem jaką koleś ma ramę, mówię tylko czego użyłem, nie obchodzi mnie czy u Was magnes działa czy nie (u mnie zadziałał w kilku ramach) rozwiązań jest wiele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 13 Maja Autor Udostępnij Napisano 13 Maja Spokojnie, bez nerwów 🙂. @player123, właśnie po to założyłem temat żeby czegoś się dowiedzieć, bo nigdy wcześniej nie miałem potrzeby przeciągania. Jak widać u jednego działa, a u drugiego nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano 13 Maja Udostępnij Napisano 13 Maja Tydzień temu z córką wymieniałem linkę dropera żony. Wpierw nam uciekł pancerz do ramy przy wyjmowaniu sztycy (dało się go wepchnąć) a potem gorzej przy wkładaniu - byłem wściekły - chwilę. Zaczęliśmy różne próby. Wkładanie pancerza było beznadziejne. Ale linka z zagiętym końcem weszła, przeszła, przeciągnąłem nią pancerz. Wniosek - trzeba uważać przy wymianach, by sobie nie zrobić problemów. Fajny ten myk z odkurzaczem @player123 , muszę spróbować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
player123 Napisano 13 Maja Udostępnij Napisano 13 Maja Odkurzaczem i na nitke instalowalem dropera w Rose Hill Thrill...poszlo idealnie szybko 😉 Trzeba jedynie zasłonic inne otwarte otwory 😆 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi