krisuuu Napisano 11 Maja 2024 Napisano 11 Maja 2024 (edytowane) Hej, szukam nowego roweru. Piorytety - lekki (niska waga) i wygodna pozycja. Takiej mieszanki fitnessa z crossem. Czyli: 1-brak amora, 2-niezbyt cienkie opony (żeby były takie jak w crossach) - żeby po polnych drogach dawały rade. 3- Wąska kierownica, najlepiej prosta ale niekoniecznie. Propozycje takie jak: kross, romet i rowery z decathlonu odpadają. Rekomendowane przeze mnie firmy-Giant, Merida, Marin, Cube, Trek. Budżet mogę nagiąć o max 500zł więcej. Edytowane 11 Maja 2024 przez krisuuu Cytuj
keltu Napisano 11 Maja 2024 Napisano 11 Maja 2024 (edytowane) Presidio 1, wykorzystywałem go mniej więcej 50/50 miasto / lekki teren i naprawdę spisywał się. Można go dostać za ok 2000, zostanie na upgrade napędu. Jeśli chodzi o kapeć to zdaje się że max 45mm bez błotników, z przodu nawet więcej. Ewentualnie Muirwoods. Edytowane 11 Maja 2024 przez keltu Cytuj
krisuuu Napisano 13 Maja 2024 Autor Napisano 13 Maja 2024 (edytowane) Zmiana planów. Szukam jednak typowego Crossa z amorem. Musi być najlżejszy w cenie do 3,3k. Wąska kierownica, najlepiej prosta ale niekoniecznie. Propozycje takie jak: kross, romet i rowery z decathlonu odpadają. Rekomendowane przeze mnie firmy-Giant, Merida, Marin, Cube, CANNONDALE , Specialized, Trek. Budżet mogę nagiąć o max 500zł więcej. Edytowane 13 Maja 2024 przez krisuuu Cytuj
krisuuu Napisano 13 Maja 2024 Autor Napisano 13 Maja 2024 (edytowane) Bo nie znajdę fitnessa z bardziej wyprostowaną pozycją niż w crossie. Po za tym jednak muszę mieć amortyzację, lepiej dla kręgosłupa. Z ciekawych rowerów znalazłem: MARIN San Rafael DS 2, Giant Roam disc 2, cube nature, spec CrossTrail – Hydraulic Disc, Cannondale Quick CX, Merida CROSSWAY 20 lub CROSSWAY 100 Edytowane 13 Maja 2024 przez krisuuu Cytuj
Biodro Napisano 13 Maja 2024 Napisano 13 Maja 2024 @krisuuu zobacz sobie Treka FX 2, geometria nie jest zbytnio agresywna, a cenowo na pewno się wstrzeli. Czy amortyzator w przednim widelcu jakoś znacząco odciąży Ci kręgosłup to nie jestem pewny, ale wiadomo lepiej trochę niż wcale. Jak masz problem z kręgosłupem to zainwestuj sobie w amortyzowaną sztycę bo to jednak od siodełka kręgosłup dostaje najwięcej. Cytuj
krisuuu Napisano 13 Maja 2024 Autor Napisano 13 Maja 2024 Ten Trek fajny i waga też fajna -11,7kg. Cytuj
Biodro Napisano 13 Maja 2024 Napisano 13 Maja 2024 @krisuuu jak Ci się podoba to zobacz jeszcze na stronie Treka z regionem Arabii Saudyjskiej nowy model (niektórzy przewidują, że w PL będzie na przełomie maj-czerwiec), ma jeszcze bardziej wyprostowaną pozycję i zapowiada się, że może spadnie trochę z ceny Cytuj
xtom Napisano 13 Maja 2024 Napisano 13 Maja 2024 Pisałeś że nie chcesz nic z Decathlon. Wiele osób zachwala Riverside 920. Cena na stronie, wróciła do normy ale na Ale drogo jest jeszcze w promocji 3499 Cytuj
Biodro Napisano 13 Maja 2024 Napisano 13 Maja 2024 @cincin27 pomyliłem posty z tym Trekiem, myślałem, że skomentowałeś tutaj, bo w Arabii też widziałem fx2 Cytuj
Mihau_ Napisano 13 Maja 2024 Napisano 13 Maja 2024 https://www.centrumrowerowe.pl/rower-fitness-felt-verza-speed-20-pd38838/ Cytuj
Biodro Napisano 13 Maja 2024 Napisano 13 Maja 2024 @Mihau_ te felty to chyba u Ciebie w garażu stoją Cytuj
Greg1 Napisano 13 Maja 2024 Napisano 13 Maja 2024 @Biodro A jesteś w stanie wskazać jakieś inne rowery tego typu w podobnej cenie na Tiagrze, karbonowym widelcu i hydraulicznych hamulcach? Może jeszcze jakiś Giant, Merida, Marin, Cube, Trek, CANNONDALE, Specialized jak chce autor? 😁 Cytuj
Mihau_ Napisano 14 Maja 2024 Napisano 14 Maja 2024 10 godzin temu, Biodro napisał: @Mihau_ te felty to chyba u Ciebie w garażu stoją Różne rzeczy mam w garażu zaczynając od vw t4 a kończąc na c330 ale felta nie ma, za wolny🙃 A jestem właśnie w trakcie poszukiwań najszybszego środka transportu w gospodarstwie domowym 😂😂😂 Cytuj
Biodro Napisano 14 Maja 2024 Napisano 14 Maja 2024 @Greg1 ja nie mówię, że te felty są złe, spokojnie… 1 Cytuj
krisuuu Napisano 30 Maja 2024 Autor Napisano 30 Maja 2024 Który lepszy merida SPEEDER 100 czy giant escape 1? Cytuj
_Jack_ Napisano 30 Maja 2024 Napisano 30 Maja 2024 (edytowane) Ja kupiłem fitnessa Meride Speeder i jestem bardzo zadowolony. Jest szybki lekki zwinny. W weekendy jeżdże w trasy a w tygodniu po mieście tak więc idealnie spełnia moje zapotrzebowania. Największą wadą Fitnesa jest to ,że po kilku miesiącach od zakupu zaczyna się myśleć o gravelu czy szosie i kierownicy typu baranek. Czasami też mam takie myśli szczególnie podczas weekendowych wypadów za miasto, ale z kolei nałożyło by to ograniczenia na jazde po mieście w tygodniu. Tutaj wiadomo ,że jest sporo przeszkód i zdecydowanie lepiej się przydaje prosta kierownica, lepsza widoczność i hamulce(kilka razy szybka reakcja zapobiegła zderzeniu się z innym rowerzystą). Tak więc koniec końców ja nie żałuje i był to przemyślany zakup, ale wiem ,że część kolarzy potrafi pluć sobie w brode. Ciężko go potem sprzedać a przeróbka kierownicy na baranka jest mocno kosztowna. Na crossie jeździłem wcześniej. Wygodny ale brakuje odejścia i prędkości. Zacząłem się na nim dusić. Czasami jakiś dziadek w trasie potrafił mnie wyprzedzić na lepszym sprzęcie. Trzeba dobrze przemyśleć zakup i kupić rower pod własne zapotrzebowanie. Ja fitnessa mogę polecić jak najbardziej. Edytowane 30 Maja 2024 przez _Jack_ 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi