Skocz do zawartości

[Silnik] Panasonic czy shimano jaki wybrać

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 14.10.2024 o 18:08, Arti2000 napisał:

Ale lekkie wibracje przenoszą się na pedały jak silnik wspomaga.

Są większe im wolniejsze są obroty...

Sprawdziłem dziś i faktycznie, przy bardzo małej kadencji po włączeniu wspomagania pojawiają się lekkie wibracje. Gdybyś nie zapytał, to nie zwróciłbym na to uwagi, o ile w ogóle do takiej sytuacji (absurdalnie niska kadencja) by doszło.
Być może tak pracuje przekładnia przy minimalnych obrotach, ale może wypowiedziałby się @tobo?

Ja sprawdziłem na innym takim samym rowerze (ten sam model) korzystając z uprzejmości sklepu, bo myślałem już o oddaniu roweru ale widocznie ten typ tak ma, bo w innym egzemplarzu też to zjawisko występuje może troszkę słabiej. Generalnie, przy ruszaniu mam do 2 sekund wyraźne wibracje a potem po ustabilizowaniu bardzo lekkie uczucie mrowienia w stopach (żeby to poczuć trzeba jechać po idealnie gładkim asfalcie).

Kolega ma Krossa z silnikiem Shimano z momentem 60 Nm i to zjawisko jest w ogóle nie występujące...

Tu mamy 95 Nm i mały lekki silnik.

Pewnie czegoś nie dało się rozwiązać technicznie...

Także na razie u mnie stanęło przy tym że taki jest ten model, a nie to, że mam uszkodzony egzemplarz.

W sumie to jestem zaskoczony tym delikatnym mrowieniem (kadencja > 75, musi być bardzo gładka powierzchnia drogi) .

Poza tym jestem zadowolony, rower wciagnie pod największą górę, jest bardzo mocny. Zasięg na baterii, też imponujący (140-190 km na 1 ładowaniu).

W dniu 16.10.2024 o 18:55, burz napisał:

Sprawdziłem dziś i faktycznie, przy bardzo małej kadencji po włączeniu wspomagania pojawiają się lekkie wibracje. Gdybyś nie zapytał, to nie zwróciłbym na to uwagi, o ile w ogóle do takiej sytuacji (absurdalnie niska kadencja) by doszło.
Być może tak pracuje przekładnia przy minimalnych obrotach, ale może wypowiedziałby się @tobo?

Burz,

Czy przy normalnej kadencji nie czuć absolutnie nic w pedałach podczas wspogania, nawet minimalnego mrowienia, pulsowania ... ????

W dniu 8.08.2024 o 10:17, Kaastor napisał:

Silnik Panasonic GX Ultimate pomaga do prędkości 23 km/h obwód koła jest dobrany poprawnie prędkość poprawna,, pokonana odległość większa o150m na każdy km. Na ustawieniu eko pomaga do 2 kresek na standard do 4 kresek, od 23km/h do 25kmm/h silnik stawia duży opór (hamuje). Co może być uszkodzone reset komputera nic nie dał.

Silnik do wymiany w tym wypadku. Normalnie to wymieniają w serwisie KELLYS-a. Jeżeli jest gwarancja 😁