szybszy Napisano 9 Maja 2024 Napisano 9 Maja 2024 (edytowane) Z doświadczenia - zanim napiszesz i zaangażujesz innych do poświęcenia czasu przeczytaj uważnie kryteria - stawiam na max merytoryki i przejrzystość wątku: Od kilku lat jeżdżę po mazowszu cały rok na retro mtb 26" ze stalową ramą Cr-Mo 4130. Jako, że przyzwyczaiłem się do bardzo wygodnej i praktycznie bezobsługowej piasty torpedo, ale potrzebuję przemieszczać się szybciej (elektryczny skuter i rower już mam !) szukam alternatywy również i TYLKO w postaci roweru: - z większymi kołami czyli 28/29" - możliwością montażu opon o szerokości etrto 57 - sztywnym stalowym widelcem - krótką ramą stalową CrMo (efektywna długości rury poziomej oś-oś 52-55 cm. Mile widziane ukośne/poziome haki w tylnich widełkach, żeby naciągnąć łańcuch. Z regulacjami mimośrodowymi w suporcie różnie bywa, poza tym to zupełna nisza rynkowa. Podobnie "ażurowe" ruchome haki. Stawiam na prostotę konstrukcji, jeśli już możliwość naprawy i minimalne ryzyko awarii. Możliwość montażu hamulców tarczowych nie konieczna. - jeśli nie wypali z dwubiegowym Sram Automatix lub trafi się coś ciekawego zdecyduję się na napęd 1x8 lub 1x9 , wtedy odpadnie konieczność haków z możliwością regulacji (o tym w innym wątku) Pułap cenowy za nowy rower, kupię i tak używany Założenia b.zbliżone jak dla full-a, którego też szukam : www.forumrowerowe.org/topic/269084-6000-8000-mtb-full-275-29-krótka-rama-do-przemieszczania-się-po-górach-i-ich-okolicach/#comment-2479589 co wyszukałem: - piękne retro Bianchi Wood Stone, ale opony to zdaje się max 40-46 ? - Marin Muirwoods, raczej poprzedni model, bo aktualny ma "obrzydliwą" geometrię i wygląda obleśnie jak by nie było ceny w ok 2000-3000 pln są kosmiczne i oderwane od realiów, bełkot marketingowy mnie nie interesuje (geometria retro MTB jest nie najgorsza, z ciekawości postaram się porównać z aktualnym Muirwoods) Co polecacie ? Edytowane 9 Maja 2024 przez szybszy Cytuj
leejoonidas Napisano 9 Maja 2024 Napisano 9 Maja 2024 Obrzydliwa geometria? Nie ma czegoś takiego. Miałem poprzedniego Muirwoods-a i mam najnowszy model, ten nowszy pod każdym względem jest lepszy niż ten starszy mimo obrzydliwej geometrii. Dlaczego nowszy jest lepszy? Bo ma lepszą ale obrzydliwą geometrię. Ma krótszą efektywną długość rury poziomej o kilka centymetrów od starszego. Jest sztywnieszy czyli nie jest wiotki jak poprzedni model, dużo lepiej jeździ w terenie i wchodzą baaaardzo szerokie opony na przód jak i na tył czego nie można powiedzieć o poprzednim modelu. A wszystko to dzięki obrzydliwej geometrii. Cena jest jaka jest uważam że do przyjęcia, ale za te pieniądze nic lepszego nowego nie kupisz. Cytuj
szybszy Napisano 12 Maja 2024 Autor Napisano 12 Maja 2024 (edytowane) Sprawdź ponownie tabele geometrii bo ten sam rozmiar S w nowej geometrii jest zdecydowanie dłuższy wszystkimi poziomymi wymiarami ! Dla mnie wygląd i krótka rama ważniejsze niż mikro zmiany w geometrii. Sam i tak nie pojedzie. Doczytaj jakiej szerokości opony planuje. Jak teren to oczywiste, że nie sztywniak Wypatrzyłem Rometa Finale, jeśli fabryczna tabela prawidlowa to ma fajne krótkie ramy, aktualnie na allegro bez łaski ok 2800 PLN, to i tak o wiele za dużo jak na rower, no ale.. podjadę go obejrzeć,bo jest dostępny w kilku miejscach. Edytowane 12 Maja 2024 przez szybszy Cytuj
leejoonidas Napisano 12 Maja 2024 Napisano 12 Maja 2024 (edytowane) Stara S-ka w Muirwoodsie to dpowiednik nowego modelu w rozmiarze XS. Tabele sprawdzałem wiele razy, potem po zakupie nowego roweru w rozmiarze S, porównywałem ze starym w rozmiarze M stawiając je obok siebie. Tak że to co zobaczyłeś w tabeli nijak ma się do rzeczywistości. Ale co tu jest do porównywania skoro stary ma geometrię sprzed dwudziestu lat a nowy ma geometrię taką jaką stosuje się obecnie w rowerach, po za tym to już są dwa różne rowery, tylko nazwa pozostała ta sama. Edytowane 12 Maja 2024 przez leejoonidas Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi