Ash49253 Napisano 9 Maja 2024 Napisano 9 Maja 2024 Siema, szukam nowego roweru do użytku uniwersalnego(scieżki rowerowe, leśne, górki, asfalt itp itd). na razie najbardziej spodobał mi się ten: https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-górskie/rowery-cross-country/marlin/marlin-8-generacji-3/p/36969/ Co myślicie? Dostanę coś lepszego w tej cenie? Dodam, że od zawszę jeżdżę na specu pitch comp, który był dla mnie dużo za ciężki. Cytuj
PJ4cK Napisano 9 Maja 2024 Napisano 9 Maja 2024 To nie jest rower uniwersalny tylko górski. Masz tam 30 zębów z przodu więc średnio to się nadaje do jeżdżenia po tym co piszesz. A klamoty jak za prawie 6k to słabiutko: najtańsze hamulce hydrauliczne MT200, amor Judy Silver fakt że powietrze ale raczej nie z tych polecanych no i Sram SX jako wisienka na torcie. Dużo marketingowego mumbo jumbo w opisie ale w rzeczywistości płacisz za napis na ramie. Cytuj
Ash49253 Napisano 9 Maja 2024 Autor Napisano 9 Maja 2024 @PJ4cKPoleciłbyś wtedy coś innego w podobnych pieniądzach? Chciałbym tylko żeby to był rower w całości a nie na części. Cytuj
Mod Team KrissDeValnor Napisano 9 Maja 2024 Mod Team Napisano 9 Maja 2024 @PJ4cK Zgoda co do Marlina, ale odnośnie uniwersalności nie do końca, przynajmniej z mojego punktu widzenia. Ja np. mieszkam na nizinie, i lubię jeździć po lasach, ale czasem trzeba do nich dojechać - do najbliższego ok. 2.5 km, do dalszych ok. 10 -15 km, przy czym nie wyobrażam sobie jazdy na grawelu, czy fitnesie w niektórych miejcach (pofałdowany teren piaszczysto - korzenny), a nawet gdybym przejechał, to byłoby więcej walki i przekleństw, niż fun'u, czego nie potrzebuję (coś w tym musi być, bo graweli tam nie widać, no dobra, na 4 -5 sztuk, to 2 się zakopały, a jeden stał przed korzennym zjazdem...). Jak dodam pola i łąki, oraz czasem nieco agresywną jazdę, to właśnie XC mi najbardziej odpowiada. Co prawda blat mam 32, ale to w zupełności wystarcza na dojazdy z prędkościami 25 -30 km/h na przełożeniach głównie 1/9 - 1/10 (kaseta 10 -51 jeszcze żyje, właśnie przyjęła 5 od nowości łańcuch - ma ok. 8 k przebiegu), inna rzecz, że jak nie muszę, to unikam DDR - jak obok jest szutrówka, to zazwyczaj z niej korzystam. @Ash49253 Sprawdź w Decu (jakby co, to mają wypożyczalnię), albo np. Meridę 500 Lite. Cytuj
Galvatron Napisano 9 Maja 2024 Napisano 9 Maja 2024 Zapoluj na Rockridera XC 120: https://www.decathlon.pl/p/rower-gorski-mtb-xc-rockrider-120-nx-eagle-aluminiowa-rama/_/R-p-330101 Ten Trek ma amortyzator ze słabej jakości powłoką górnych goleni, którą łatwo jest zarysować, oraz bardzo kiepskiej jakości tylną przerzutkę, którą może być trudno zmusić do poprawnej pracy. XC 120 ma o trzy klasy lepszy amortyzator oraz najtańszy, obok Deore, sensowny napęd. Cytuj
PJ4cK Napisano 9 Maja 2024 Napisano 9 Maja 2024 3 godziny temu, KrissDeValnor napisał: przynajmniej z mojego punktu widzenia W stu procentach rozumiem bo u mnie jest podobnie, chciałem tylko zwrócić uwagę na rzeczy, które warto wiedzieć przed zakupem współczesnego MTB (i to jeszcze ze stajni Treka) jako uniwersalnego roweru Ważne żeby plusy nie przesłoniły nam minusów. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi