Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,
Mam problem z doborem obręczy do roweru cube curve. Rower dość stary.
Koło dostało strzała z boku i pękło dlatego wymiana. Może ktoś mi pomoże. Bo w serwisie powiedzieli mi że lepiej dorwać obręcz i ją wymienić i zostawić piastę jak zakładać drugie koło.
Model roweru cube curve w specyfikacji znalazłem że koła jakie tam siedzą to yak 19 schurmann i taką samą mam naklejkę na obręczy
u mnie 28 cali
32 szprychy
Czarna obręcz
hamulec tarczowy na centerlok
zmierzyłem obręcz
17 wysokość obręczy
24 szerokość
19 środek obręczy

I nie mogę znaleźć takiej obręczy co by pasowała.
Może mi pomożecie chciałbym aby szprychy zostały i tylko przerzucić obręcz aby wyszło tanio. Chyba, że macie alternatywę aby obręcz była takiej samej lub bardzo podobnej jakości jak mam zamontowaną. Jeśli wymiana na inną obręcz to poprosiłbym od razu jakie szprychy kupić aby wszystko pasowało.

Ponieważ w serwisie powiedzieli mi tylko aby kupić obręcz na 32h 28 cali i taką kupiłem ale ta co przyszła miała 20 wysokości i już nie mogłem szprychami jej ścisnąć i poleciał zwrot (kupiłem topa)
Chyba, że gra nie warta świeczki i jak coś zakładać całe nowe tylne koło. Jak tak to jakie ? na 32 szprychy czy na 36 ? I czy to nie przeszkadza że z przodu będzie 32?

Wymianę ogarnę sam zostanie tylko wycentrowanie w warsztacie.
Dziękuję za pomoc i naprowadzenie jak ogarnąć ten temat. ;)

DDPDz8qk.jpg

cwWIPqYf.jpg

Napisano
Cytat

Ponieważ w serwisie powiedzieli mi tylko aby kupić obręcz na 32h 28 cali i taką kupiłem ale ta co przyszła miała 20 wysokości i już nie mogłem szprychami jej ścisnąć i poleciał zwrot (kupiłem topa)

I dobrze ci powiedzieli bo nikt nie jest tak durny żeby koło składać na kilkunastoletnich szprychach.

Kup obręcz jaka ci pasuje, zanieś do serwisu gdzie dobiorą do tego szprychy i dobrze zaplotą.

Napisano

I dobrze ci powiedzieli bo nikt nie jest tak durny żeby koło składać na kilkunastoletnich szprychach. - no nie zgodzę się bo kazali kupic inną pasująca obręcz.

Zapleść to i sam potrafię..tylko jaka długość szprych kupić.

Jak mam dać to do serwisu na przeplecienie centrowanie to lepiej nowe koło kupić  bo ceny z kosmosu mają za usługi. 🤣